Film / seriál

Burton jako vystřižený

Velká ryba

Velká ryba patří doslova k filmovým lahůdkám. Recept je jednoduchý, stačí mít silný příběh a Tima Burtona.

Velká ryba kombinuje Burtonův neobvyklý humor se srdcervoucím příběhem otce na smrtelné posteli a znovunalezeného syna. Albert Finney a Ewan McGregor si zahráli roli Eda Blooma. Dále se můžete těšit na Jessicu Lange, jež hraje Edovu ženu a Billy Crudupa v roli tak trochu ztraceného syna, který se s otcem více než tři roky odmítal setkat. Jenže když se dozví, že mu otec umírá na rakovinu, vše jde stranou a vrací se domů.

Proč se ti dva paličáci vlastně rozkmotřili? Zdá se, že Ed Bloom prožíval neuvěřitelná dobrodružství, jeho životní příběh vypadá téměř jak vystřižený z nějakého mytického vyprávění: vždyť se setkal s obrem, s čarodějnicí, dokonce i s vlkodlakem. Will, který věří především faktům a přikrášlování ze srdce nenávidí, je přesvědčen, že všechno, co mu otec kdy řekl, je lež. Na sklonku jeho života se však snaží otcovy příběhy rozklíčovat, pochopit je ve snaze všemu porozumět. Učí se tak milovat nejen mýty a fantaskní příběhy, ale hlavně svého otce.

Ale to by nebyl Burton, kdyby zůstal je u této příběhové linky. Vedle generačního sporu zkoumá metaforu velkých ryb v malém rybníce. Snaží se ukázat, jak Ed (jako obchodní cestující) ovlivnil životy svých kolegů i zákazníků, blízkých i zcela cizích lidí v malých městech po celém jihu USA. Ona totiž i malá rybka dokáže rozvířit hladinu docela velkého rybníka.

Můžete se těšit na burtonovsky spektakulární podívanou, napěchovanou bizarnostmi i pohádkově roztomilými detaily. Stejně tak vás nezklamou herci. Albert Finney, Helena Bonham Carter a Ewan McGregor že nejsou rodáci z městečka v Alabamě, ale z ostrovního králosvství? Jejich angličtina je dokonale jižanská. Jessica Lange zase vnáší do vyprávění trochu klidu i důstojnosti. Na Dannyho DeVita je doslova radost se dívat v roli cirkusového principála. A Helena Bonham Carter v dvojroli Jenny a odpudivé čarodějnice vás taky rozhodně nezklame.

Burtonovský spektákl zkrátka šlape jako dobře promazaný stroj. Jakoby se tak vrátil ke svým začátkům, když si „vystřihl“ Střihorukého Edwarda. K dobrému filmu podle receptu Tima Burtona opravdu nepotřebujete víc než jednoduchý, ale velmi emotivní příběh a nezměrnou fantazii.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Velká ryba

Film / seriál
Hodnocení FDB 82.8 %
Foto HBO

Režie Tim Burton

Scénář John August, Daniel Wallace

Obsazení Albert Finney, Ewan McGregor, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi, Danny DeVito

Délka 125 min.

Cinemax pátek 1. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC