Film / seriál

Chytrý a chytřejší

Chytrý a chytřejší
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Gangsterské podsvětí umí nezaměnitelně vylíčit jen jediný režisér – Quentin Tarantino. Drogy, sex a zbraně, to je jeho mantra i ve třetím celovečeráku.

Řekli byste, že elegantní dáma v slušivém kostýmku, která pracuje jako letuška, může být pěkně prohnaná kriminálnice? Pozor na to, tahle distingovaná lady si slušně přivydělává pašováním peněz z drogových obchodů. Jenže jednoho krásného dne si na ni posvítí tajní agenti a ona má jen dvě možnosti: buď půjde bručet, nebo bude spolupracovat a práskne svého bosse. Ale možná, že to jde i jinak. Co se takhle slušně zajistit až do důchodu a všem gangsterům, agentům a překupníkům vytřít zrak. Takže ještě jednou, bacha na letušky...

Tohle je život, kamaráde, zákon džungle – buďto on, nebo já. A to si teda piš, že já rozhodně ne

Jackie Brown, v pořadí třetí Tarantinův celovečerák, vychází z románu Elmora Leonarda. Jeho základní zápletkou není jen samotný zločin, ale hlavně soutěž v tom, kdo koho přechytračí. Ten nejšikovnější si napakuje kapsy a bude mít do konce života vystaráno. Přesně toho si je Jackie (Pam Grier) vědomá, stejně jako toho, že od ní nikdo genialitu neočekává. Ordell (Samuel L. Jackson), Jackiin mafiánský šéf, stejně jako další účastníci této vysoké hry, agenti (Robert Forster, Michael Keaton), si myslí, že přesně ví, oč tu běží. Přesto je Jackie pořád o krok napřed.

Femme fatale podsvětí

Tarantino prostě umí a nemusí při tom kopírovat sám sebe. Kdo po Pulp Fiction čekal další gangsterku plnou krve a hlášek, mohl být asi maličko zklamaný. Jackie Brown je na Tarantina nezvykle vážný film, v němž se to samozřejmě hemží kriminálníky, zbraněmi všeho druhu i drogami, ale výrazně ubylo nadsázky i litrů prolité krve. Přesto lze říct, že je Jackie typicky tarantinovská postava. Samu sebe nebere příliš vážně, ví, že může přijít o všechno, i o život, a přesto se rozhodne všechno vsadit na jednu kartu. Co horšího se jí také může stát, než že ji Ordell „uklidí“.

Opět (jak má Tarantino ve zvyku) můžete sledovat několik paralelních příběhů, které jsou vzájemně propletené. Opět přijde závěr, v němž fascinovaně sledujete, jak se všechno poskládá do neuvěřitelného „grande finale“. Opět je film plný prvotřídních hvězd a nadprůměrných hereckých výkonů.  A opět příběh podkresluje perfektní hudba. Že jde o poctu dalšímu z pokleslejších žánrů? A co má být? Tarantino prostě zvládá i ze sedmdesátkových drsňáckých „druháků“ vyvařit famózní snímek. Proto ostatně do hlavní role obsadil Pam Grier, která se proslavila coby drsňácká černoška ve filmech z podsvětí. Samuel L. Jackson k ní perfektně sedí a reprezentuje drsnější alterego nájemného vraha z Pulp Fiction (jen tolik neřeší jídlo).

Divákovo srdce zaplesá nad scénami s Robertem De Nirem, který hraje hloupého obchodníka se zbraněmi žijícího s mladinkou a krásnou Melanií v podání Bridget Fondy. Jejich postavy jsou sice v příběhu jen doplňující, ale o to více umocňují celkový výsledek.

Jackie Brown je film, který stojí hlavně na kvalitním řemeslu a propracovaném příběhu, který ale není tolik o podsvětí jako takovém. Tarantino je brilantní vypravěč, který si nebere servítky a vždy dokáže diváka překvapit. Jeho nezaměnitelný rukopis je cítit z každého jeho díla a platí to i v tomto případě. Určitě si Jackie Brown nenechte ujít.

Jackie Brown

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Quentin Tarantino

Scénář Quentin Tarantino

Obsazení Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Forster, Bridget Fonda, Robert De Niro, Michael Keaton, Michael Bowen

Délka 155 min.

Rok 1997

HBO čtvrtek 29. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC