Film / seriál

Cadillac pokeru

Hráči (Rounders)

Filmů, kde se hraje poker, byl natočen nespočet. Určitě se vám vybaví nějaká westernová scéna ze zakouřeného baru, kde pár drsných chlapů končí hru pěkně divokou střílečkou.

Tyto časy ale dávno minuly, moderní poker totiž není jen hra, je to životní styl a Hráči nejsou jen film, ale kult. Mladý student práv Mike (Matt Damon) hraje poker snad celý svůj život. Zná všechny jeho varianty, vyzná se i v levárnách, ale poker je pro něj spíš zdroj příjmů, než hazardní hrou, díky níž by ztrácel hlavu a nadělal si dluhy a nepřátele. Umí svou vášeň krotit, přesto jednou zariskuje, což ho stojí všechny úspory. Rozhodne se hazardu nechat, chce se stát dobrým právníkem a spořádaným občanem. Vše se však změní, když z vězení propustí jeho starého parťáka, kamaráda z dětství (Edward Norton). Ten má nemalé dluhy u proslulého newyorského lichváře (John Malkovich) a teď se má co ohánět, aby splašil dostatečnou hotovost a nepřišel o kejhák. Mike ho v tom nechce nechat, a tak se vrátí za pokerový stůl…

Texas bez limitu

Když se v roce 1998 tento film objevil v kinech, těžko mohl někdo tušit, co způsobí. Tato už téměř dvacet let stará kultovka totiž na přelomu tisíciletí dostala k pokeru dnešní špičky mezi profesionálními hráči, jako jsou Brian Rast a Gavin Griffin. Ještě před masivním online boomem a popularizací živé hry televizními přenosy byl poker zahalen tajemstvím, které lákalo všechny hráče. Poker se nehrál kdekoli a nehrál ho kdokoli – samozřejmě pokud jste si chtěli opravdu zahrát a ne v neděli odpoledne sedět u stolu v nějakém zapadákově s pár páprdy a přihazovat drobné. Když jste chtěli zažít pořádné vzrušení ze hry a přijít si na slušné peníze, museli jste znát ty správné kluby i hráče.
A tuto roušku tajemství film Hráči poodhalil, atmosféru heren, hráčskou rivalitu, ale také spoustu tipů i fint, zvláště u varianty Texas bez limitu, což je „Cadillac pokeru“. Minimální vklad činí dvacet pět tisíc dolarů a teprve při této hře pochopíte, že nesmíte hrát s kartami, ale s lidmi. Pokud se vám tedy při slově dealer vybaví čekání na flop a nikoli drogy, jsou Hráči filmem přesně pro vás. 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hráči

Film / seriál
Hodnocení FDB 72.3 %
Foto Cinemax

Režie John Dahl

Scénář David Levien, Brian Koppelman

Obsazení Matt Damon, Edward Norton, John Turturro, Gretchen Mol, Famke Janssen, John Malkovich, Martin Landau

Délka 122 min.

Cinemax pátek 5. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC