Film / seriál

Berlínská Šakalí léta

Berlínská Šakalí léta

Německá televizní minisérie Ku'damm 56 nabízí od všeho trochu – poválečný Berlín, komplikované milostné i rodinné vztahy a k tomu dámy v rukavičkách a elegány v kloboucích.

Jak se zdá, tak doby již dávno minulé, zvláště léta 50. a 60., filmaře stále více přitahují. Snad za to může neotřelá móda a tehdejší technologické „vychytávky“, na které si diváci často pamatují a nostalgicky při sledování retroseriálů vzdychají. Nás to neminulo v seriálu Vyprávěj, Američani obdobně zavzpomínali se Šílenci z Manhattanu a v nedávné době se přidali už i Němci s úspěšnou minisérií Ku'damm 56. Tři devadesáti minutové díly vás zavedou do roku 1956, kdy už byl Berlín rozdělen na zóny, válka se stávala minulostí a lidé se snažili nejen přežít, ale hlavně žít.

S tím má trochu problém rodina Schöllackových, kde vládne pevnou rukou Caterine Schöllacková (Claudia Michelsen), vedoucí taneční školy, jež uplatňuje stejný dril jak na své žačky, tak i na své tři dcery. Každá z nich je jiná. Monika (Sonja Gerhardt) je velmi plachá, má svůj vlastní svět a matčina očekávání jsou pro ni jako výstup na Everest. Helga (Maria Ehrich) si s matkou rozumí více, ale to jen proto, že plní její očekávání do puntíku a nemá s tím vlastně problém. Eva (Emilia Schüle) se snaží matce také zavděčit, proto se dá dohromady s postarším profesorem, který je jí po gustu, jenže brzy poznává, že ve své mladické naivitě viděla svět i vlastní matku příliš růžově. Každá z nich svádí boj s životem po svém a je velmi obtížné určit, která dobře a která hůř. Jednoduché to však nemá ani jejich matka. I když působí jako žena, s níž nepohne naprosto nic, tak úplně pravda to není. Na svých bedrech toho má už tak dost, a navíc ji velké starosti dělá i její manžel…

– Matko, musíme se postavit všemu jen proto, že jsme ženy?
– Žena je určována manželem. Příroda, to je něco jiného

Celý děj se točí kolem vztahu matky a jejích dcer, což by nebylo nic až tak zajímavého. Jenže žijí v Berlíně, kde se v 56. roce znatelně projevovalo rozdělení světa na Východ a Západ. I do uhlazeného světa tance znatelně zasahují politické problémy. Vzdor nejmladší Moniky vůči matce symbolizuje také hudba. Najednou je tu rock’n’roll, písně Elvise Presleyho, filmy s Jamesem Deanem a spousta nových, přitažlivých a zábavných věcí. Svět se zkrátka mění a pro Caterine je stále těžší udržet rodinu pohromadě v pevně zajetých kolejích.

Miniseriál Ku'damm 56 proto není jen roztomilou sondou do minulosti, ale nabízí i obecnější pohled na první poválečné desetiletí, kdy homosexualita byla stále trestná, což ovšem nic nemění na tom, že i homosexuálové chtěli svobodně žít. Střet matky s dcerami je tedy čímsi obecným, je to symbol střetu generačního i celospolečenského. Je to, co je nové zároveň i obohacující? A co už je příliš, či dokonce vulgární? Dnes se to může zdát malicherné, ale to, jestli při tanci budou vidět jen kotníky a lýtka, nebo bude možné odhalit, byť jen na vteřinu, i stehna, určovalo, k jaké generaci a společenské vrstvě patříte. Sympatické zde je, že během prvních minut pochopíte základní motivaci chování jednotlivých postav, takže se snadno zorientujete. Nebojte, žádná z postav tím ale rozhodně neustrne a na nudu nedojde. Postupně se vám jednotliví aktéři budou stále více odhalovat a třeba vám nakonec bude sympatická i sama Caterine, vždyť ona chce jen chránit to, co je jí nejdražší. Tedy své dcery a rodinu.

P.S.: Samozřejmě nelze pominout všechny ty nádherné kostýmy, dokonalé líčení a dobové rekvizity, díky nimž se opravdu přenesete do Berlína roku 1956, z rádia bude znít hlas božského Elvise a vy začnete snít…

Zajímavost

Seriál je zvláštní tím, že někde se drží třídílného 90minutového schématu, ale třeba ve Francii televize diváky napíná víc, vysílali totiž šest dílů po 45 minutách.

Koukněte i na

Šílenci z Manhattanu

Skvělý seriál z prostředí reklamních agentur, které v 50. letech „nastartovaly“ moderní PR a propagaci téměř čehokoli. Jsou zde krásné ženy, tvrdí muži, vydělávají se velké peníze a životy určují i ničí společenské konvence. Jeden z top seriálů posledních let.

Vinyl

Do uvolněnějších let, do nespoutaných 70., vás zavede seriál Vinyl, který je zasazen do prostředí hudebního vydavatelství. Uvidíte, kde se braly největší hudební star té doby, jak alkohol tekl proudem a bez drog nefungoval snad nikdo. Především ale uslyšíte skvělou hudbu!

Ku’damm 56

Film / seriál
Hodnocení FDB 85 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Sven Bohse

Scénář Annette Hess

Obsazení Sonja Gerhardt, Claudia Michelsen, Maria Ehrich, Emilia Schüle, Heino Ferch, Uwe Ochsenknecht, Sabin Tambrea

Délka 3 × 90 min.

Rok 2016

Cinemax neděle 9. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC