Film / seriál

Milenci navěky

Dramatický film Romeo a Julie

Příběhy o lásce navzdory rodičům či společenským konvencím provází lidstvo od nepaměti. A vy určitě znáte ten nejslavnější z nich.

Jak jinak, jde o příběh Romea a Julie. Shakespearovo drama se dočkalo nespočtu uměleckých podob a mezi nimi samozřejmě i celé řady filmových zpracování. K těm nejslavnějším patří snímek Franca Zeffirelliho z roku 1968. V hlavních rolích ikonického mileneckého páru se představí Leonard Whiting a Olivia Hussey. Film Romeo a Julie je klasikou po všech stránkách, nečekejte žádné aktualizace či moderní přístupy. Právě naopak, ocitnete se ve Veroně 16. století, kde žijí dva nesmiřitelné šlechtické rody, Kapuleti a Montekové.

Věk není jen číslo

Příběh milenců s tragickým koncem asi není třeba připomínat, všichni ho velmi dobře známe. Čím je tedy tato filmová adaptace tak výjimečná, když jen znovu nechává ožívat notoricky známý příběh? Režisér Zeffirelli učinil před natáčením jedno klíčové rozhodnutí. Vzal do úvahy jeden významný fakt – věk hlavních hrdinů. Romeo i Julie byli vlastně ještě v dětském věku, když se do sebe zamilovali. Tuto energii mladičké planoucí neohrožené lásky potřeboval Zeffirelli dostat i na filmové plátno. A tak se rozhodl obsadit do hlavních rolí šestnáctiletou Olivii Hussey z Argentiny a britského sedmnáctiletého mladíka Leonarda Whitinga. I když ani jeden z nich neměl herecké vzdělání, se svými rolemi se popasovali bravurně. Sálá z nich přesně taková energie, kterou Shakespeare vložil do slov a činů mladých milenců. Z každého záběru tak na vás dýchá přesně to, kvůli čemu lidé již po staletí tento příběh milují ‒ opravdu čistá a vášnivá láska mladých milenců, dramatické střety mezi znepřátelenými rodinami a také velká gesta prokazující nejen mileneckou oddanost, ale také nezlomnost opravdového přátelství. Je to prostě drama se vším všudy. 

Zeffirelli prostě měl cit pro Shakespearovy texty, a proto se k němu na filmovém plátně vrátil ještě později v neméně slavném snímku Hamlet z roku 1990, kde do hlavní role obsadil Mela Gibsona. Přesto Romeo a Julie zůstává pomyslným vrcholem jeho kariéry. Je také zajímavé, že Zeffirelliho snímek se zaměřuje hlavně na milostnou linku dramatu, podstatné jsou pro něho spíše pozitivní emoce, zatímco populární verze Baze Luhrmanna z roku 1996 se soustředí naopak na násilí. Kdo ví, jestli šlo jen o náhodný kontrast, nebo o odraz proměňujících se diváckých tužeb. 

Celkově je Romeo a Julie výborný snímek, ve kterém nelze neocenit kromě režie, hereckých výkonů, hudby také kostýmy a scénografii. Tím hlavním je ale sama předloha, příběh velké lásky, která se ani před smrtí ničeho nezalekne. Byť konec je tragický, podobně čistou a vášnivou lásku si přeje prožít asi každý z nás.

Zajímavost

Pro roli Romea se chvíli dokonce uvažovalo o jednom z „Brouků“, Paulovi McCartneym.

Romeo a Julie

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,4 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Franco Zeffirelli

Scénář Franco Zeffirelli, William Shakespeare (divadelní hra), Franco Brusati

Obsazení Olivia Hussey, Leonard Whiting, Milo O'Shea, John McEnery, Michael York, Natasha Parry, Robert Stephens

Délka 138 min.

Rok 1968

Cinemax středa 22. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC