Rozhovor s moderátorem Karlem Kašákem

Pravý klid nacházím v adrenalinu

Rozhovor s televizním moderátorem Karlem Kašákem

Sympatického moderátora nejspíš znáte ze Snídaně s Novou, kde už tři roky předpovídá počasí. Jeho sestrou je modelka Veronika Kašáková, se kterou vyrůstal v dětském domově poté, co se jich matka vzdala kvůli problémům s drogami. I když jako dítě bez rodinného zázemí neměl zrovna lehké začátky, díky motivaci a tomu, že si šel za svým snem, je dnes úspěšným moderátorem také společenských a sportovních akcí. Právě sport Karla provází celým životem, a čím je extrémnější, tím více ho prý láká.

V kolik hodin vstáváte, když jdete do Snídaně?

Pokud mám živé vstupy do Snídaně s Novou, tak většinou okolo 4.00. Naštěstí to ale není každý den. 

Dá se na tak časný budíček zvyknout?

Řekl bych, že dá. Vlastně bez problémů, pokud bych takhle vstával pravidelně. Což se teď neděje… Takže už jsem si zase trochu odvykl a rád si přispím. 

Jste do sledování počasí zapálený i v civilu? Sledujete třeba pečlivě, jak bude nadcházející dny a upravujete podle toho svůj outfit?

To upřímně nejsem. Jsem moderátor, nikoliv meteorolog. A jako moderátor neustále přemýšlím, jak předat podobné informace pokaždé jiným způsobem, aby se divák nenudil. A co se týče oblečení, tak jsem na tom zhruba stejně jako divák. Obléknu se podle předpovědi, někdy i té své… Občas tak nadávám sám na sebe, že mi ta předpověď nějak nevyšla. Jinak na obrazovku nás oblékají kolegyně stylistky.

Pouštím se po hlavě do všeho, adrenalin je pro mě totiž výzva!

Když jsme u počasí, jste spíše letní typ, nebo Vám vyhovuje zima?

Mám rad obé. V zimě zimu, ale tu opravdu pořádnou, a v létě mi vyhovuje to naše české léto, když není moc vedro. Rád si pak prodlužuju radovánky na sněhu nebo koupání a slunění v zahraničí. Ale kdybych si měl vybrat – asi jsem spíš letní typ. 

Prý jste velký vyznavač adrenalinových sportů. Co všechno jste už zkusil? A je nějaký sport, který Vás ještě láká?

Adrenalin znamená pro každého něco jiného, ale bungee jumping, Kienova houpačka, formule F4 nebo Ariel Atom (vozidlo), to byla teprve jízda! A akrobatický let byl jeden z nejlepších zážitků! Teď už skáču sám s padákem a to je vážně vzrušující. Ale já v adrenalinu nacházím především klid, takový ten v mysli, což je možná zvláštní. I proto asi také miluji šnorchlování a v nejbližší době se konečně vrhnu i na kurz potápění. Věřím, že adrenalin lidi posouvá dopředu, měli bychom se zkrátka občas překonávat a jít za hranice naší komfortní zóny. 

A je vůbec něco, z čeho máte strach?

Zatím jsem takový sport nebo zážitek nenašel. Pouštím se po hlavě do všeho, adrenalin je pro mě totiž výzva! Chci zkusit úplně všechno a překonávat sám sebe. 

Když tak rád cestujete – patříte mezi batůžkáře, nebo si dopřáváte luxusní resorty? 

Rozhodně jsem pravý batůžkář a baví mě to. Luxus si nechám na staří, až budu mít bolavá záda od batohu. 

Říkáte o sobě, že jste lovec zážitků. Kterým dáváte přednost?

Život sám o sobě je zážitek. Stačí vyjít ven ze dveří (teď je to i adrenalin – díky koronaviru) a vybrat si dobrodružství… Vždy, když se pak učím něčemu novému, je to také zážitek. A asi to mám půl na půl. Sem tam si v tichosti užívám okamžik a jindy zas s řevem běžím vstříc běsnící bouři.

Jaký máte vztah se sestrou?

Ten nejbližší, jaký mohou sourozenci mít. Vždyť jsme si „zbyli“ jeden druhému. Je zajímavé, že nás tak vnímá i česká společnost. Kam přijedu, ptají se mě na Verunku a ségra zase často posílá pozdravy ze svých cest. 

Myslíte, že by mezi vámi bylo tak pevné sourozenecké pouto, i kdybyste vyrůstali v tradiční rodině?

Upřímně myslím, že ne. Byly jsme jen dvě malé děti, které doplatily na problémy dospělých. Nakonec jsme sami museli dělat rozhodnutí dospělých. Dnes bych to nazval jako dar životní zkušenosti. A to nás spojilo možná více než jen sourozeneckým poutem.

Máte nějaký profesní sen, který byste si rád splnil?

Obdivuji umělce, kteří se pohybují kolem filmu, hlavně herce a režiséry. A rád bych jednou moderoval prestižního Českého lva a vzdal tak hold českému filmovému umění. A jinak asi jako každý moderátor, chtěl bych jednou mít vlastní televizní talkshow… Takže brzy ahoj! 

 


Karel Kašák (* 6. září 1987, televizní moderátor)

V dětství se chtěl stát kosmonautem nebo hercem, proto také navštěvoval dramatický kroužek, chodil do divadel, věnoval se i zpěvu a tanci. Místo na DAMU šel ale na radu okolí studovat práva. Studium ho ale nebavilo a po 11 letech ho nakonec z univerzity vyloučili. Od sedmi do patnácti let žil s mladší sestrou Veronikou v dětském domově. Tvrdí o sobě, že je životní optimista. 

Rozhovor
Foto Soukromý archiv

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC