Rozhovor s Hankou Kynychovou

Ženy motivuji tím, jak vypadám

Ženy motivuji tím, jak vypadám

Nejznámější česká cvičitelka Hanka Kynychová neubírá na pracovním tempu ani po životním jubileu, kdy jí letos v dubnu přibyl už pátý křížek. Je jasným důkazem toho, že věk je pouze číslo. Častým cvičením a dodržováním zdravého životního stylu se Hanka snaží motivovat i ostatní.

U ženy by se neměl věk prozrazovat, ale ve Vašem případě Vám asi nikdo nevěří, že jste letos oslavila padesáté narozeniny. Jak to děláte, že vypadáte pořád tak mladě?

Mám na to jednoduchý recept. Snažím se být šťastná. Nepřejídám se a nejím nic, o čem vím, že mému tělu nedělá dobře. Jím hodně zeleniny, ovoce, ryby a mojí oblíbenou snídaní jsou vajíčka na všechny způsoby. Pravidelně pak chodím do sauny, kterou mám doma i ve fitku. Vyzkoušela jsem dokonce i kryokomoru, která je na buňky našeho těla doslova blahodárná. No a sem tam si samozřejmě dopřeji nějaké lehké kosmetické ošetření.

Kde stále tak aktivní člověk jako Vy bere tolik energie?

Pokud mohu mluvit za sebe, tak především chvílemi strávenými s rodinou. A když cítím, že moje tělo potřebuje odpočívat, domluvím si ve svém fitku záskok a prostě odpočívám. Musela jsem se to hodně učit a stále se to učím, ale nejvíce energie získám právě odpočinkem.

Jak nejraději trávíte volný čas?

Znovu musím odpovědět, že s rodinou, a to buď tím, že jsme spolu doma nebo na výletě. Nedávno jsme si po letech užili dovolenou u moře a už teď se těšíme na další, kterou plánujeme na podzim.

Cvičím, protože chci, aby moje tělo fungovalo i ve stáří a nebyla jsem nikomu na obtíž.

Změnil se Váš životní styl postupem času, nebo máte stále zažité rituály, kterými se řídíte dodnes?

Ano, mění. Třeba s věkem nepotřebuji jíst už tolik masa. Dříve oblíbený biftek nebo tatarák si dám maximálně jednou nebo dvakrát ročně a vůbec mi nechybí. Také jsem zmenšila porce jídla, protože mému tělu to tak zkrátka vyhovuje. Navíc můj kamarád výživový poradce říká, že s věkem by ženy měly jíst méně a méně a po padesátce už jen tolik, kolik se vejde do dlaně.

Je něco, co Vaše tělo vyžaduje víc či míň než dříve?  

Jak jsem již říkala, jím méně a omezuji maso, zvláště červené. Kuřecí a krůtí jím pouze v bio kvalitě. Zato si doma dopřáváme hodně ryby. Mám období, kdy je moje strava až veganská, protože to tak mému tělu zrovna vyhovuje.

Víte z vlastní zkušenosti, co člověka dokáže nejvíce odradit od sportu a zdravého stravování?

Nevím. Asi je to lenost?

Jak motivujete klientky ve Vašem fitness centru ke zdravému životnímu stylu?

Tím, jak vypadám. To, že ve svém věku vypadám, jak vypadám, je pro ženy dostatečná motivace. Ženy to pak musí hlavně chtít samy od sebe. Nemám žádný návod na zhubnutí u žen, které nechtějí cvičit a zdravě jíst.

Dopomáháte si doplňky stravy k udržení Vaší psychické a fyzické výkonnosti?

Ano, denně užívám magnezium a vitamín C. Pak také L-Carnitin a aminokyseliny na regeneraci. Čas od času si nasadím různé kůry na klouby nebo na očistu jater.

Často se mluví o vyváženém životním stylu? Řídíte se tím nebo u Vás něco převažuje?

Nevím, co je vyvážený životní styl. Já se řídím jen svým pocitem a instinktem. Chci se cítit dobře, takže nejím nezdravě, protože nechci, aby mi z džínů lezl špek. Cvičím, protože chci, aby moje tělo fungovalo i ve stáří a nebyla jsem nikomu na obtíž.

K Vašemu životnímu jubileu jste vydala již své devatenácté cvičební video, prozradíte v čem je jiné než ty předešlé?

Je to DVD s mým patentovaným fitness programem „Postava snů“. Trénink je určen všem – jak začátečníkům, tak pokročilým, protože si jednotlivé bloky cvičení můžete sestavit tak, jak to vám a vaší fyzické kondici vyhovuje. Bonusem je cvičení se známými tvářemi. Přizvala jsem kamarádky Heidi Janků, Kristýnu Janáčkovou a Ivanu Jirešovou. Cvičení je tak velmi variabilní a věřím, že se DVD jen tak neomrzí.


Hanka Kynychová (* 10. dubna 1968, televizní cvičitelka)

Od dětství se věnovala sportu, nejvíce ji zaujala gymnastika. Od té pak byl už jen krůček k aerobiku. Poté, co ukončila střední zahradnickou školu v Bzenci, rozhodla se pro studium na pedagogické škole, obor vychovatelka. Poprvé se objevila jako cvičitelka na obrazovkách České televize. Nejvíce ji však proslavilo cvičení během ranního vysílání televizního pořadu Snídaně s Novou. Účinkovala i jako fitness poradkyně na FTV Prima, kde vystupovala v projektu Jste to, co jíte. Realizuje se i vydáváním vlastních fitness DVD, kterých natočila už devatenáct. Má i svou tělocvičnu v Praze Modřanech nazvanou jednoduše Fitko.

Rozhovor
Foto Archiv Hanky Kynychové

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC