Film / seriál

Časy, v nichž na životě nezáleží

Policie Paříž 1900 – francouzský kriminální seriál

Vítejte v Paříži na přelomu 19. a 20. století. V kulisách nastupujícího anarchismu a antisemitismu vyšetřuje detektiv Antoine Jouin další brutální vraždu.

Temné kriminální drama, tak by se dal charakterizovat skvěle natočený osmidílný detektivní seriál z francouzské produkce Canal+ (2021), který můžete od ledna sledovat na kanále Skylink 7. Příběh vychází ze skutečných historických událostí, postav a reálií. Tvůrci diváka zavedou do temného podsvětí Paříže v roce 1899, kde lidský život nemá téměř žádnou cenu.

Paříž v neklidných dobách

Vše začíná smrtí prezidenta republiky, Francie se blíží ke státnímu převratu a řeka Seina vyplaví kufr s rozřezanými ostatky ženského těla. Vyšetřování se ujímá mladý ambiciózní detektiv Antoine Jouin (Jeremie Laheurte), který je rozhodnut odhalit pachatele za každou cenu. I proto, že v obdobném případě už jednou selhal. Vyšetřování této kruté vraždy ale nebude jednoduché. Z vykřičených chudinských čtvrtí vede cesta k rozuzlení případu do všech pater společnosti, od šlechtických salonů až po zákulisí vrcholné politiky.

Důraz na dobové prostředí

Autorem seriálu a jedním z jeho režisérů je tvůrce komiksů Fabien Nury, který zde vsadil na dokonalé vykreslení tehdejšího prostředí a dotáhl jej k dokonalosti. Mohl si to dovolit, protože rozpočet první řady dosáhl neuvěřitelných 416 milionů korun. Policie Paříž 1900 se tak řadí k jedněm z nejdražších seriálů vůbec. Zároveň však pečlivě studoval dobové reálie a ve svých scénách se je nebál použít. Z dnešního pohledu mohou být šokující, ale taková prostě byla doba. Záběry chudiny dožadující se u bran jatek kravské krve, salony společenské smetánky prosycené morfiem či zvrácené politické show vykreslují dobu nazývající se belle époque, ve které se nežilo lehce. Šlo sice o období velkého pokroku, ale zároveň o dobu temnou a brutální. A i díky těmto ingrediencím vznikl velmi sugestivní detektivní seriál, který měl u diváků v roce jeho uvedení velmi slušnou odezvu. Tak slušnou, že společnost Canal+ natočila dalších šest dílů.

Pokud jste sledovali německý Babylon Berlín, který se odehrává jen o dvě dekády později, je Policie Paříž 1900 pro vás správnou volbou. I tady najdeme pozoruhodné herecké výkony, dokonalou dobovou atmosféru i plno dramatických momentů. Prostě skvělá kriminálka, ovšem ne pro slabé povahy.

Pro ty, kteří nestihli první díly, je série dostupná i ve videotéce Skylink Live TV.

Policie Paříž 1900

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Fabien Nury, Julien Despaux, Frédéric Balekdjian

Obsazení

Jérémie Laheurte, Evelyne Brochu, Thibaut Evrard, Marc Barbé, Eugénie Derouand

V ČESKÉM ZNĚNÍ Andrea Elsnerová, Petr Neskusil, Pavel Šrom, Petr Pospíchal, Martina Kechnerová…

Délka 8 × 52 min.

středa 4. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC