Film / seriál

Black Mass: Špinavá hra

Johnny Depp v roli Jamese „Whitey“ Bulgera
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Od své premiéry v Benátkách byl snímek Black Mass: Špinavá hra označován za „comeback“ Johnnyho Deppa, ačkoli je otázka, jestli Depp někdy vůbec odešel, jak si všichni myslí. V každém případě, Depp tento velký, neomalený a velmi sledovatelný kriminální příběh podle skutečné události táhne téměř celý sám.

Film dává nahlédnout do stavu organizovaného zločinu v Bostonu koncem minulého století. Ilustruje i jeho provázanost s politiky, která často působí až děsivě. Depp zde hraje chytráka Jamese „Whitey“ Bulgera, který byl v 70. a 80. letech 20. století na vzestupu v řadách gangsterů a mafiánů z jižního Bostonu. Také díky své plešatící hlavě a podivně modrým očím se Deppovi podařilo vykreslit Bulgera jako autentického sociopata s hlubokým hlasem. Takovým, jaký měl třeba Ray Liotta v Mafiánech.

Jeho bratr, člen senátu státu Massachusetts Billy Bulger, kterého výtečně ztvárnil Benedict Cumberbatch, velmi efektivně řídí to, co se dá popsat jako politické křídlo organizace Whitey. Oba bratři se tedy v průběhu filmu doplňují a mají jediný společný cíl – ovládnout vše, co mohou.

Bulgerovi chlapci vyrostli ve stejné irsko-americké komunitě jako ambiciózní agent FBI John Connolly, kterého zde hraje Joel Edgerton, jenž dává Whiteymu virtuální beztrestnost, výměnou za údajně cenné informace o italských mafiánech na severu. Depp, Cumberbatch a Edgerton svými výkony výtečně vykreslují situace, které jsou často o čechrání peří, chlapáctví, sebestřednosti a sebeklamu. Zároveň velmi věrně poukazují na způsob, jakým byla korupce a organizovaný zločin prorostlí prakticky do všech složek státu.

V průběhu filmu sledujeme, jak Connolly vymýšlí plán, aby splatil dluh Bulgerovi, který ho v mládí chránil. Tím, že Bulger Connollymu donáší na italskou mafii ze severu, dělá si z FBI svou vlastní soukromou armádu pro vedení jakékoliv války s jeho konkurenty. V průběhu děje se setkáváme i s Bulgerovou milující přítelkyní Lindsey Cyr (Dakota Johnson) a jeho rozkošným synem, Douglasem Cyrem (Luke Ryan), a samozřejmě Whitey Bulgerem vůdcem zločineckého gangu. Do řad Whiteyho „kolegů“ patří ještě Jesse Plemons, Rory Cochrane a velký W. Earl Brown. Všichni účinkující jsou vynikající a každý má alespoň jeden nesmazatelný okamžik, bohužel ale zůstávají spíše jako jednotlivci. Nárazově vstupují do příběhu a zase z něj vystupují. Někdy, když se některý z nich znovu objeví, je člověk překvapený, že ho vidí, protože zapomněl, že je stále naživu. Jedinou výjimkou je Peter Sarsgaard, který shrnuje patetický lidský život v pouhých čtyřech scénách jako nervózní závislák na kokainu.

Ztvárnění hlavních postav si vysloužilo nejednu pochvalu od bývalých spolupracovníků Jamese „Whiteyho“ Bulgera, a to nejen díky tomu, že se několik z nich účastnilo natáčení jako konzultanti. Johny Depp se dokonce opakovaně pokoušel kontaktovat skutečného Whiteyho, aby od něj získal vhled do celé situace. Skutečný Bulger, který je od roku 2011, po dvanácti letech na seznamu deseti nejhledanějších kriminálníků, ve výkonu trestu, ovšem tuto možnost odmítal. Nezbývá tedy nic než diskutovat nad tím, kam by Deppův výkon takové setkání posunulo. Za zmínku rozhodně stojí i to, že skutečný James „Whitey“ Bulger měl na svou hlavu vypsanou odměnu ve výši dvou milionů amerických dolarů. To byla v době Bulgerova dopadení nejvyšší vypsaná odměna, s výjimkou té, která byla vypsaná na Usámu bin Ládina.

Celkově je Black Mass: Špinavá hra velmi zajímavý film s kvalitními hereckými výkony. Nejedná se sice o nejlepší film s mafiánskou tematikou, který byl kdy natočený, ale zde je laťka nasazená velmi vysoko. Je pravda, že téma Whiteyho a celého Winter Hill gangu by zasloužilo detailnější zpracování, i to je jeden z důvodů, proč původní délka filmu byla přes tři hodiny. S ohledem na současné trendy by film mohl vzniknut spíše jako rozsáhlý seriál, ve kterém by se autoři mohli věnovat spoustě detailů z dětství i dospívání hlavních hrdinů. Black Mass: Špinavá hra jako taková ale rozhodně není film, který by si diváci měli nechat ujít. A to nejen pokud je zajímají témata mafie a gangů druhé poloviny dvacátého století, jedná se totiž o dobře strávený čas pro každého, komu nevadí násilí na obrazovce.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Black Mass: Špinavá hra

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,5 %
Foto HBO

Režie Scott Cooper

Scénář Mark Mallouk, Jez Butterworth

Obsazení Benedict Cumberbatch, Johnny Depp, Juno Temple, Dakota Johnson, Sienna Miller, Adam Scott, Joel Edgerton

Délka 122 min.

HBO neděle 27. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC