Film / seriál

Captain Marvel vzdává hold ženám a 90. letům

Captain Marvel vzdává hold ženám a 90. letům
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Bylo načase: mezi komiksové superhrdiny studia Marvel se konečně zařadila i žena. Bojovnice mimozemské rasy Kree zjistí, že je vlastně americkou pilotkou – a že dokáže ničit celé armády.

Když už, tak už, řekli si ve studiu Marvel, vzešlém ze stejnojmenného komiksového vydavatelství, a svůj první superhrdinský film s ženskou hlavní postavou vyslali se vší parádou do kin na Mezinárodní den žen. Také ho zasadili do 90. let, kdy přinejmenším v USA probíhala další vlna emancipace, a opatřili ho dobovým soundtrackem plným výrazných zpěvaček a hudebnic: děj doprovázejí například skladby od skupin No Doubt, TLC, Garbage, Elastica, Hole a dalších, v nichž hrály ženy významnou roli.

Brie Larson do hlavní postavy dokázala perfektně promítnout nadšení a zapálenost pro správnou věc

Chlapy se nenechá zahanbit ani Captain Marvel, po našem spíše Kapitánka Marvelová. „Její“ film je poměrně tradiční „origin story“, tedy příběhem o tom, jak se postava stala tím, kým je, naučila se ovládat své schopnosti a našla své místo na světě. Zpočátku kapitánka poněkud tápe. Už šestým rokem pobývá na planetě Hala, kde leží hlavní sídlo civilizace Kree. Na to, co bylo předtím, si nepamatuje. Mladá žena, které se říká Versová, tvrdě trénuje pod vedením mentora Yon-Rogga na boj s nepřátelskou rasou Skrullů. Od spolubojovníků v oddílech Hvězdných sil se příliš neliší – snad jen tím, že jí z rukou šlehají blesky mocné energie, s nimiž si sama zatím moc neví rady.

Po jedné nezdařené misi se Versová ocitne na planetě Zemi a postupně se rozvzpomene, že kdysi bývala Carol Danversovou, elitní pilotkou americké armády, která zmizela po podivné havárii. Kromě Kreeů a Skrullů se o ni začne zajímat i agent fiktivní organizace S.H.I.E.L.D. Nick Fury. Ten představuje jedno z hlavních pojítek s dalšími dvěma desítkami filmů z takzvaného Marvelovského filmového univerza, zabydleného (téměř výhradně mužskými) postavami jako Iron Man, Thor, Hulk, Captain America a mnohými dalšími. Pro ztvárnění (Dan)Versové je skvělou volbou herečka Brie Larson, která do hlavní postavy dokázala perfektně promítnout veškeré nadšení, idealismus a zapálenost pro správnou věc, jaké taková komiksová superhrdinka potřebuje. Carol vidíme v sérii pozitivních ženských rolí postupně jako dychtivou žačku, ambiciózní vojandu a spolehlivou členku týmu, později se z ní vyklube i bojovnice schopná samostatného rozhodování, věrná kamarádka, skvělá teta a zkrátka báječná holka odvedle se srdcem ze zlata.

Bezelstná přímočarost filmu je záměr: Captain Marvel se na rozdíl od většiny jiných superhrdinských podívaných nebere příliš vážně a ze všeho toho „správňáctví“ si dokáže často dělat legraci. Dalším zdrojem humoru jsou odkazy na dobové reálie 90. let, jako jsou půjčovny videokazet, CD-ROMy a éra před Googlem. V době premiéry v kinech (březen 2019) snímek fungoval jako „napínák“ vsazený doprostřed závěrečného dílu ságy Avengers, rozděleného vejpůl: na to, jak ve finále dopadne vesmír decimovaný padouchem Thanosem, si diváci museli počkat až na konec dubna. Jako samostatný příběh holky, která nezkazí legraci, a ještě k tomu umí odvracet balistické rakety holýma rukama, ale Captain Marvel funguje lépe než coby součást většího celku.

Brie Larson

Od dětství účinkovala v sitcomech a komediích, ke kterým si časem přibrala romanticky laděné filmy. Zaujala například ve snímcích Scott Pilgrim proti zbytku světa nebo 21 Jump Street, než úplně změnila žánr a za roli uvězněné ženy v dramatu Room získala Oscara.

Zajímavosti

Protože se Captain Marvel odehrává v roce 1995, studio Marvel filmu v rámci propagace vytvořilo webové stránky, které vypadaly úplně jako neohrabané a statické weby z 90. let.

Herečka Brie Larson v rámci přípravy na hlavní roli podstoupila výcvik na vojenské letecké základně.

Koukněte i na

Wonder Woman

Superhrdinka z konkurenční komiksové stáje DC žila jako princezna neohrožených Amazonek v utajeném ostrovním ráji. Dějiny ji ale vtáhly do masomlýnku 1. světové války.


Avengers: Endgame

…a ostatní díly série Avengers nebo všech dosavadních více než dvacet filmů takzvaného Marvelovského filmového univerza, v nichž postavy superhrdinů zažívají společná i sólová dobrodružství.

Captain Marvel

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,2 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Anna Boden, Ryan Fleck

Scénář Anna Boden, Ryan Fleck…

Obsazení Brie Larson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Gemma Chan, Lashana Lynch, Samuel L. Jackson, Clark Gregg

Délka 128 min.

Rok 2019

HBO neděle 10. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC