Rozhovor s vědcem Mariuszem Potockim

Vědci jsou poslové

Rozhovor s vědcem Mariuszem Potockim

Někteří vědci sedí v kancelářích a analyzují data – a někteří vědci ty data sbírají v terénu, i když to znamená třeba výstup na Everest.

Co Vy vlastně děláte? Vysvětleno nevědecky, ať to chápu.

Jezdím po světě a sbírám vzorky ledu. Nedávno jsme třeba lezli na Everest, kde jsem z vrcholu vzal nějaký led, sníh, vzorky vody…

A co s tím pak?

No je to takový stroj času. Dá se z toho vyčíst, jaké bylo počasí tisíce let zpátky, jak se v poslední době ve vzduchu projevilo znečištění zaviněné lidmi a podobně. A díky tomu se dá předvídat, co bude dál.

Ty fotky a videa z Everestu vypadaly parádně…

No jo – vždycky se odněkud vrátíme a lidi říkají: „Ty se máš, teď jsi byl měsíc v Andách, dva měsíce na Antarktidě, to je supr dovolená.“ Jenže fotíte ty hezký momenty, když je pěkný počasí, lidi zapózujou s úsměvem… A nikdo už nevidí, že se třeba měsíc neosprchuješ, že sněžná bouře není nic příjemnýho a tak.

No a nebylo by pohodlnější sedět v kanceláři a studovat od stolu, než se vystavovat extrémním podmínkám?

Asi jo, ale tohle je můj dream job. Dělal jsem na Sahaře, Islandu a podobně, to jsou hrozně zajímavá místa. Je to kombinace vědy a dobrodružství. Ale záleží to na člověku. Jsou lidi, kteří mají radši kancelář, zajímají je analýzy dat, statistika… obě strany jsou na tohle potřeba.

To jste takový Indiana Jones. Vědec v extrémních podmínkách.

Okolí mě občas vidí jako dobrodruha. Ale jak jsem zmínil, lidi vidí spíš tu romantickou část. Po prezentacích, když pracujeme na publicitě, se spoustu lidí na tohle ptá – zajímá je nebezpečí, ten „cool“ aspekt. Ta věda je ale nedílnou součástí. Já netrávím většinu roku v terénu, je třeba být měsíce v laboratoři, psát studie… Ta práce v terénu je super, ale není to všechno.

Jak to je s globálním oteplováním? Kdo za to může? Média vypráví hned to, hned zas ono…

To je složité. My vědci jsme poslové. Objevíme informace, pak to přineseme lidem a oni to interpretují různě. I vědci to můžou interpretovat různě. Ale je jasné, že lidi můžou minimálně za velkou část toho všeho. To množství energie, kterou lidi produkují, je enormní. A samozřejmě to má následky.

No jo, ale co s tím?

Vzdělání. Děti na základce by se měly učit ekologickou odpovědnost za to, co lidi dělají. Kdyby všichni znali následky svých činů, svět by vypadal jinak.

 


Mariusz Potocki

Původem z Polska, Mariusz Potocki je Ph.D. kandidát v glaciologii a klimatických vědách na Universitě v Maine. Sbírá ledové vzorky, aby dešifroval klima a atmosférické cirkulace v minulosti. Má za sebou více než dvacet expedicí do Antarktidy, na Kilimandžáro a do vysoko položených regionů Jižní Ameriky a Asie.

Rozhovor
Foto National Geographic

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC