Sport

The Open slaví 150 let

The Open Championship – sportovní pořad

Nejslavnější golfový turnaj světa má kulaté narozeniny. The Open Championship se letos hraje po 150. Pro oslavu zvolil ikonické hřiště v St. Andrews, místo, kde se golf narodil, místo, kde sídlí organizace R&A, která dala golfu pravidla a zemi, kde celá historie The Open začala. Skotsko.

Když v roce 1860 Willie Park Senior vyhrál na hřišti ve skotském Prestwicku první Open Championship ani jednoho z osmi účastníků určitě nenapadlo, že stojí na začátku příběhu, který ovlivnil golf po celém světě. V polovině 19. století byla ruční výroba holí a míčků velmi drahou záležitostí. Profesionální golfisté tehdy žili ze sázek, které měli mezi sebou. První vítěznou trofejí byl červený kožený pásek se stříbrnou přezkou v hodnotě 25 liber. Na svou dobu to byly velké peníze. Trofej byla darem hraběte z Eglintonu a právě opasky se předávaly vítězi i v jiných sportech ve Skotsku jako například v oblíbené lukostřelbě. V současnosti jsou pásy symbolem vítězů například v bojových sportech. V golfu je to minulost. 

O rok později na stejném místě se už hrálo skutečné Open ve smyslu otevřené možnosti pro profesionály a také amatéry. Kromě pásku se poprvé rozdělovaly peníze, a to celkem 10 liber. Právě zpřístupnění turnaje golfovým amatérům inspirovalo organizátory turnajů všude po světě. Později vzniklo US Open, French Open a další. Tradice platí dodnes. Do turnaje se kvalifikuje určitý počet mladých amatérských hráčů na základě úspěchů na vrcholných amatérských turnajích. Celkem hraje turnaj 156 golfistů na základě nejrůznějších kvalifikačních kritérií.

V roce 1872 se rozhodly tři organizující kluby složit se na novou trofej. Tou je dodnes používaný Klaretový džbán. Až od roku 1928 dostávají vítězové repliku džbánu, jehož originál je trvale vystavený v klubovně královského golfového klubu v St. Andrews. Každý rok přibyde na originál jméno se štítkem vítěze. 

Turnaj přinesl mnoho slavných příběhů, šťastných vítězů a smolných porážek. V novodobé historii se nejvíc vzpomíná na rok 1999, kdy se v Carnoustie už skoro gravírovalo jméno Jean van de Velde do štítku. Před poslední jamkou vedl o 3 rány, ale těsně před greenem udělal několik chyb, náskok ztratil a v následném rozstřelu ho porazil Skot Paul Lawrie. Nešťastný závěr Francouze van de Veldeho je považován za jeden z největších příběhů historie sportu. 

Ale samozřejmě, že turnaj si pamatuje hlavně vítěze. Nejvíce Klaretových džbánů držel v ruce Harry Vardon, který Open vyhrál šestkrát na přelomu 19. a 20. století. Posledním hráčem, který dokázal trofej obhájit, byl Padraig Harrington. Ir vyhrál v letech 2007 a 2008. Golfová ikona posledních dvaceti let Tiger Woods vyhrál Open třikrát. Naposledy v roce 2006 v Liverpoolu. Loňským vítězem byl Američan Collin Morikawa.

Hřiště se pravidelně střídají a v současnosti se musí přihlížet k obrovskému diváckému náporu. Do areálů pravidelně přijede 250 až 300 tisíc diváků během čtyř hracích dnů. A další tisíce fanoušků se jezdí dívat i na tréninky před turnajem. Organizačně patří The Open mezi nejnáročnější sportovní události na světě.

Nejvíce titulů drží Harry Vardon: 6

Nejnižší vítězné skóre měl Henrik Stenson v roce 2016: 20

The Open Championship

Sport
Foto Getty Images, Envato Elements
Golf Channel čtvrtek 14. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC