Rozhovor s Janem Rosákem

Soutěž, jako bylo Riskuj!, mi u nás chybí

Soutěž, jako bylo Riskuj!, mi u nás chybí

Domluvit si rozhovor s moderátorskou hvězdou a oblíbeným hercem v jedné osobě Janem Rosákem není jen tak. Když zrovna nemoderuje, nezkouší nebo nehraje, tak se snaží co nejvíce času věnovat své rodině. Nám se to ale podařilo a povídání to bylo více než příjemné.

Začínal jste v rozhlasu, prošel jste televizí a hned několika pořady, které by se daly označit za legendární. Jste také moderátor. Věnujete se těmto profesím i v dnešní době?

Tak dá se říct, že jsem především moderátor, i když v současné době jsem docela vytížen i hraním divadla. Ale moderování mě stále hodně baví, třeba i na různých akcích, ale v tuto chvíli zejména moderování pořadu TV Prima Poklad z půdy.

Když jsme se domlouvali na setkání kvůli rozhovoru, zmiňoval jste, že máte divadelní generálku. O jaké představení se jedná?

Když jsme spolu mluvili, zrovna jsem měl před generálkou Moliérova Lakomce v Divadle Radka Brzobohatého, v němž hraji roli Jakuba. Kromě toho si ve stejném divadle užívám také v roli Boha v komedii Stvoření světa a v Kongresovém centru v roli krále ve Třech oříšcích pro Popelku.

Pracuji teď víc, než když mi bylo 40

Lidé Vás znají z pořadu Videostop, což byl ojedinělý formát, ještě dříve jste působil v oblíbeném Magionu. Později přišlo Riskuj!, se kterým jste coby moderátor také neodmyslitelně spojen. Byl byste rád, kdyby se některý z pořadů vrátil na české obrazovky?

Myslím, že všechny ty zmíněné pořady měly svůj čas, všechny jsem moderoval hodně dlouho, ale dnes už bych třeba pro děti asi byl moc starý (smích). Videostop byl skvělý ve své době, ale v dnešní době má také svůj zenit za sebou. Snad jen Riskuj! by se vrátit dal. Vědomostní soutěž tohoto typu tu, myslím, chybí.

Téměř bych zapomněla na českou verzi velmi oblíbené soutěže Pevnost Boyard. Jak jste se cítil v roli ctihodného otce Fourase?

Na otce Fourase a Pevnost Boyard určitě nikdy nezapomenu. Byly to úžasné dva týdny v nádherně dobrodružném prostředí s nadšenými účastníky, skvělým štábem, a to jak českým, tak i francouzským!

Máte nějaký vysněný formát pořadu, který byste třeba ještě rád moderoval?

Nic dalšího, co bych ve své kariéře ještě mohl moderovat, mě vlastně nenapadá. Zkusil jsem si všechno možné, spoustu přímých přenosů i studiových natáčení. Dnes mi úplně stačí už zmíněný Poklad z půdy.

Dovedu si představit, že kamkoliv přijdete, lidé Vás poznávají. Jaké to je být neustále „ten z televize“?

Většinou je to velice příjemné, zvlášť když mi ta setkání připomenou třeba už pozapomenutou příhodu nebo natáčení. Ale také mě to někdy přivede až do rozpaků, třeba když mě najednou nějaký člověk potká a zahlaholí: „Pamatujete se na mě? Byl jsem u vás v roce 2000 v Riskuj!“ Mimochodem těch soutěžících prošlo Riskuj! přes 2 tisíce, takže se aspoň chápavě usměju.

Co se týče žánru moderování televizních pořadů, patříte u nás mezi špičku. Sledujete mladší generace moderátorů? Máte mezi nimi své favority?

I mezi mladšími kolegy se občas objeví někdo talentovaný. Líbí se mi styl Libora Boučka, dobrý je Aleš Háma a hodně dobrých moderátorů je v Českém rozhlase. A samozřejmě velkou stálicí je pořád Marek Eben!

Při moderování určitě vzniká spousta kuriózních, vtipných i méně vtipných situací. Existuje něco, co by se dalo nazvat jako noční můra moderátora? Přihodilo se Vám někdy něco takového?

Jsem rád vždycky na moderování dokonale připravený, vždycky požaduji co nejvíc podkladů a z nich si vybírám to podstatné. Takže mě nemile překvapí tzv. „změny na poslední chvíli“. Jednou mě těsně před vstupem na jeviště chytil za rukáv jeden z pořadatelů s tím, že pořadí těch miss, co jsem měl vyhlásit, je úplně jiné! Měl smůlu, řekl jsem, že je pozdě a vyhlásil jsem to, které jsem měl původně…

Jaká je Vaše úplně první vzpomínka na televizní moderování?

To bylo někdy koncem 70. let, pořad se jmenoval tuším Orion a sestával se z krátkých filmů o technice. Jako dekoraci jsem měl na stolku velký model auta a protože jsem se bál, že zapomenu text, vylepil jsem si ten model taháky. Od té doby říkám pomocným tahákům „autíčko“!

Jste stále velmi vytížený muž, kde berete energii a inspiraci pro svou další práci?

Máte pravdu, pracuji skoro víc, než když mi bylo 40. Energii mi dodává rodina, sport a taky to, že mě to stále hodně baví!


Jan Rosák (* 24. srpna 1947, moderátor a herec)

Jan Rosák svoji kariéru začal v Československém rozhlasu v roce 1971, v němž uváděl mj. talk show Tandem. V TV si jej diváci oblíbili v úspěšném pořadu Videostop (od roku 1985). Dále byl coby moderátor tváří Magionu (1984), Riskuj! (1994), Studia Rosa (1991) pro děti nebo pořadu Bingo (1994) a dalších. Vystupoval také jako otec Fouras v české verzi soutěže Pevnost Boyard (2016). Momentálně moderuje pořad Poklad z půdy (2018). Objevil se i v řadě filmů a TV inscenací, hraje v Divadle Radka Brzobohatého.

Rozhovor
Foto FTV Prima

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC