Rozhovor s Olgou Lounovou

V umění je pro mě nejdůležitější svoboda

V umění je pro mě nejdůležitější svoboda

Vypadá jako křehká žena, ale klame tělem. Olga si v posledním roce naložila na záda velkou zátěž – kromě intenzivní přípravy na svou největší show v kariéře létá za oceán, kde se snaží prosadit v hudebním průmyslu. Kromě hudby se věnuje také charitě: je spoluzakladatelkou nadačního fondu Grácie, který sbírá lidské vlasy pro výrobu paruk onkologickým pacientkám. A během vystoupení předvádí na pódiu akrobatické kousky. Olga je prostě živel!

Nedávno jsi se vrátila z Ameriky, kde jsi s tamním producentem natočila vlastní hit Dark Day. V americké nejprestižnější hitparádě je docela úspěšný. Jak ses k téhle spolupráci dostala?

Písnička byla natočena nejenom v Americe, ale i v Čechách. Melodii jsem vymyslela na beat Eddieho Sendera, což je slovenský DJ. Text jsem nastínila a dopsat ho v angličtině mi pomohl režisér a textař Steve Josephson. Velkou část produkce se mnou dotvořil Ondřej Žatkuliak. Je ale pravda, že jsem v Americe natočila několik dalších skladeb, které se snad budou líbit taky. Momentálně tam spolupracuji například s producentem Lady Gaga Trevorem nebo producentem zpěvačky Anastacii.

Do Los Angeles létáš už několik let. Chtěla bys tam zkusit žít natrvalo? Co Tě na tomhle městě nejvíc fascinuje?

Jezdím se tam nabíjet a učit, protože si myslím, že co se týče hudby a filmového průmyslu, je LA na jedné z nejvyšších úrovní. Taky se mi líbí tamní počasí a hodně optimistická nálada obyvatel. Žít natrvalo bych tam asi nechtěla, přeci jen si s těmi našimi lidmi rozumím i mezi řádky. Navíc jsem docela velký nacionalista, miluji koncertovat tady u nás.

Je hodně těžké prorazit v zemi s tak obrovskou konkurencí v hudební branži?

Já myslím, že je to opravdu velmi těžké. Jestli tam budu mít úspěch i s dalšími hity, je zatím ve hvězdách. Ale ono je asi všude obtížné prorazit jako cizinec.

Nahrávání ve studiu i natáčení klipu za oceánem je také finančně náročné. Pomáhalo Ti s tím vydavatelství?

Já se snažím mít nad vlastní tvorbou i vlastní kontrolu – a to se neslučuje s jakýmikoliv investicemi cizích osob nebo společností. Takže si vždy všechno financuji sama. Ať už se jedná o videoklip nebo o produkci. Kdysi jsem spolupracovala s vydavatelstvím, ale nebyla jsem spokojená. Z toho, co vyděláte, si vždy odečtou náklady, a navíc nemáte uměleckou svobodu.

Inspiraci hledám kolem sebe, ve svém životě a v životech a příbězích, které se ke mně dostanou

V Americe sis nechala udělat nový účes, dokonce se Ti o vlasy postarala kadeřnice zpěvačky Beyoncé. Jak jsi se k ní dostala?

Vlasy téhle zpěvačky se mi vždy líbily a náhodou jsem narazila na článek její kadeřnice, která popisovala, jak se o vlasy Beyoncé stará. Nedalo mi to a pokusila jsem se vyhledat její salon. Nakonec se mi podařilo se tam i objednat!
 
Zpíváš raději v češtině, nebo v angličtině? Co je Ti bližší?

Myslím, že v Čechách je téměř nezbytné zpívat česky, pokud chcete, aby posluchači rozuměli tomu, co jim chcete říct. Tady u nás nejsme zvyklí poslouchat hudbu a rovnou si ji překládat z angličtiny, nevysílají se tu filmy v angličtině, ale s dabingem. Píseň v angličtině tedy Čechy zaujme většinou jen rytmem a příjemnou melodií. Ale pro mě je důležité, aby mi posluchač rozuměl.

Některé texty k písním si píšeš sama. Kde hledáš inspiraci?

Inspiraci hledám kolem sebe, ve svém životě a v životech a příbězích, které se ke mně dostanou. Občas mě inspiruje třeba i film, nějaká zajímavá divadelní hra, obraz, cokoliv, co ve mně vyvolá emoci, umělecký přetlak – a já mám pak chuť ho nějak zpracovat a poslat dál.

S bývalým partnerem Xindlem X jsi nazpívala megahit Láska v housce. Chtěla by ses pustit do duetu i s dalším interpretem?

Já se tomu určitě nebráním. Baví mě okořenit tvorbu spoluprací s někým tvůrčím, kdo do výsledku přinese svůj pohled na věc.

Kde čerpáš energii na muzikálová vystoupení a koncerty?

Já čerpám energii právě na těch koncertech. Můžu být i unavená, ale jakmile je před představením nebo vystoupením, vjede do mě absolutní energie a chuť rozdat se. Líbí se mi sdílet okamžiky radosti.

Prý jsi chtěla úplně skončit s muzikály. Jak to máš teď?

To stále platí, muzikálové role už nepřijímám. Dojíždím představení muzikálů Mamma Mia a Mýdlový princ. Jediné, co mě teď zajímá, je můj velký koncert, který bude v Praze 18. října. To bude trochu i muzikálové představení. Velká akrobatická show s příběhem a mými písničkami!

Kromě profesionálního zpěvu se věnuješ také thajskému boxu a rallye. To nejsou zrovna dívčí sporty. Co Tě na nich nejvíc baví?

Mě baví rychlá kola a chytrá technika. Ovládat tyhle geniální stroje, to je prostě čistá meditace. Jezdím kromě rallye i závody v driftu, tedy řízeném smyku. Thajský box je prostě jen výborné kondiční cvičení.

Chtěla by ses zúčastnit i nejtěžšího závodu světa, Rallye Dakar?

Přiznávám se, že je to můj tajný sen. Už jsem dokonce dostala nabídku a skutečně tam odjela, ale se zlomenou rukou a jen jako divák.

Máš nějaké sny a cíle na tento rok?

Můj velký sen je vyprodat koncert ve Fóru Karlín, o kterém jsem se už zmínila. Jmenuje se Jsem optimista show – a já jsem velký optimista, takže věřím, že moji fanoušci přijdou. Bude to největší koncert v mém životě! Připravuji se na něj celý rok. Trénuji akrobacii, taneční čísla, vymýšlím kostýmy, ohně, projekce, je toho hodně. Druhý sen je natočit vánoční hudební pohádku, kterou jsem napsala. A taky sehnat hodně dárců vlasů pro náš nadační fond Grácie.


Olga Lounová (* 7. března 1981, zpěvačka, závodnice rallye)

Vlastním jménem Olga Pytlounová je stálicí muzikálového nebe, ze kterého ale odchází. Věnovat se chce hlavně sólové kariéře. Vystudovala Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a zahrála si v seriálech Ošklivka Katka a Vyprávěj. V roce 2011 vydala první studiovou desku Rotující nebe a podepsala smlouvu se světovým vydavatelstvím Universal Music. Nyní žije střídavě v Praze a v Los Angeles.

Rozhovor
Foto Olga Bok, Radim Kořínek

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC