Rozhovor s Mikolasem Josefem

Žiji si svůj sen

Rozhovor se zpěvákem Mikolasem Josefem

Díky svému věku, vzhledu a hudebnímu žánru ho fanynky často přirovnávají k „českému Justinu Bieberovi“. Mikolas Josef ale hvězdnými manýry zatím netrpí. I když jako nejúspěšnější český interpret v historii zabodoval na Eurovizi a nahrával se světovými producenty, pořád v něm můžete vidět kluka, který zpíval za pár drobných na ulici a po večerech uklízel kanceláře. Teď má našlápnuto stát se světově úspěšnou hvězdou.

Původně jsi chtěl svoji kariéru rozjet jako model. Proč jsi u modelingu nezůstal?

Je pravda, že kariéru modela jsem měl jako náctiletý docela dobře rozjetou. Práce a nabídky byly, měl jsem po světě pět agentur. Ale ten modelingový byznys mě trochu zklamal. Hudba u mě byla navíc vždycky na prvním místě a modeling jsem bral spíš jako zajímavou zkušenost, protože zpívání jsem se věnoval už dávno před tím, než jsem začal fotit. Ta kariéra vlastně trvala jenom 9 měsíců. Pamatuji si, že jsem si i na castingy a focení v Miláně bral mikrofony a nahrával si svůj zpěv. Hudbou prostě žiju a vždycky jsem věděl, že se jí chci taky živit.

Vedli tě ke zpěvu a muzice rodiče?

Ano, pocházím z hudební rodiny. Můj táta hraje na housle, maminka na klavír a já začal na kytaru už v 5 letech. Po modelingu jsem si řekl, že se chci živit muzikou, ale bránila mi tréma při vystupování před lidmi. Tak jsem se sebral a začal hrát na ulicích, nejdřív v Praze a pak v různých městech Evropy. Vydělanými penězi jsem chtěl zafinancovat první videoklip, což se taky podařilo. Od čtrnácti jsem chodil po nahrávacích studiích a nahrával svoji tvorbu.

Spousta lidí tě zaznamenala až v Eurovizi s písni Lie to Me, dá se říct, že soutěž odstartovala tvoji kariéru?

To si nemyslím. Vydával jsem svoji tvorbu už od roku 2015, určitě mi ale Eurovize pomohla otevřít dveře do celého světa. Letos jsem se stal například nejposlouchanějším českým interpretem mimo naši zemi. Na soutěž jsem se dostal vítězstvím v našem národním kole na základě hlasů diváků a mezinárodní odborné poroty, pak mě čekalo semifinále v Lisabonu, no a v květnu potom velké finále.

Tvého talentu si všimli i producenti ve Spojených státech a Kanadě, kteří nahrávají s ikonami jako je Madonna nebo Justin Timberlake. Prozraď, jak tvá spolupráce začala a co tomu předcházelo?

Pomohl tomu právě úspěch s písní Lie to Me, kterou jsem složil a která mi, myslím, skvěle sedla. Narůstající počty streamů na Spotify a počty přehrání na hudebních serverech jako YouTube byly pro producenty ukazatelem, že se lidem moje hudba líbí a že by spolupráce mohla být zajímavá. A tak mě kontaktovali hned z několika míst. Za oceánem jsem pak strávil v nahrávacích studiích dost času a velmi si těch spoluprací cením. Tuhle tvorbu fanoušci teprve uslyší, ale už teď můžu prozradit, že to bude bomba!

Na rok 2019 prý chystáš ještě jeden velký projekt...

Kromě alba mě čeká dubnové vystoupení v pražském Fóru Karlín. V Česku to bude vůbec můj první samostatný koncert, a už se na to šíleně těším. Vlastně to nebude obyčejný koncert, ale obrovská show se spoustou světelných efektů, tanečníků, gospelového sboru. Zazpívám tam písně, které fanoušci ještě neslyšeli. Pracujeme na tom s týmem už několik měsíců a je to celkem náročné, takže teď moc nespím. Musí to být perfektní a nic se nesmí podcenit.

Proč vlastně zatím zpíváš jen v angličtině?

Nemám na jazyk, kterým zpívám, vyhraněný názor. Věřím, že se to může do budoucna i změnit, uvidíme. Díky angličtině ale člověk může předat pocity z hudby právě i mimo naše hranice, kde koncertuju.

Brzy ti vyjde první album, prozradíš, jaké bude? Podílíš se na písních také autorsky?

Ano, nejsem jenom interpretem, podílím se na nich jak autorsky, tak i producentsky. Zatím nemám stanovené datum vydání. Směřujeme k určitému termínu, ale budeme čekat na chvíli, kdy bude album znít ke stoprocentní spokojenosti mého týmu, takže je to trochu běh na dlouhou trať. Do té doby ho ven nechci pouštět. V tomhle jsem perfekcionista.

Chybí ti někdy ten obyčejný život?

To rozhodně, od té doby, co se pohybuju v téhle branži, mi chybí čas hlavně na rodiče, sestru a kamarády. Nebo bych si dal rád někdy snídani v klidu na terase, beze spěchu, prostě takové ty běžné věci. Dřív jsem to tolik neřešil, ale dnes už chápu důležitost osobního života. A tak se snažím balancovat co to jen jde.

Setkal ses v hudební branži i se závistí a hejtry?

Prostředí, ve kterém se pohybuji, je naštěstí velmi pozitivní a moc děkuju lidem kolem sebe za jejich přístup. Bez toho by to bylo všechno mnohem těžší. Hate a negativní komentáře jsou samozřejmostí a patří k tomu, co dělám. Jsem na to zvyklý a už dávno si tyto věci neberu osobně. Vždycky to převáží ohlasy lidí, kterým se moje hudba líbí.

Je ti 23, kde se vidíš za 10 let?

Uuuf, to je těžká otázka! Doufejme, že vesele při předávání cen Grammy se svojí rodinou. Jsem skromný, že? :)

 


Mikolas Josef (*4. října 1995, zpěvák)

Český pop music zpěvák, který začínal s buskingem (pouliční koncertování) a v roce 2015 debutoval písní Hands Bloody, kterou nahrál na vlastní náklady. Ovládá několik hudebních nástrojů, produkuje svoji tvorbu a reprezentoval Českou republiku na Eurovision Song Contest 2018, kde se umístil na 6. místě, čímž dosáhl historicky nejvyššího umístění naší země v této soutěži. Objevil se také ve výběru prestižního magazínu Forbes v kategorii „18 inspirativních osobností roku 2018“.

Rozhovor
Foto Lukáš Dohnal

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC