Film / seriál

Australská sanitka v oblacích

RFDS: Létající doktoři – australský seriál

Novodobí hrdinové z Royal Flying Doctor Service mají své soukromé životy stejně bouřlivé, jako ty pracovní.

Legendární seriál z pera Jiřího Hubače Sanitka a seriál ze současné Austrálie, v němž doktoři létají aeroplány? Ne, to není poblázněné srovnání – mají toho společného víc, než by člověk na první pohled řekl. I v případě Létajících doktorů jde nejen o lidské životy, ale i životy jednotlivých lékařů, pilotů a pracovníků záchranného leteckého centra. Všichni sice mají jeden společný cíl, a to být vždy včas na místě a dokázat pomoci, ale zároveň jsou to lidé, kteří musí řešit své každodenní osobní problémy.

Dostanete dvacet miligramů ketaminu. To je deset gin toniků…
Rum s colou mám radši!

Seriál se odehrává v exoticky krásné, zároveň však drsné australské přírodě, což je vlastně další důvod, proč dát Létajícím doktorům šanci. A také proč začít fandit hrdinům v oblacích, kteří jsou rozhodnutí nenechat jediného pacienta na holičkách, ať už se nalézá kdekoliv.

Život je nekonečně složitý

Série začíná příchodem nové vrchní lékařky Elizy Harrod do australského městečka Broken Hill. Po úspěšné kariéře pohotovostní lékařky ve velké londýnské nemocnici přijíždí se svým synem Henrym, odhodlaná uniknout své minulosti a začít nový život. Nejprve však bude muset dokázat, že na své místo v RFDS stačí. Nejen po odborné stránce, ale také po té lidské. Soukromé problémy všech zúčastněných totiž nevyhnutelně ovlivňují i jejich profesní život. Například letecký ošetřovatel Pete Emerson se po rodinné tragédii musí starat o svou osiřelou neteř Taylor, zatímco ambiciózní doktor Wayne Yates hledá cestu ke svému dospívajícímu synovi Darrenovi a zároveň se snaží vybalancovat svůj vztah k pilotce Miře Ortezové. V neposlední řadě je tu bystrá a temperamentní manažerka a duše celé základny Leonie Smith, která bdí nad tím, aby vše klapalo, jak má. 

Hvězdné obsazení 

V případě hereckého obsazení produkce neváhala sáhnout po těch nejlepších. Vévodí mu hvězdná Emma Hamilton, kterou diváci znají například ze seriálů Tudorovci nebo Pan Selfrige. Zahrála si také po boku Davida Sucheta v jedné z epizod populárního seriálu Hercule Poirot. Dalšími známými tvářemi, na které se můžete těšit, jsou pak Justine Clarke (The Time of Our Lives), Kate Mulvany (Velký Gatsby) nebo Stephen Peacocke (Five Bedrooms, Informer 3838).

Reálné příběhy 

Pokud jde o samotnou RFDS, nejde o žádnou scenáristickou licenci. Tato letecká záchranná služba skutečně existuje, vznikla v Austrálii již v roce 1912 a působí zde dodnes. Celá série je tak založena na reálných příbězích, s kterými se lékaři sloužící u RFDS v průběhu let setkali. Natáčení probíhalo v australském Broken Hill a jeho okolí. Původně se začalo točit v roce 2020, ale kvůli koronavirové pandemii došlo k posunu. Premiéra proběhla v roce 2021 a celá série rychle dosáhla celosvětové popularity.

Emma Hamilton

Narodila se v australském Melbourne a vystudovala herectví na Royal Academic of Dramatic Art. Její první televizní rolí byla Anna Seymourová v seriálu Tudorovci. Zahrála si také v kriminálce Hyde&Seek nebo sérii Pan Selfridge. V roce 2015 byla nominována na cenu AACTA Awards za nejlepší výkon ve vedlejší roli ve filmu Poslední taxi do Darwinu. Na divadle si zahrála v roce 2013 jako členka Royal Shakespeare Company.

RFDS: Létající doktoři

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Jennifer Leacey, Jeremy Sims…

Scénář Claire Phillips, Jon Bell…

Obsazení Emma Hamilton, Stephen Peacocke, Rob Collins, Justine Clarke, Ash Ricardo…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Andrea Elsnerová, Filip Švarc, Petr Burian, Kateřina Peřinová, Marek Libert…

Délka 8 × 60 min.

neděle 3. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC