Film / seriál

Bože, nech mě zachránit ještě jednoho!

Bože, nech mě zachránit ještě jednoho!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Bez flinty do války nelez, řeklo by se, ale Desmond Doss na to měl jiný názor. Režisér Mel Gibson vypráví skutečný příběh přesvědčeného pacifisty, který v  bitvě o  Okinawu způsobil zázrak.

Co s takovým vojákem?! Z Desmonda Dosse jsou v americké armádě bezradní nebo z něj mají legraci. Třiadvacetiletý mladík po útoku na Pearl Harbor dobrovolně narukoval, i když nemusel: díky práci ve válečném průmyslu by snadno získal odklad. Jenže Doss zároveň kvůli svému náboženskému přesvědčení (je adventista) a dávnému zážitku (málem omylem zabil bratra) odmítá vzít zbraň do ruky. Není divu, že s ním nechtějí mít ostatní branci nic společného: na takového kumpána se pod palbou spolehnout nemůžete. Nebo ano?

Nejsilnější Desmondovou zbraní je však právě jeho přesvědčení, které ho dovede do služby vlasti, pomůže mu přestát útrapy výcviku i výsměch ostatních a nakonec z něj udělá válečného hrdinu. Gibson Dossovu cestu líčí zpočátku možná až příliš barvotiskově. Desmond je chlapec s plachým úsměvem, dychtivýma očima a srdcem na dlani. Žije na americkém maloměstě, kde jednoho dne dopraví zraněného člověka do nemocnice a zamiluje se tam do sestřičky Dorothy. Díky ní se začne zajímat o medicínu. Od vstupu do armády ho všichni odrazují – v první řadě otec, traumatizovaný zážitky z první světové války. Desmond se však nedá, armádní šikanu vydrží čestně jako Mirek Dušín a coby zdravotník se dostane až na bojiště v Pacifiku.

Na ostrově Okinawa dostane jeho jednotka za úkol vyhnat Japonce ze hřbetu přezdívaného Hacksaw Ridge. A tady doopravdy přichází i Gibsonova chvíle. Od režiséra velmi naturalistických snímků Apocalypto, Umučení Krista či Statečné srdce jsme na krev na plátně zvyklí, tentokrát však filmař překonává sám sebe. Od okamžiku, kdy první americký voják přeleze přes okraj skály, Gibson rozpoutává peklo, v němž japonská dělostřelecká a kulometná palba trhá vojáky na kusy přímo před očima. Nejde však o nějaké laciné šplíchance: intenzitu vytváří zejména kombinace těkající kamery, dynamického střihu a precizního zvuku.

Vřavou se neohroženě proplétá právě zdravotník Doss, který i přes četná zranění tahá do bezpečí jednoho spolubojovníka za druhým. Prosí svého boha, ať ho nechá zachránit ještě aspoň jednoho; zastaví se u čísla pětasedmdesát.

Desmonda ztvárnil Andrew Garfield, známý z nové série o Spider-Manovi nebo ze Scorseseho Mlčení. Talentovaný herec dokázal zachytit obě polohy skutečného Dosse: jeho zdánlivou křehkost i vnitřní odhodlání a pevnost. Zdatně mu sekundují Hugo Weaving v roli mladíkova zahořklého otce, komik Vince Vaughn v jedné z mála jeho vážných rolí či tvrďák Sam Worthington coby Dossův velitel.

Dojemný i strhující válečný příběh podle skutečných událostí z filmografie Mela Gibsona má zajímavý přesah. Pozitivní přijetí snímku pro herce a režiséra kritizovaného kvůli jeho alkoholickým excesům a antisemitským výrokům znamenalo určité vzetí na milost. Hacksaw Ridge byl nominovaný na šest Oscarů a získal dva – za střih a mix zvuku.

Ve válečné pasti

Stalingrad  

Bitva u Stalingradu byla zásadním momentem druhé světové války: německá armáda ztratila iluze o své neporazitelnosti a z drtivé porážky se už nevzpamatovala. Zamrzlému peklu obleženého přístavu na Volze padlo za oběť na dva miliony lidí. O bitvě vznikla řada filmů, tenhle na ni průkopnicky nahlíží z německé strany.

Zachraňte vojína Ryana

Úvodní „mlýnek na maso“ ve scéně invaze v Normandii nepřipravené diváky šokoval; málokterý válečný film tuhle klasiku režiséra Stevena Spielberga v syrovosti překonává. Jádrem snímku je však etické dilema, kolik vojáků lze obětovat pro záchranu jediného člověka, posledního přeživšího syna z rodiny.

Vlajky našich otců / Dopisy z Iwo Jimy

Krvavou bitvu o ostrov Iwo Jima v Pacifiku režisér Clint Eastwood zpracoval z amerického i japonského pohledu. V prvním z filmů líčí spojenecké dobývání ostrova, které vyvrcholilo vztyčením vlajky USA zachyceném na slavné fotografii. Druhý film stojí na neodeslaných dopisech japonských vojáků, kteří neměli naději dostat se ze skály v oceánu živí.

Dunkerk

Hit režiséra Christophera Nolana se ohlíží za válečnou epizodou z května 1940. Na plážích u francouzského Dunkerku tehdy uvízly na ústupu před Němci stovky tisíc britských vojáků; v návratu domů jim bránil kanál La Manche. Nolan téměř beznadějnou situaci popisuje až matematicky precizní vypravěčskou strukturou.

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Mel Gibson

Scénář Robert Schenkkan, Andrew Knight

Obsazení Teresa Palmer, Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Vince Vaughn, Rachel Griffiths, Richard Roxburgh

Délka 131 min.

Rok 2016

HBO neděle 15. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC