Film / seriál

Tik-tak...

Kriminální drama 25. hodina

Někdy se čas neskutečně vleče, jindy by člověk potřeboval, aby den měl aspoň jednou tolik hodin.

Časový „nášup“ by potřeboval také manhattanský bonviván Monty Brogan (Edward Norton), který se sice dostal mezi newyorskou smetánku, ale jeho obchody nikdy nebyly úplně čisté. A tak ho teď čeká poslední den svobody. Monty by měl totiž nastoupit do vězení a odpykat si sedmiletý trest. V takové situaci začnete přemýšlet hned jinak. Monty se rozhodne navštívit nejen rodinu, ale také na poslední chvíli začíná pátrat, kdo za jeho odhalením úřadům stojí. Času nemá nazbyt a jistý si nemůže být absolutně ničím. 

Žádný zítřek

Ve snímku 25. hodina přátelé Montyho už zřejmě nikdy neuvidí, rozhodně ne stejného Montyho. A on to ví. Po sedmi letech z vězení možná ani nevyjde, možná bude sedět déle, možná to nepřežije. Možná z vězení vyjde někdo jménem Monty Brogan, ale to někdo úplně jiný. Kým je však teď, v tuto chvíli, posledních 24 hodin na svobodě? Monty si jako každý myslel, že na tuto otázku umí odpovědět, jenže neumí. Najednou se diví, jak je možné, že vydělával takové peníze? Jak je možné, že se z něho stal drogový dealer? Jak je možné, že tolik lidí kolem považoval za své přátele?

Co budeme večer dělat? Teda než se zastřelíš.

Režisér Spike Lee nechtěl natočit drama o drogovém dealerovi s moralistickým podtextem. Natočil snímek o muži, kterému zbývá posledních 24 hodin života. Co bude pak? Nastoupí do vězení? Uteče a pod novou identitou bude žít spořádaně dál? Raději se zastřelí? Do poslední chvíle jako diváci věříte, že každá z těchto eventualit je možná. Lee má prostě talent vyprávět příběhy. V tomto případě zvolil jako předlohu úspěšný román Davida Benioffa, který je zároveň autorem scénáře, a vtisknul mu nezaměnitelnou vizuální podobu. Lee vysloveně miluje práci s detaily a v případě tohoto filmu je za vydatné pomoci kameramana Rodriga Prieta využil opravdu skvěle.

25. hodina má zkrátka nezaměnitelnou atmosféru a ve výsledku vám bude celkem jedno, jak se Monty dostal až k vězení. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě herec Edward Norton, který už mnohokrát prokázal, jak skvělý je herec. Ale pozadu nezůstávají ani další herci. Především Philip Seymour Hoffman v roli jednoho z nejlepších přátel je výborný. V tandemu s ním je ještě Barry Pepper jako Frank. Oba znají Montyho od dětství a na jeho posledním mejdanu prostě nemohou chybět. Poněkud dvojznačná je postava Naturelle, Montyho krásné přítelkyně, kterou hraje Rosario Dawson. A poslední z čtyřlístku vedlejších, ovšem v Montyho životě zásadních, postav je jeho otec v podání Briana Coxe. 

Snímek 25. hodina určitě nezklame fanoušky psychologických dramat, která nejdou jen po hereckých esech nebo prvoplánovém „líbivém“ tématu. Svou zajímavou vizuální stránkou by se mohl hodit klidně i do škatulky artových filmů, ale Lee umí přesně vybalancovat onu pověstnou hranici, kdy pracuje s výsostně uměleckými technikami, a přitom dokáže zacílit na diváky hollywoodských kasovních trháků. 

25. hodina

Film / seriál
Hodnocení FDB 73 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Spike Lee

Scénář David Benioff

Obsazení Edward Norton, Barry Pepper, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson, Anna Paquin, Brian Cox, Tony Siragusa

Délka 134 min.

Rok 2002

Cinemax sobota 4. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC