Rozhovor

V případě zombie apokalypsy bych se o sebe dokázal postarat

Colman Domingo

Colman Domingo, představitel tajemného a nesmlouvavého Victora Stranda, nám prozradil, jak by podle něj měla druhá série Fear the Walking Dead skončit a která natáčecí lokace ho uchvátila nejvíce.

Jak myslíte, že byste přežil ve světě plném nemrtvých?

Během hurikánu Patricia jsem byl v letadle a uvědomil jsem si, kdo bych byl při zombie apokalypse. Byl bych klidný a nečekal bych na nějaké autority, aby mi řekly, co mám dělat. Postaral bych se o to sám. Kdyby byla letiště zavřená, našel bych si jinou cestu, třeba autobus. Byl bych za každou cenu klidný a našel bych si místo, kde bych se o sebe mohl postarat. Takový jsem typ člověka.

Victor Strand, kterého hrajete, je tajemná postava. Myslíte, že se mu dá věřit?

Souhlasím, že je opředen tajemnem, ale to mi zároveň přijde přitažlivé. Vnímám ho tak, že sám vytvořil značku Victor Strand, vybudoval ji z ničeho. Způsob, jakým mluví, jak se obléká… To všechno je součást jeho silné osobnosti. Ale zároveň má dost možná zranitelné city. A k té důvěře – ano, myslím, že se mu dá věřit.

Co byste řekl, že máte se Strandem společného?

Stejně jako on jsem schopný se na jakýkoliv spor nebo hádku dívat z pohledu obou stran. Jsem pragmatický a taky mám smysl pro čest. A taky máme oba pěkně poťouchlý smysl pro humor! (smích)

Vaše postava je něco jako lídr v postapokalyptickém světe. Myslíte, že to, co se děje v seriálu, je nějakým odrazem toho, co se děje ve skutečnosti?

Když jsem v Americe a jdu po ulici, hodně často mě potkávají Afroameričané. A já si pořád říkám, jak to, že mě poznávají hlavně oni? Myslím, že je to proto, jakou hraju postavu. Se Strandem vytváříme něco, co jde mimo obvyklé stereotypy a mimo způsob, jak jsou Afroameričané vykreslování v médiích. V seriálu nejsem ani gangster, ani drogový dealer nebo vrah. Jsem prostě rozumný člověk. Ukazujeme něco pozitivního a to je důležité.

Strand měl na začátku série jasný plán, ale ten se nevydařil. Teď musí improvizovat a přijít s plánem B. Jaký je?

Myslím, že nový plán je, že není žádný plán! A to je pro Stranda asi úplně nejhorší. Myslím, že je typ člověka, co je zvyklý na to, udělat si plán a postupovat podle něj. Ale najednou tu není nic a Strand je ztracený. 

Na začátku série také Strand uzavřel dohodu s Thomasem, že zemřou společně. To se úplně nepovedlo, co se stalo?

Vlastně jsem přesvědčený, že Strand nikdy neměl v úmyslu dohodu dodržet. Nechtěl ale, aby se z Thomase stal nemrtvý, a proto mu z lásky řekl: „Zavři oči, půjdu s tebou.“ Nikdy by Thomase nenechal ve štychu, ale to neznamená, že byl ochotný zemřít s ním. 

Od chvíle, co zastřelil Thomase, je Strand jiný. Souhlasíte?

Rozhodně. Podle mě šlo o událost, která ho úplně zničila. Snaží se dát dohromady, složit střípky svého rozbitého života. Chce jít dál, ale neví, jak.

Myslíte, že to bylo od tvůrců statečné, že do Fear the Walking Dead dali milostný románek mezi dvěma muži?

Nejdříve jsem byl zvědavý, co na to diváci řeknou. Ale tvůrci pojali postavu Stranda opravdu komplexně, udělali z něj mužného hrdinu, který v sobě ale má něco na první pohled neviditelného. Sexualita je část celkové osobnosti každého z nás a mezi Victorem Strandem a Thomasem Abigailem šlo taky o něco většího, komplexnějšího. Navzájem se potřebovali, i když se snažili tuhle potřebu korigovat. Překvapilo mě, kolik lidí mi říká, že je Strand jejich oblíbená postava.

Po rozpuštění posádky jachty Abigail teď hlavní postavy míří do Mexika. Co nového a zajímavého to přinese?

Především spoustu nových lidí, se kterými se protagonisté potkají. Zároveň trochu narážíme na kulturní otázku, že Američané míří do Mexika. Jako kdybychom argument s imigranty obrátili naruby. A ukazuje to, že jsme spíš stejní než jiní. Že máme stejné starosti a vůli přežít.

Jaká další místa, kde jste seriál natáčeli, se vám líbila nejvíce?

Zatím se mi určitě nejvíc líbil ostrov Guadalupe (ostrov sopečného původu v Karibiku – pozn. red.). Je to země vína, tak asi proto. (smích) Lidé říkají: „Je to tam krásné, připomíná mi to Toskánsko nebo Napa Valley,“ ale já říkám ne, Guadalupe je jedinečné místo. Má svou vlastní krásu.

Zpočátku jste prý nechtěl roli Stranda vzít. Přemýšlel jste o tom, co by bylo, kdybyste roli odmítnul?

Rozhodně bych neseděl tady! (smích) Šlo o jedno z mnoha rozhodnutí, co jsem ve své kariéře udělal. Jsem taky scenárista a režisér a rád něco tvořím. Kdybych nehrál ve Fear the Walking Dead, tvořil bych něco jiného někde jinde, ale asi v jiném měřítku. Dělat něco pro dva miliony diváků týdně je ale neskutečné! Nemyslíte?

Očekával jste, že Fear the Walking Dead bude mít takový úspěch? Jak se se slávou vyrovnáváte, jste pod tlakem?

Popravdě mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo mít až takový úspěch, ale jsem vděčný, že to tak je. Všichni se snažíme dělat tak, abychom divákům přinesli něco nového, něco, co ještě neviděli. Přes pětadvacet let pracuju v šoubyznysu, takže nějaké zkušenosti s fanoušky mám. Nechci žít v bublině, baví mě se s diváky setkávat a mluvit s nimi. To je prostě součást práce.

Na konci roku začínáte točit třetí sérii. Můžete nám prozradit, co se bude dít, nebo je na to moc brzy?

To fakt netuším, to je opravdu brzy. Ani nevím, jestli to vědí tvůrci! Určitě vědí, jak by se zhruba měl děj vyvíjet, ale myslím, že teď nevědí vůbec žádné podrobnosti.

Kdybyste mohl rozhodnout, jak skončí celá série, jaký konec byste vymyslel?

Věřím, že by měl skončit nějak nadějně. Proto podle mě tenhle seriál existuje – pořád si říkáte: „Proč ti lidé chtějí přežít, když svět, jaký znali, už neexistuje?“ Takže musí přijít nějaká naděje, nebo znovuzrození.

S tím souhlasím. Díky!


Colman Domingo (28. 11. 1969, herec)

Colman Domingo se narodil 28. listopadu 1969 ve Filadelfii. Vystudoval žurnalistiku a záhy se přestěhoval do San Francisca, kde začal hrát především v divadlech. V průběhu let vystupoval pravidelně na Broadway a získal několik ocenění. Menší role získal v seriálech (například Právo a pořádek) i v několika filmech (Lincoln, Komorník). Skutečně známým se stal až v roce 2015, kdy byl vybrán do role Victora Stranda ve Fear the Walking Dead.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.
Rozhovor
Foto AMC

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC