Film / seriál

Agatha Christie v nejlepší formě

Hadí doupě – kriminální drama

Honosný dům na anglickém venkově ukrývá tajemství. Kdo ze tří generací jeho obyvatel zabil hlavu zbohatlické rodiny?

I když Agatha Christie zemřela před téměř sedmačtyřiceti lety, dodnes patří k fenoménům filmového a televizního světa. Za posledních tři a třicet let neuplynul rok, aby podle jejích detektivních příběhů nevznikl film nebo seriál. Od nejslavnější série s detektivem Herculem Poirotem v podání charismatického Davida Sucheta až po poslední příběhy Vražda v Orient Expresu a Smrt na Nilu, kterých se chopil bard britského divadla a filmu Kenneth Branagh.

Infarktu nevěří

A právě v roce 2017, kdy Branagh natočil zmíněnou Vraždu v Orient Expresu, vzniklo i Hadí doupě. Příběh, který ikona knižních detektivek napsala v roce 1949, se odehrává v luxusním sídle rodiny Leonidesů. Té dosud vládl osmdesátník Aristide, který se z chudého řeckého přistěhovalce vypracoval na boháče. Jednoho dne je však nalezen mrtev. Oficiálně zemřel na infarkt, osudnou mu však byla injekce, kterou místo pravidelně užívaného inzulínu protekl barbiturát eserin.

Máš dva dny. Potom na to vletíme.

Verzi s infarktem nevěří ani krásná milionářova vnučka Sophia, a proto žádá svého někdejšího milence Charlese, soukromé očko a syna někdejšího esa Scotland Yardu, zda by vraždu vyšetřil ještě před tím, než se tohoto úkolu ujme policie.

I přes počáteční nechuť se Charles do sídla Leonidesových vypraví. Z příslušníků tří generací, které dům obývají, může být vrahem prakticky kdokoliv, největší podezření však padá na Brendu, Aristideovu o padesát let mladší manželku. Navíc, když se v průběhu času ukáže, že udržuje poměr s mladým učitelem Laurencem… Netřeba ale jedním dechem dodávat, že zápletky u Agathy Christie bývají o něco nápaditější než vražedkyně v první linii podezření.

Slavné dámy

Režisérovi, pařížskému rodákovi Gillesovi Paquet-Brennerovi, který se dva roky před Hadím doupětem blýskl i v českých kinech thrillerem Temné kouty podle bestselleru Gillian Flynn, se podařilo pro Hadí doupě získat slušnou hereckou sestavu. Té vévodí osmkrát na Oscara nominovaná herečka Glenn Close, hvězda Osudové přitažlivosti, která si zahrála tichou, avšak skutečnou vládkyni domu Leonidesových, ráznou a chytrou Lady Edith. Svoji hereckou zkušenost uplatňuje jak v drobných hereckých etudách, jako je střelba na krtky nebo vstřebání fatálního lékařského verdiktu, tak v epickém, překvapivém finále.

Další slavné jméno reprezentuje Gillian Anderson, kterou však coby agentku Scullyovou ze série Akta X pod hustou černou parukou pozná málokdo. Hlavní roli vyšetřovatele Charlese dostal Max Irons, který se po Hadím doupěti vrhl na seriály. Exceloval především v Kondorovi, který vznikl na půdorysu slavných Tří dnů Kondora s Robertem Redfordem a jenž loni vysílala Prima Cool.

Nezlomná Agatha

Kromě zmíněného může být dobrou pozvánkou ke sledování filmu i fakt, že samotná Agatha Christie měla tenhle příběh nejraději. To potvrdila jak v rozhovoru pro deník Daily Mail v roce 1970, tak posléze ve svých pamětech, kde Hadí doupě a Zkoušku neviny uvedla jako dvě knihy, se kterými byla nejvíce spokojená. Možná i proto, že v roce 1949 neustoupila velkému naléhání nakladatelů a vytrvala si na svém původním, nečekaném rozuzlení příběhu.

Glenn Close (* 19. března 1947)

Narodila se v americkém městě Greenwich, pochází z prominentní rodiny. Před televizní kamerou se objevila poprvé v roce 1975, ve filmu debutovala ve Světě podle Garpa o sedm let později. A hned za něj byla, coby herečka ve vedlejší roli, nominovaná na Oscara. Sošku tehdy nezískala, stejně jako při dalších sedmi nominacích. Má doma ale tři Zlaté glóby, dva televizní a jednoho za roli dokonalé manželky v pět let starém dramatu Žena. Close se také proslavila thrillerem Osudová přitažlivost s Michaelem Douglasem, romantickými Nebezpečnými známostmi nebo jako proradná Cruella ve 101 dalmatinech.

Hadí doupě

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,2 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Gilles Paquet-Brenner

Obsazení Christina Hendricks, Gillian Anderson, Honor Kneafsey, Glenn Close, Max Irons, Stefanie Martini, Terence Stamp

Délka 115 min.

Rok 2017

Cinemax úterý 25. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC