Dokument

Devadesátky

Devadesátky – dokumentární seriál

Devadesátá léta jsou zpět. A je to pěkná jízda. Po Osmdesátkách přichází další skvělý dokumentární seriál – Devadesátky.

Tohle desetiletí začalo zostra. Zhroucení Sovětského impéria umožnilo znovusjednocení Německa, Nelson Mandela vyšel z vězení a osvobození Kuvajtu vypadalo na CNN spíše jako televizní show než válka. Lidstvo vstoupilo do informačního věku – narodil se internet, Windows dokázaly nezatuhnout i dobrých 30 minut a Steve Jobs znovu pobláznil svět svými nápady. K rocku se přidal hip-hop a televizní diváci propadli tajemné atmosféře seriálu Twin Peaks i otevřenému animáku South Park. Zdálo se, že vše je na dobré cestě. Francis Fukuyama dokonce ohlásil konec dějinných konfliktů. Trošku předčasně. Problémy nezmizely. Panika kolem Y2K patřila k těm nejmenším… Nenechte si ujít pozoruhodný osmidílný dokument Devadesátky. 

Steve Jobs

Geniální spoluzakladatel firmy se znakem nakousnutého jablka se celý život řídil jednoduchým heslem: Think different!

Přátelé

Vtrhli na obrazovky v roce 1994 a usadili se tam na dlouhých 10 let. Závěrečnou epizodu sledovalo více než 51 milionů diváků.

Akta x

Agenti Mulder a Scullyová odhalili, že svět je jedno velké spiknutí řízené vychytralými ufouny.

Twin Peaks

Mysteriózní seriál, který přepsal pravidla žánru a přišpendlil k televizním obrazovkám diváky po celém světě. Mnohým ještě dnes zní v uších temné „Ohni, se mnou pojď!“

Bill a Hillary Clintonovi

Vedle seriózní Hillary byl prezident Clinton docela živel – válel na saxofon, s Václavem Havlem si odskočil na pivko ke Zlatému tygrovi, nemluvě o aféře se stážistkou Monikou Lewinskou.

Nirvana

V roce 1991 poprvé ovládla žebříčky hitparád se svým syrovým stylem grunge. Divoká jízda téhle rockové party skončila v roce 1994 sebevraždou hlavy kapely Kurta Cobaina.

Nelson Mandela

Byl v roce 1990 propuštěn z vězení po dlouhých 27 letech. V roce 1994 se stal tento nositel Nobelovy ceny za mír prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky.

Devadesátky

Dokument
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Obsazení Nelson George, Madeleine Albright, Christiane Amanpour, Lance Bass, Arsenio Hall, Steven Bochco, David Boies, Barbara Boxer, Kelsey Grammer, Tom Hanks

Délka 8 × 42 min.

čtvrtek 6. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC