Rozhovor s Jitkou Asterovou

Strašně se dojímám

Strašně se dojímám

S herečkou Jitkou Asterovou jsme se setkaly v jedné pražské restauraci. Nad čajem jsme si tam povídaly o jejím dětství, kdy s ní rodiče docházeli na krasobruslení, o oblíbených divadelních rolích i o vztahu s jejími dětmi Annou a Adamem, které nadevše miluje.

Dočetla jsem se, že jste v dětství byla krasobruslařkou. Teď už máme období, kdy se zase chodí bruslit. Chodíte si zajezdit?

Teď, když jsou děti velké, už nechodím. Když ale byly malé, chodila jsem s nimi pravidelně na František. Taky na stadion na Štvanici, když ještě stál. I na různá jiná veřejná bruslení, třeba v Sadské. Ano, má to určitou poetiku. Ale bruslení se zapomíná, to není jako plavání. (smích) Málokdo by ve mně ještě poznal krasobruslařku. Rozjet se ještě umím, ale skoky nebo piruety, to vůbec.

Jako dítě jste chtěla být krasobruslařkou a soutěžit třeba na mistrovství světa, nebo jste to brala jen jako zábavu?

V letech, kdy jsem vyrůstala, byli na vrcholu sourozenci Romanovi a Hana Mašková a byla to volba spíš našich, protože ve čtyřech letech si dítě těžko vybere, co by chtělo dělat za sport. Dali mě na to rodiče, ale do jisté míry jsem si to oblíbila, i když to byla opravdu řehole, protože jsem vstávala ve čtyři hodiny ráno – a moji rodiče taky. Tatínek mě vodil na tréninky a bylo to opravdu strašně těžké. Nemohla jsem jim to udělat, že bych toho nechala, už kvůli jejich investicím a energii, kterou do toho vkládali. Bylo to trošku zavazující, jen z lásky jsem to nedělala. Ale jsem za to vděčná, protože mě to zocelilo a díky tomu celý život dělám nějaký sport a mám disciplínu.

Praktikujete jiné zimní sporty?

To už je horší. Jezdila jsem s dětmi na lyže, abych je to naučila, aby měli tu možnost. Já jsem se totiž jako krasobruslařka nesměla učit jezdit na lyžích, tak jsem si říkala, že to svým dětem nemůžu udělat. Po pravdě řečeno lyžování ale nepatří mezi mé oblíbené sporty. Syn lyžuje dál, Anička jezdí na snowboardu a já jezdím na lyžích po modré nebo ve Francii po zelené. Můj sen je jet na hory, vyjet lanovkou nahoru a tam si dát prosecco a něco dobrého k jídlu.

Vystudovala jste DAMU, ale dostala jste se tam až napotřetí. Co Vás hnalo k tomu, že jste tam šla i potřetí?

Ne že bych to až tak chtěla dělat, ale v té době to byla jediná volba, co zajímavého dělat. Pro mě to byla škola snů. Že se vlastně učíte blbosti. Učit se zpívat a tancovat pro mě byly blbosti. A moc takových jiných škol nebylo. Já nevěděla, co dělat jiného. Díky krasobruslení mě napadlo být herečkou, jelikož v lední revue jsem dost exhibovala. Než jsem se dostala na DAMU, pracovala jsem jako trenérka krasobruslení.

Hrála jste ve filmech, seriálech i v divadle, moderovala v rádiu. Co z toho Vás baví nejvíc?

Ve filmech se neobjevuju už pěknou řádku let. To jsou spíš filmy pro pamětníky. A co mě baví nejvíc? V poslední době jsem začala i trochu zpívat, k moderování občas přidám písničku a musím říct, že to mě momentálně strašně baví.

Už bych nešla do role plytké sekretářky, která se odhaluje

Hodně lidí si Vás díky pořadu v rádiu, který jste moderovala, spojuje se sexem. Vadí Vám to?

Už je to skoro sedm let, co tam nejsem. Postupně se ta pověst vytrácí. Když jsem s tím spojována byla, nevadilo mi to, protože jsem se to snažila dělat poctivě a ta nálepka přišla očekávaně. Co mě spíš mrzelo, že jsem pak dostávala míň hereckých příležitostí. Ale zase jsem dostala spoustu těch moderátorských.

Když se na to podíváte zpětně, jste ráda, že jste nabídku na to moderování vzala?

Já nikdy ničeho nelituju. Asi mám ale radši hraní, protože to jsem vystudovala a věnuju se tomu několik desítek let. Moderování beru jako výjimečný přivýdělek a spíš takový koníček. Nejradši mám asi divadlo.

Co třeba na Vaše moderování říkaly Vaše děti?

Ten pořad běžel, když byly ve škole. Několikrát se mnou ale byly v rádiu a docela je to bavilo. Dcera byla tenkrát v pubertě a syn hodně malý.

Vy máte dceru a syna. Dcera se nedávno vdala. Jak jste její svatbu vnímala? Byla jste dojatá plačící maminka?

Já jsem si zabrekla hned, jak mi to oznámila, a nepřestala jsem brečet až do obřadu – včetně (smích). Já se strašně dojímám.

Jaká jste tchyně?

Sama se nemůžu soudit, ale myslím, že snesitelná.

Se zetěm jste spokojená?

Jsem velice spokojená a myslím si, že to nemohlo být lepší.

Vaše dcera je taky herečka. Jak jste reagovala, když jste ji viděla poprvé hrát?

Poprvé jsem ji viděla v traileru Nevinnosti. Pro mě to byl šok. Taky jsem plakala. (smích)

Jakou roli byste dceři neschválila?

Dcera je docela vybíravá a snaží se nevybírat si blbosti. Se mnou to nekonzultuje, ale vůbec se nebojím.

Kde Vás fanoušci můžou vidět teď?

Ráda bych čtenáře pozvala na Monology vagíny do divadla Gong nebo po celé republice, kde je hrajeme. Je to opravdu zážitek. Kdo je už viděl, může jít znovu, protože je to pokaždé jiné a pokaždé úžasné.


Jitka Asterová (* 7. prosince 1959, herečka, moderátorka)

Jitka Asterová je česká herečka, známá především svými komediálními rolemi. Vystudovala DAMU, objevila se například ve filmu Krvavý román nebo seriálu Chlapci a chlapi. Z jejích divadelních rolí jmenujme například Brook Ashton ve hře Bez roucha. Devět let také působila jako moderátorka v rádiu Frekvence 1, kde měla pořad Sexy život, dotýkající se sexuálních témat. S podnikatelem Tomášem Linhartem má dvě děti, dceru Annu (23) a o šest let mladšího syna Adama. Dcera se nedávno vdala.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC