Rozhovor s Xindlem X

Psát texty není práce, ale hra

Psát texty není práce, ale hra

Kombinace talentu a pracovitosti vynesla Xindla X mezi nejvlivnější jména české hudby, ale také seriálové a filmové tvorby. A za chvíli možná prorazí i do světa muzikálů.

Nedávno jste získal ocenění Nejúspěšnější textař roku. Máte pocit, že už jste, co se týče textařského řemesla, dosáhl vrcholu? Nebo se máte ještě co učit? Nebo si chcete třeba něco vyzkoušet?

Já k textařině nechci přistupovat jako k řemeslu. Nechci mít při textování dojem, že pracuju, ale že si hraju. A dokud mě tohle hraní si bude bavit, věřím, že to bude bavit i lidi.

Cenu jste dostal za hravou písničku Mýval, ve které si hrajete mimo jiné s názvy měst. Co Vás k jejímu složení inspirovalo? Předpokládám, že mimo jiné i vztahy se ženami…

Tady Vás opravím. Cena byla za úspěšnost v loňském roce, čili za ni vděčím svým písním Popelka, Na vodě a Cudzinka v tvojej zemi a také písním, které jsem textoval pro skupinu Slza. Jestli mi nějaké vavříny přinese Mýval, se uvidí až za rok. Inspirací k této písni ale nebyly vztahy se ženami, ale jiná píseň. Konkrétně jedna americká lidová, kde neznámý autor popisoval svoje milostné trable se ženami v jednotlivých městech USA. Text k Mývalovi měl být původně jen českým textem k této písni. Ale když byl hotov, napadla mě k němu i nová melodie, nakonec tak vznikla úplně nová píseň.

Z Vašich písní je cítit určitá nostalgie. Na jaké období svého života vzpomínáte nejraději?

To s tou nostalgií mě dost překvapuje. Já mám tendenci na vše koukat spíš kriticky. I na minulost. Takže nejhezčí období je pro mne určitě teď. A taky budoucnost. Na budoucnost taky vzpomínám rád :)

Máte mezi novými hudebními jmény nějaký nový objev?

Nevím, co lze ještě považovat za nová jména, ale každopádně poslední dobou hodně poslouchám novou desku Jananas, novou desku Epydemye a debutovou desku mého kamaráda Petra Lüftnera, se kterou jsem měl tu čest mu trochu pomáhat.

Mám tendenci na vše koukat spíš kriticky

Před lety jste se podílel na tvorbě seriálu Comeback nebo filmu Restart. Neláká Vás pustit se zase do nějakého seriálu, sitcomu nebo filmu?

Samozřejmě láká, ale ještě víc mě láká spojit skládání a scenáristiku dohromady. Čili vytvořit nějaký autorský muzikál nebo divadelní hru se zpěvy. Jeden muzikál mám už napsaný, ale od napsání k realizaci nás čeká ještě dlouhá cesta. Ale nicméně doufám, že nakonec se ho přivést na divadelní prkna povede.

Jaký zajímavý film nebo seriál jste v poslední době viděl?

Nejvíc mě v poslední době zasáhl sci-fi film Příchozí. Myšlenka o tom, jak jazyk, kterým mluvíte, ovlivňuje celý váš způsob přemýšlení, mě coby textaře samozřejmě musela nadchnout.

Máte mimo jiné také rozhlasový pořad Xindloviny, ve kterém vznikly takové kousky jako Zdravíme vás, pane prasidente nebo Nesem vám EET. Máte poměrně jasně politicky vyhraněný názor. Nekontaktovala Vás někdy nějaká politická strana nebo hnutí, aby Vás angažovala ve své kampani?

Kontaktovaly mne i strany, které jsou mi sympatické, ale i ty, které jsou pro mne nevolitelné. Ale já je odmítl, protože, byť to tak podle Xindlovin nevypadá, chci zůstat apolitický. Pouze když se někde v politice děje „nějakej xindl“, chci o tom zazpívat satirickou píseň. Ale nechci, aby ta píseň měla pachuť agitační písně za barvy nějaké strany.

Máte pocit, že tím, co děláte, motivujete mladé lidi k tomu, aby se zajímali o politiku? Proč si myslíte, že orientovat se ve veřejném dění je důležité?

To asi ne. Já zas tak moc politických písní neměl. A i těch pár, co jsem napsal, bylo psáno z pozice laika, takže jim snad rozumí každý, nezávisle na tom, jak moc se ve veřejném dění orientuje. Nicméně bylo by fajn, kdyby se co nejvíc lidí ve veřejném dění orientovalo. Jinak by se mohlo stát, že si neorientující se masa odhlasuje něco, co dá politikům moc nadále jednat o nás bez nás. A to bych naší zemi opravdu nepřál.

Máte chuť se nějak aktivně do politiky zapojovat?

Aktivně ne. Můj přístup pasivního kritizování s kytarou mi plně vyhovuje. Jen doufám, že mi ho politici po příštích volbách nezakážou.

A teď taky trochu k intimnějším otázkám, pokud dovolíte. Před časem jste se stal otcem. Změnilo Vás to?

Určitě. Pokud nejste z kamene, tak vám děti musí zamíchat prioritami. Když při přemýšlení místo „já“ začnete používat „my“, změní to všechno.

Xindl X (* 16. srpna 1979,zpěvák)

Xindl X, vlastním jménem Ondřej Ládek, studoval češtinu na FFUK, po roce ale přesedlal na scenáristiku na FAMU. Pracoval v televizi, v reklamní agentuře, napsal scénář k filmu Restart a podílel se na seriálu Comeback. V roce 2007 zvítězil v soutěži Česko hledá písničku, o rok později pak vydal debutové album Návod ke čtení manuálu, za které získal nominaci na cenu Anděl, na kontě má také ocenění Skokan roku v anketě Český slavík. Napsal čtyři písně pro film Vy nám taky, šéfe! Loni vydal celkem páté album s názvem Kvadratura záchranného kruhu.

Rozhovor
Foto Dalibor Konopáč

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC