Film / seriál

Gia – pád na dno

Gia – pád na dno

Nablýskaný svět modelingu je pro mladé dívky velmi lákavý. Ne každá má však dost sil na to odolat nejrůznějším lákadlům, k nimž patří i drogy.

Gia je krásná mladá dívka, která se chce prosadit v módě, chce se objevovat na obálkách prestižních časopisů a stejně tak touží po možnosti předvádět pro módní návrhářské špičky. Není to sice jednoduché, ale své sny si brzy splní. Jenže strmý vzestup často znamená také rychlý a bolestný pád. Reálný životní příběh obdivované i nenáviděné supermodelky Giy Marie Curangi stojí za pozornost.

Gia (Angelina Jolie) přijíždí do New Yorku plná očekávání, co jí tento nový svět přinese. Samozřejmě že se jako punkerka a mladá rebelka tváří stále otráveně (za tak dokonale znuděný výraz měla Jolie dostat Oscara), ale v nitru je stejná jako všechny ostatní holky. Touží po lásce, chce si splnit své sny a všem dokázat, že opravdu za něco stojí. V modelingu to díky své kráse nemá až tak těžké, velmi rychle si prošlapává cestičku k vrcholu. V lásce už je vše komplikovanější. Sice se snaží přijmout samu sebe, ale ani v New Yorku v 80. letech stále nebylo jen tak přiznat odlišnou orientaci. Na chvíli se zdá, že má všechno. Je úspěšná, návrháři ji zbožňují, pracovní nabídky se jen hrnou, a navíc prožívá velmi vášnivý vztah s vizážistkou Lindou (Elizabeth Mitchell). Jedinou šmouhou na modré obloze jsou drogy, které Gia nezvládne a o všechno přijde. I sama o sebe. 

Řeknete si – další film o hvězdičce, která neunesla tíhu slávy, a tak se z ní stala závislačka. Jistě, v podstatě máte pravdu, jenže tento životopisný snímek má Angelinu Jolie. Za její pěknou tvářičkou, jak dnes už všichni ví, se skrývá mnohem víc. Je to nejen inteligentní žena, ale také velmi talentovaná herečka. Především v druhé polovině filmu měla možnost ukázat, jak moc dobrá je. Z Giyna propadu na dno vytěžila vše. Z nádherné ženy se proměnila v naprostou trosku, jež nejen že přichází o peníze a popularitu, ale přichází i o domov a veškerou sebeúctu.

Michael Cristofer coby režisér i spoluscenárista mohl ubrat v důrazu na erotické scény. Mít ve filmu krásné herečky a nevyužít toho, to by byl jistě hřích, ale někdy je práce s náznaky a nedoříkáváním mnohem víc než poměrně otevřené „hambaté“ scény. Pánům se asi budou zamlouvat, ovšem nesmí se zapomínat na to, že Gia není příběhem lesbické lásky, ale snímkem o mladé ženě, která si šla za svými sny a za jejich splnění tvrdě zaplatila.

Gia

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,9 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Michael Cristofer

Scénář Michael Cristofer, Jay McInerney

Obsazení Angelina Jolie, Elizabeth Mitchell, Eric Michael Cole, Mila Kunis, Kylie Travis, Louis Giambalvo, John Considine

Délka 117 min.

Rok 1998

Cinemax pondělí 31. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC