Rozhovor s muzikálovým hercem Peterem Pechou

Všechny důležité role ke mně přišly samy

Rozhovor s muzikálovým hercem Peterem Pechou

Muzikálový herec je i na sklonku léta maximálně vytížený, a tak jsme se sešli kvůli rozhovoru přímo v zákulisí Divadla Bez zábradlí, kde tráví většinu času. I když jede téměř na dřeň a denně ze sebe musí vydat maximum energie na zkouškách, neváhá si jít po práci ještě zacvičit. Den bez fyzické zátěže si prý nedokáže představit.

V září má v Divadle Bez zábradlí premiéru znovuobnovená hra Cikáni jdou do nebe, na kterou jste zkoušeli během celého léta. Jakou tam máte roli? 

Premiéra bude už 7. a 8. září a všichni herci se na ni moc těšíme. Hraju zloděje koní Lujka Zobara, společně se mnou se na jevišti objeví i Filip Kaňkovský, Michal Kavalčík, Kateřina Marie Fialová, Felicita Prokešová a další. Je to hudebně dramatická balada o vášni, svobodě a lásce, plná podmanivých melodií a temperamentního tance. Diváci se mají vážně na co těšit.

Práce muzikálového herce musí být dost vyčerpávající, přeci jenom podáváte několikahodinový pěvecký a taneční výkon. Kolik představení do týdne zvládnete odehrát? 

To je velmi relativní. Jsou kusy, které můžu hrát každý večer a jsem s tím v pohodě, a pak jsou také kusy, které se zvládnou odehrát maximálně třikrát za sebou. Dokážu si představit, že bych odehrál třeba čtyři představení Cikánů, ale pak bych určitě potřeboval další tři dny pauzu nebo to proložit jiným představením jiného žánru nebo emočně méně vypjatým. 

U cvičení jsem zůstal a stalo se mi drogou. Nedokážu si představit den, který bych nestrávil aktivně

Zazářil jste v různých muzikálech, ale jsou role, které se Vám opravdu vryly pod kůži? 

Ano, pár jich je. Na kterou si ale vždycky vzpomenu, je třeba Rocky. To je vážně moje srdcovka. 

Kvůli zkoušení Tarzana a Rockyho jste musel velmi tvrdě dřít v posilovně, zůstal Vám tenhle zvyk dodnes? A co box, patří od té doby mezi Vaše oblíbené sporty? 

U cvičení jsem zůstal a stalo se mi drogou. Nedokážu si představit den, který bych nestrávil aktivně. Alespoň delší jízdou na kole, golfem, nebo tenisem. Když už tedy v daný den nejdu do fitka. Ale u boxu jsem nezůstal. Jednou za čas zajdu sice na trénink, ale v porovnání s přípravou na Rockyho, kdy jsem byl v „boxerně“ pětkrát do týdne, se to ani zdaleka nedá srovnat. 

Co pro Vás znamenalo, když jste získal ocenění Thálie za mimořádný jevištní výkon v muzikálu Rocky? Přišlo pak více pracovních nabídek?

Znamenalo to pro mě mnoho. Opravdu jsem dřel a snažil se, aby ten muzikál a show byly v té nejlepší kvalitě, jakou si můžeme dovolit. A aby se lidi rádi vraceli a chtěli to vidět znova. A jestli díky tomu přišlo víc pracovních nabídek? To zajisté ano, ale zda to bylo kvůli Thálii, věku, nebo načerpaným zkušenostem, to opravdu nevím.

Před rokem jste se oženil. Prý jste s manželkou kvůli práci nestihli absolvovat svatební cestu, nemrzí Vás to?

Trošku mě to mrzí, protože to k tomu tak nějak patří. Ale na druhou stranu my jsme si takovou malou svatební cestu udělali už před svatbou. Věděli jsme, že kvůli práci nebudeme mít moc času. 

Z Prahy jste částečně přesídlil do domku na venkově, který jste před časem pořídili. Plánujete se tam odstěhovat natrvalo, nebo Vám život ve velkoměstě vyhovuje? 

Stěhovat se zatím nehodláme. Bylo by to trošku náročnější, co se týká dojíždění do práce. Přece jenom nemáme ani jeden typickou pracovní dobu, manželka je zpěvačka. A když musíte být v devět hodin ráno už na zkoušce v divadle a pak hrajete do jedenácti večer, bylo by to poměrně náročné. Zatím chalupu využíváme pro relax a odpočinek. Na takový útěk z Prahy. 

Aktuálně zkoušíte taky na muzikál We Will Rock You, kde zazní legendární hity kapely Queen. To musí být sen každého muzikálového herce! 

Nemám sny ohledně rolí. Každou beru jako novou výzvu, některá je náročnější, některá méně. Ale nikdy neberu jednu jako vysněnou. Třeba o Rockym, Tarzanovi ani Zobarovi jsem nesnil, prostě ke mně tyhle krásné role samy přišly. A já z toho mám obrovskou radost. 

Kromě hraní tvoříte i vlastní hudbu. Máte v plánu vydat sólové album? 

Jasně, hudbu miluju. Každý den poslouchám, každý den hraju, každý den zpívám. Za sólové album budu moc rád. Teď se ale k němu musím postupnými krůčky propracovat. V současné době spolu s Marcusem Tranem pracujeme na prvních singlech a já už se nemůžu dočkat, až to bude hotové.


Peter Pecha (* 10. června 1989, muzikálový herec)

Narodil se na Slovensku, češtinu ale ovládá dokonale. Už na škole si založil vlastní kapelu a navštěvoval lekce zpěvu. Na VŠMU si vyzkoušel loutkařinu, čehož po roce nechal a začal studovat muzikálové herectví na JAMU v Brně. Roku 2013 přesídlil do Prahy, kde se uplatnil v řadě divadel. V Kongresovém centru měl v březnu 2017 premiéru muzikál Rocky, v němž Peter Pecha dostal hlavní roli. Za svůj výkon získal Cenu Thálie v kategorii Muzikál – opereta. Zahrál si například i v seriálu Modrý kód. 

Rozhovor
Foto Linda Orlík

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC