Rozhovor s moderátorkou Sandrou Pospíšilovou

Z burzy televizní stálicí

Z burzy televizní stálicí

Sandra Pospíšilová, dříve Parmová, patří mezi nejoblíbenější tváře televize Prima. Kromě moderování Odpoledních zpráv zvládá tahle věčně se usmívající blondýnka ještě spoustu dalších věcí. Tak třeba pendlovat mezi Prahou a Brnem, věnovat se dvouleté Emilce, pečovat o dům a zahradu a jako bonus ještě dobře vypadat. Prostě novodobá superžena.

Na vysoké škole jste vystudovala ekonomii. Velmi brzy jste ale začala pracovat coby moderátorka ve zpravodajství. Jak jste se k tomu dostala?

Vlastně náhodou. Už při studiu jsem si udělala makléřskou licenci a od svých dvaceti jsem obchodovala s akciemi na burze. Byla to pro mě zásadní kapitola plná euforie, stresu i zkušeností. Začala jsem přednášet na seminářích, chodila do televize komentovat dění na kapitálových i komoditních trzích. Další zlom přišel po hypoteční krizi. Když se mi změnily pracovní podmínky, dala jsem výpověď. Během prvního týdne přišla nabídka z České televize přijít na kamerové zkoušky na pozici moderátora Studia burza. Díky tomu, že mluvení o akciových trzích bylo tři a půl roku mým denním chlebem, jsem získala práci v televizi. To mi bylo 24 let.

Jak na své začátky vzpomínáte?

Moc ráda. Vše pro mě bylo nové, studio, spousta kamer, časové limity, do kterých bylo potřeba nacpat co nejvíce informací. V rámci burzovního vysílání jsem vše říkala zpaměti a to byl velký adrenalin. Ale naštěstí jsem mluvila o oblasti, kterou jsem dobře znala. Během začátků ve zpravodajství na Primě jsem se pak zase musela naučit pracovat se čtecím zařízením. Bylo potřeba číst přirozeně, dělat správně pauzy, tečky na konci vět, vhodně se tvářit. Je to hodně náročná disciplína, i když se to mnohdy nezdá.

Změnila se podle Vás za tu dobu média?

Změnilo se toho opravdu hodně. Tehdy měly zprávy v televizi úplně jinou váhu. Dnes je doba internetu a sociálních sítí a lidé se mnoho věcí dozví už přes den. Proto se tomu i zpravodajství musí přizpůsobit a je daleko větší tlak na to přinášet lidem veškeré informace prakticky online.

Bojovala jste s trémou, když jste moderovala zprávy v hlavním vysílacím čase?

Samozřejmě, že jsem na začátku trému měla. Dnes, po téměř deseti letech praxe, můžu čtenářům prozradit i recept, jak se nervozity zbavit. Je to podobné jako u mnoha dalších profesí. Stačí pravidelný trénink a časem je to lepší a lepší.

Stalo se Vám někdy, že jste nestihla dorazit na moderování včas?

O tom se mi jen občas zdává a jsou to pořádné noční můry. Ale v reálu se mi to naštěstí nikdy nestalo. Kdysi jsem někde četla, že když člověk chodí pozdě, znamená to, že si protistrany neváží. Od té doby si na to dávám velký pozor, a když už nestíhám, pokaždé dávám vědět.

Jako veřejně známá osobnost o sebe musíte pečovat. Jaké rituály si pravidelně dopřáváte, a na co Vám naopak nezbývá moc času?

Nejčastěji chodím na vlasy, protože jak se říká, vlasy jsou korunou krásy. Nárazově pak navštěvuji manikúru, pedikúru a také různé kosmetické procedury na vyčištění a omlazení pleti v Medicom Clinic, kde už mám své oblíbené paní doktorky, kterým se s důvěrou svěřuji. No a opravdu výjimečně, což je mi trošku líto, se dostanu do wellness a na masáže. Třeba masáž kokosovým olejem patří mezi mé úplně nejoblíbenější.

Jste maminkou dvouleté Emilky, pracovat jste začala poměrně brzy po porodu. Jak se dá skloubit práce v televizi s péčí o dítě?

Moderování zpráv není zase tak časově náročné. Nejsou to osmihodinové směny, ale v mém případě je to pracovní odpoledne, a to se dá s výchovou hezky skloubit. Takže asi proto se hodně maminek moderátorek vrací na svoji původní pozici brzy. A co se týká ostatního moderování – je příjemné, jak se pracovní náplň s mateřstvím přirozeně promění. Aktuálně moderuji především rodinné festivaly, třeba Fresh Festival nebo Chillibraní. Dále různé soutěže a akce pro děti.

Máte byt v Praze, s manželem ale bydlíte také v domě na okraji Brna. Kde se Vám žije lépe?

Mám ráda tuhle kombinaci. Město má samozřejmě kouzlo v tom, že je tam více možností a vše je dostupnější. Čím jsem ale starší, tím raději do svého života pouštím klid a chodím relaxovat do přírody. V Brně žiju už dohromady přes osm let, mám tam spoustu kamarádů a jsem moc ráda, že už si mě s ním hodně lidí automaticky spojuje. I díky tomu mi na Moravě stále přibývají pracovní nabídky, za což jsem ráda.

Sledujete ve volném čase politiku, ekonomiku a společenské dění, nebo si od informací naopak ráda odpočinete?

Jedním okem pořád vše sleduji i ve volném čase. Ale odpočívám úplně jinak. Poslední dobou hodně ráda řídím. Miluju svižnou jízdu a hlasitou hudbu k tomu. Jinak ráda tvořím, třeba věnečky a nejrůznější dekorace do domácnosti, zahradničím a sázím květiny nebo třeba něco dobrého upeču.

 


Sandra Pospíšilová (* 1. 1. 1986, moderátorka)

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou a ještě při studiích pracovala coby burzovní makléřka. Ve 24 letech začala moderovat pořad na ČT24 Studio burza, poté přijala nabídku na moderování večerních zpráv na TV Prima. V této komerční televizi působí dodnes, s krátkou přestávkou po porodu dcery Emily. Tu má s manželem Pavlem Pospíšilem, kterého si v létě 2019 vzala a převzala jeho příjmení.

Rozhovor
Foto FTV Prima

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC