Film / seriál

Malé velké dramata o obyčejných lidech

Malé velké dramata o obyčejných lidech

Abyste měli z filmu velký zážitek, není k tomu potřeba nákladných triků nebo účast těch největších hollywoodských hvězd. Často stačí jen propracovaný scénář a herci, kterým prostě věříte to, co se vám na plátně snaží sdělit. To je přesně případ snímku Místo u moře.

Zápletka filmu Místo u moře je velmi jednoduchá. O příběh jako takový totiž vlastně tolik nejde, jde spíš o jednotlivé postavy, jejich niterné citové prožívání a dokonalé herecké výkony. To je to, co z filmu dělá opravdový zážitek.

Lee je údržbář, který žije velmi samotářský život. Hned na začátku filmu vidíme několik scén, ve kterých prožívá interakci s lidmi okolo sebe a dochází nám, že ho něco hodně trápí a při kontaktu s lidmi spíše trpí. Jeho život se obrátí vzhůru nohama, když zemře jeho bratr Joe, a Lee je tak nucen vrátit se do městečka Manchester by the Sea, kde kdysi žil společně se svou manželkou Randi. Lee si myslí, že právě konfrontace s exmanželkou a dětmi pro něj bude v městečku to nejnáročnější. Jaké je ale jeho překvapení, když zjistí, že podle bratrovy poslední vůle se stává opatrovníkem svého šestnáctiletého synovce Patricka. Patrickova matka Elise je totiž alkoholička a už před nějakou dobou zmizela, a nikdo o ní nic neví.

Film je vyprávěn v současnosti na střídačku s flashbacky, které postupně odkrývají, proč se vlastně Lee moc nechtěl vrátit do Manchesteru. Jeho vztah s Patrickem je normální. Nejsou si extra blízcí, ale nějaké společné zážitky z minulosti mají, a tak se snaží vytvořit si hlubší pouto, a hlavně se ctí překonat situaci, do které se oba nechtěně dostali.

Autor scénáře Kenneth Lonergan je původně divadelní dramatik, který má opravdu výjimečný talent na napsání plastických a věrohodných charakterů svých postav. Interakcí mezi nimi zvládá skvěle vystihnout jejich povahové rysy, spory a problémy, a v kombinaci s velmi obratnou režií a kamerou je tak Místo u moře snímkem, který je komorní a nenápadný, ale vlastně hodně velký, a pokud mu divák dá šanci, dostane se mu pod kůži. Celkový dojem navíc podporuje skvělý Casey Affleck v hlavní roli, který jako málokdo jiný umí vystihnout postavu smutného a nešťastného samotáře bez toho, aby byl melodramatický nebo sklouzával k parodii. Místo u moře je prostě malý, ale vlastně hrozně velký film o tom, co se stane s obyčejným lidským životem, když se ocitne v neobyčejných podmínkách.

Zajímavosti o filmu

Casey Affleck získal za svou roli nejen Oscara, ale i Zlatý Glóbus a cenu BAFTA.

Snímek, jehož originální název zní Manchester by the Sea, podle města na severním pobřeží Massachusetts, byl natočen za pouhých
32 dní.

Koukněte i na

Žít po svém

Robert Redford a Morgan Freeman v hlavní roli příběhu o rodině rančerů, jejíž členové se snaží zahojit staré rány a odpustit si dávné křivdy. Einar žije na svém ranči a trápí se vzpomínkami na svého mrtvého syna, život mu ale obrátí naruby jeho snacha, která přijíždí i se svou jedenáctiletou dcerou. Dokáže vnučka vytrhnout Einara z již zažitého stereotypu?

Místo u moře

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,6 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Kenneth Lonergan

Scénář Kenneth Lonergan

Obsazení Kyle Chandler, Michelle Williams, Casey Affleck, Matthew Broderick, Gretchen Mol, Kara Hayward, Tate Donovan

Délka 135 min.

Rok 2016

Cinemax neděle 12. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC