Film / seriál

Boxuj, co ti síly stačí

Boxuj, co ti síly stačí

Rocky, Million Dollar Baby, Těžká váha, Creed… To je jen pár snímků z  prostředí boxu, které zabodovaly i  u  diváků, jimž je tento sport jinak na hony vzdálený. Ono taky nejde nutně o  box jako takový, spíš o  vůli bojovat, zvítězit a v  případě nepřízně osudu se nevzdat. A  i  o  tom je rok starý film napsaný podle životního příběhu Vinnyho Pazienzy.

Vinny „Paz“ je dnes čtyřiapadesátiletý americký boxer, který v minulosti několikrát vyhrál světový titul. Nebyl to sice žádný dvoumetrový vazoun (nejčastěji zápasil v kategorii lehká velterová váha, tedy do 63,5 kilogramu), to ale neznamená, že by z něj šel menší strach.

Snímek začíná v roce 1988 a sleduje jeho zápas s Rogerem Mayweatherem (strýcem Floyda Mayweathera, který teď získal svou jubilejní 50. výhru, když zvítězil nad bojovníkem MMA a šampionem UFC Conorem McGregorem). Vinny přípravu na střetnutí podcení a prohraje. To nejhorší ho ale teprve čeká – autonehoda, při níž si poškodí krční páteř, a doktoři mu dávají pramalou šanci, že bude chodit, natož zápasit…

Jeho lebka tehdy držela pohromadě díky speciálnímu kovovému zařízení. „Halo“, jak se té věci říkalo, bylo na čtyřech místech přišroubováno k jeho hlavě. Během tří měsíců mělo Vinnymu pomoci dostat se z nejhoršího. Nechceme vám samozřejmě prozrazovat příliš, tak jen naznačíme, že se náš hrdina nevzdá a hodlá bojovat. A to navzdory doporučení lékařů i příbuzných. „Nikoho jsem neposlouchal. A udělal jsem dobře,“ říká vysloužilý boxer dnes.

Možná vás překvapí volba představitele Pazienzy – ztvárnil ho totiž Miles Teller. Čerstvý třicátník má za sebou spoustu snímků spíš pro teen publikum, ovšem zazářil i v Oscary oceněném hudebním dramatu Whiplash či v Týpcích a zbraních s Jonahem Hillem. Na první pohled byste jej na boxera netipovali, ovšem na roli se připravoval opravdu hodně poctivě a jeho pekáč buchet na břiše to jen potvrzuje. Se skutečným Pazem ho kromě knírku spojuje také výrazný nos. Že to byla dobrá volba, potvrzuje i fakt, že opravdový Pazienza při sledování snímku plakal dojetím. Vinnyho trenéra Kevina Rooneyho si zahrál Aaron Eckhart (Děkujeme, že kouříte) a jeho manažera, Loua Duvu, Ted Levine (Mlčení jehňátek).

Skutečný Vinny Pazienza se na natáčení podílel a zúčastnil se i všemožných premiér. I tak ale na konci července letošního roku podal na režiséra Bena Youngera žalobu. Žaluje jej za to, že mu za jeho životní příběh z domluvených 300 tisíc dolarů vyplatil jen něco přes polovinu.

Snad ale ani tento poněkud hořký konec nepokazí zážitek z filmu o neuvěřitelně houževnatém chlapíkovi, kdysi přezdívaném Pazmánský čert.

sky20-bleed.jpg

Filmy s boxerskou tematikou

Warrior

Příběh dvou bratrů, kteří se před lety rozešli ve zlém a nyní se spolu musí utkat v jednom ringu v zápase MMA, aby získali nejvyšší výhru, co kdy byla v této soutěži vypsaná. Jeden z nich je bývalý profesionál a trénuje ho otec bojující s alkoholem, druhý je zadlužený učitel. Závěrečný střet změní život všem třem.

Rocky

Dnes již legendární snímek o outsiderovi, který se rozhodl změnit svůj osud a stát se nejlepším boxerem na světě. Rocky v podání Sylvestera Stallonea je jeho nejslavnější postavou, na jejíž věhlas pak navázal několika povedenými pokračováními.

Zuřící býk

Spojení Martin Scorsese a Robert De Niro je zárukou kvalitního dramatu. Jejich společný film Zuřící býk vypráví pravdivý příběh boxera Jakea LaMotty, který byl označován přezdívkou Zuřící býk kvůli své výdrži a výbušnosti v boxerském ringu. Robert De Niro za tento svůj výkon získal Oscara.

Million Dollar Baby

Příběh o drsném nepřístupném trenérovi a tvrdohlavé dívce, kteří se k sobě snaží najít cestu. Frankie v podání Clinta Eastwooda má problémy s dcerou, Maggie prahne po tom, stát se boxerskou šampionkou. Jako všechny filmy, které Eastwood režíruje, i tento sugestivně a dramaticky popisuje osudy lidí, kteří to v životě nemají lehké.

Krev šampiona

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Ben Younger

Scénář Ben Younger

Obsazení Miles Teller, Katey Sagal, Aaron Eckhart, Ted Levine, Ciarán Hinds, Tina Casciani, Christine Evangelista

Délka 134 min. min.

Rok 2016

Cinemax úterý 3. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC