Rozhovor s hudebníkem Danem Bártou

Potřebujeme odvahu a rozum

Rozhovor s hudebníkem Danem Bártou

Široce nadaný hudebník, ale i vášnivý přírodovědec – Dan Bárta nám v rozhovoru prozradil, jak se během jednoho večírku rozhodl o svém směřování, jak tráví období, které živé hudbě nepřeje i jaké jsou jeho nejoblíbenější filmové soundtracky.

Kromě hudebníka jste také vášnivým přírodovědcem, a dokonce jste vystudoval rentgenologii. Kde nastal ten bod zlomu, kdy jste se rozhodl si jako hlavní kariéru vybrat právě hudbu?

Já se ani moc nerozhodoval. Vlastně při první příležitosti, po čajích v Horní Bříze, kde se ukázalo, že mě hraní může možná uživit stejně dobře jako praní čepic a roušek a vytírání operačních sálů, navíc bez každodenního vstávání, jsem zběhl k muzice. Risknul jsem to. V jedenadvaceti si ještě můžete dovolit bankrot (smích). A taky se mi v devatenácti prostě nepovedlo stát se studentem vysoké přírodovědecké školy, takže…

A když se na svoji tvorbu podíváte dnes, co Vás baví nejvíce? Je to Váš sólový projekt s Illustratosphere, nebo jsou to nějaké další spolupráce, třeba s J.A.R.? Nebo snad něco úplně jiného?

Mě baví ta muzika jako celek, to hraní a zpívání samo o sobě. Každá ta parta má jinou historii, jiné těžiště, používá jiné vyjadřovací prostředky… A žádná moc nelže. A taky mám v každé jinou funkci. Někdy mi z toho jde hlava kolem, ale spíš mám dojem, že jedno druhé vyvažuje. A v těch velmi optimistických chvílích dokonce, že obohacuje.

Rád bych se teď posunul k Vašemu poslednímu albu s Illustratosphere. To získalo mimo jiné nominaci na hudební cenu Anděl. Čím podle Vás zaujalo porotce?

Ó jé, to bych se zeptal spíš poroty. Kráska a zvířený prach je ucelené, pevné a uvěřitelné album, prostě dobré, no. Dobře hrajeme a zpíváme. Dotkli jsme se něčeho dospělého nebo ryzího v nás nebo tak něco. O tom se blbě mluví.

Jinak pokud byste na Anděly měl někoho nominovat Vy, kdo by to byl?

To je trochu záludná otázka, protože jak jsem zmínil, já se muzikou zabývám sice téměř denně, ale přehled o tom, co se u nás hraje, mám nulový. Já prostě nejsem členem akademie populární hudby (smích). Držím palce celé partě kolem JeNa Hovorky a Igora Ochepovského, vlastně se divím, proč není v nominacích Vojta Dyk, ale ještě jednou – nemám přehled, nevím, co kdo loni vydal, co letí nebo tak…

Držela mě a dosud drží rodina. A já tím pádem ji

Jako hudebníkovi Vám pandemie asi překazila spoustu plánů. Čím jste je nahrazoval a co Vás drželo nad vodou?

Psal a načítal jsem črty z cest pro ČRo Vltava, editoval obrázky pro připravovaný atlas vážek Evropy, kreslil mapy do odborných knížek o broucích a motýlech, opravoval plůtky a stavěl přístřešky, občas jsem si někde zahrál do kamer, natáčel ve studiu živě s bigbandem, suploval tety z mateřinky a sem tam učitele občanky, chemie a biologie, nechal se zaměstnat v laboratoři na PCR testy, napsal pár písniček, hm, míň, než jsem čekal… A co se týče držení nad vodou, rád bych poděkoval své ženě Alžbětě, neboť to byla ona, kdo pochopil, že se mi v dost nevhodnou dobu poněkud zhroutil svět a s tím vším i mé sebevědomí, a kdo mi pomohl přelézt ten prvotní šok. Nikdy jsem si nepomyslel, že tohle vypustím z úst a že to budu myslet vážně – držela mě a dosud drží rodina. A já tím pádem ji. Panejo, to jsou věci. 

Váš singl „On My Head“ je neodmyslitelně spjat s filmem Snowboarďáci. Co Vy a filmová hudba? Máte nějaký oblíbený soundtrack nebo rovnou skladatele?

Třeba hudba k filmu Dead Man, kterou napsal a hraje Neil Young. Nebo O Brother, Where Art Thou? – sled dřevních amerických lidovek. Lišáci, Myšáci a Šibeničák, tam je taky skvělá muzika. A třeba titulní skladba k seriálu Tajuplný ostrov, pokud si tedy mohu dovolit být nostalgický. A to já mohu (smích).

S Vaší zálibou v přírodovědě jsme začali a také s ní skončíme. Když dojde na přírodovědné filmy a dokumenty, máte nějaké, které by podle Vás měl každý vidět? Nebo rovnou oblíbené tvůrce podobných snímků?

Nikdy nikdo nic nemůže zkazit, když se podívá na cokoliv, pod čím je podepsán Sir David Attenborough. Jeho práce spojuje všechno: zápal pro věc, atraktivitu, odbornost, filmařské řemeslo a kreativitu – je to zkrátka velikán. Obecně mám raději ta přírodopisná díla, co jsou založená na pozorování a počítání, no, spíš ekologii než ekologismus. Lidi, co nemají dostatečné vzdělání, přehnané sebemrskačství paralyzuje a příliš velké myšlenky matou. A my lidi, kromě zdraví a štěstí, potřebujeme přece hlavně odvahu a rozum, to je stará známá věc.

 


Dan Bárta (* 14. prosince 1969, zpěvák, textař a fotograf)

Pochází z Karlových Varů. Absolvoval nástavbu v oboru rentgenologický laborant, po krátké praxi v nemocnici se ale plně oddal hudbě. Známý je například z kapel Alice, J.A.R. či Sexy Dancers, muzikálu Jesus Christ Superstar nebo kultovní skladby „On My Head“ z filmu Snowboarďáci. V roce 1999 spoluzaložil skupinu Illustratosphere, s níž loni vydal úspěšné album Kráska a zvířený prach. Navíc je také velkým milovníkem přírody – v roce 2019 vystudoval obor Aplikovaná ekologie.

Rozhovor
Foto Ondřej Pýcha, Lucie Maceczková

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC