Film / seriál

Třetí muž Třetí říše padl

Třetí muž Třetí říše padl

Příběh o statečném činu československého odboje za druhé světové války zfilmoval Angličan. Scenárista a režisér Sean Ellis se však k Anthropoidu, jak znělo kódové označení atentátu na Heydricha, postavil s maximální poctivostí.

Ellis na snímku Anthropoid pracoval čtrnáct let. Do rešerší se pustil už v roce 2001. Do té doby o dané operaci nikdy neslyšel, časem se jí však stal téměř posedlý. Pro Čechoslováka je atentát na zastupujícího říšského protektora zásadní dějinnou událostí, díky níž se národ mohl později hlásit k vítězům války. Ellis v něm našel zobecňující příběh statečnosti a vzdoru proti tyranii.

Reinhard Heydrich byl v nacistickém Německu třetí největší „zvíře“ hned po Hitlerovi a Himmlerovi. Coby vůdce okupačních sil v protektorátu Obergruppenführer SS a jeden z hlavních organizátorů holocaustu proslul kromobyčejnou krutostí. Byl vnímán také jako možný nástupce Hitlera. I to je třeba vést v patrnosti při snaze porozumět, jak troufalou akcí Anthropoid byl.

Ellis do snímku natočeného v česko-francouzsko-britské koprodukci přivedl zahraniční kapitál a hlavně hvězdy hollywoodské velikosti: výsadkáře Jana Kubiše hraje Jamie Dornan, známý ze série 50 odstínů šedi, v roli jeho kolegy Josefa Gabčíka se představí Cillian Murphy (série o Batmanovi Christophera Nolana, Sunshine). Z českých jmen jsou k vidění například Aňa Geislerová coby Gabčíkova partnerka Lenka Fafková, Ondřej Malý, Alena Mihulová nebo Kryštof Mucha, který se na filmu podílel i jako koproducent.

Snad s výjimkou přízvuků, jenž českému divákovi znějí podivně, Ellis vykresluje maximálně realistický a autentický obraz protektorátní reality (podobně chameleonsky ostatně dokázal do cizích kulis vstoupit i ve svém akčním dramatu Metro Manila odehrávajícím se na Filipínách). Vyprávění neztrácí čas válečnými okolnostmi a do situace doslova „skáče“ spolu s výsadkáři. Následuje zorientování se v terénu, navázání kontaktu s odbojem, vytvoření „kouřové clony“ (hrdinové k tomu využívají zejména půvabné dámské společnosti) a provádění příprav na samotnou akci, to vše v přísně kontrolovaných válečných podmínkách. Po pečlivém zachycení procedury v první polovině filmu následuje efektní scéna samotného atentátu (natáčená u Chotkových sadů, protože původní zatáčka v Libni už neexistuje) a snímek se změní ve strhující akční drama. Oprátka se stahuje nejen kolem výsadkářů, ale i kolem jejich spolupracovníků; nemilosrdné výslechy „vedlejších“ zúčastněných jsou ještě krutější podívanou než zátah na zrazené hrdiny v kryptě pražského pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje.

To, jak operace Anthropoid dopadla, ví snad každý divák. Ellis zůstává realitě věrný, dovoluje si jen zdůraznit dílčí romantický motiv. Podařilo se mu natočit film o akci, bez níž bychom si na nějaké nepovedené české přízvuky nemohli stěžovat – protože by žádná čeština dávno neexistovala.

Verdikt

Hold členům československého odboje kombinuje popis pečlivých příprav se strhující akcí a hollywoodské vyprávění s tuzemskými reáliemi.

Ve válečné pasti

Kanály (1957)

Varšavské povstání na sklonku léta 1944 znamenalo totální rozdrcení už tak těžce zkoušeného Polska. Polský podzemní stát a Zemská armáda prakticky přestaly existovat. Klasik Andrzej Wajda v raném klenotu své filmografie vykresluje temný a nepatetický portrét bojovníků zahnaných do kanálů jako krysy.

Atentát (1964)

Tuzemská rekonstrukce operace Anthropoid zachycuje akci od příprav v Anglii přes výsadek, odstranění Heydricha a smrt hrdinů až po následné represálie. Atentátníky, kteří vystupují pod krycími jmény, ztvárnili Luděk Munzar, Ladislav Mrkvička, Radoslav Brzobohatý a další přední herci své doby.

Dopisy z Iwo Jimy (2006)

Dlouho po konci druhé světové války byly na ostrově Iwo Jima v Tichém oceánu nalezeny stovky dopisů. Psali je japonští vojáci, kteří tušili, že se z bitvy proti Spojencům nevrátí. Clint Eastwood snímek natočil jako pandán k Vlajkám našich otců, v nichž krvavou operaci nahlédl z pozice Američanů.

Železná srdce (2014)

Velitel tanku Sherman – seržant Wardaddy se strhanou tváří Brada Pitta – se spolu s věrnou posádkou probíjí západní frontou k Berlínu. Píše se duben 1945 a vítězství se zdá být na dosah hlavně. Tank však uvízne na křižovatce a Wardaddy zavelí k poslední hrdinné bitvě…

Anthropoid

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,8 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Sean Ellis

Scénář Sean Ellis, Anthony Frewin

Obsazení Cillian Murphy, Jamie Dornan, Charlotte Lebon, Harry Lloyd, Toby Jones, Sam Keeley, Bill Milner, Aňa Geislerová, Alena Mihulová

Délka 120 min.

Rok 2016

Cinemax neděle 28. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC