Rozhovor s Jitkou Boho

Nikdy jsem nesnila o kariéře modelky

Nikdy jsem nesnila o kariéře modelky

Brunetku Jitku si nejspíš pamatujete jako Válkovou. S tímhle příjmením vyhrála před 10 lety soutěž Česká Miss a diváci si ji tehdy oblíbili hlavně pro její ženské křivky a krásný úsměv. I když během jejího modelingového období vznikla spousta krásných fotek, Jitka se zaměřila na uměleckou branži a zpěv, ke kterému ji to táhlo odmala.

Příští rok to bude deset let od Tvého vítězství v České Miss. Jak na to období vzpomínáš?

Popravdě teď nad tím přemýšlím docela často, možná právě proto, že už to bude deset let. Vzpomínám na to s nostalgií a radostí, bylo to hezké období a ta soutěž mi hodně dala. Kdo ví, zda bych bez Miss byla dnes tam, kde jsem, měla manžela a Rozárku. Já věřím na osud a na to, že účast v Miss, stejně jako naše setkání s manželem, bylo předurčené.

Vyhrála jsi jako osmnáctiletá. Bylo těžké vypořádat se najednou se slávou a povinnostmi, které se od České Miss očekávají?

Byl to šok v tom pozitivním smyslu. Nemohla jsem uvěřit, že já, osmnáctiletá holka z vesnice, se najednou dostanu do Prahy! Musela jsem se osamostatnit a začít řešit věci, které moji vrstevníci neřešili. Taky jsem se setkala se stinnou stránkou téhle branže, kterou jsem z médií neznala. Například někteří známí lidé se mi zdáli úplně jiní, než jak jsem je vnímala z časopisů nebo televize. A upřímně? Někteří mě dost zklamali.

Zvykla sis rychle na život v hlavním městě?

Praha byla odmala moje vysněné město! Jezdila jsem tam na pěvecké soutěže a představovala si, že tam žijí známí lidé, moderátoři a zpěváci a všichni lidé ze šoubyznysu. Taky jsem tam chtěla žít a pracovat. Dnes jsem ale ráda, že bydlíme za Prahou, kde máme dům, zahradu, jsou tu lesy a krásné třešňové aleje. Když se nám ale po Praze stýská, dojedeme tam autem za čtyřicet minut.

Poměrně brzy jsi svět modelingu opustila. Z jakého důvodu?

Nikdy jsem vlastně nesnila o tom, že budu modelkou. Chtěla jsem být známá, ale se svými 170 centimetry bych ani vrcholový modeling dělat nemohla. Je v něm obrovská konkurence a mě nelákalo cestování za focením po celém světě, což je u modelingu nutné. Českou Miss jsem nevnímala jako klasickou modelingovou soutěž, tou je tu například Elite Model Look. Vnímala jsem ji spíš jako příležitost, jak se zviditelnit a dostat se třeba někam dál.

Máš tím na mysli zpěv?

Ano, zpěv mě bavil už odmalička. Paradoxně si hodně lidí myslí, že jsem nejdřív dělala modeling a až pak začala zpívat, ale je to naopak. Udivuje mě, že některým lidem tady to vadí a snaží se mi házet klacky pod nohy. V zahraničí je úplně běžné, že lidé dělají víc věcí najednou, třeba hrají, tančí i skvěle zpívají. Tady, v českém rybníčku, se každý drží zuby nehty svého místa a nechce tam pouštět někoho dalšího. To mě mrzí.

Manžel je bubeníkem v Tvojí kapele. Seznámili jste se při práci?

Naše seznámení jsme zaznamenali v písni Příběh. Poprvé jsme se potkali už na České Miss, kdy si na mě manžel dokonce vsadil, že vyhraju. Z té doby si ho ale nepamatuju. Pak jsme na sebe několik let naráželi, Lukáš hrál s Markem Ztraceným, takže jsme se vídali na koncertech a různých akcích. No a jiskra přeskočila v jednom klubu, kam se mi původně vůbec nechtělo. Nakonec mě maminka přemluvila, ať tam jdu, za což jsem jí dnes vděčná. S Lukášem jsme si tam povídali až do devíti do rána a od té doby jsme spolu.

Jak se vám společně pracuje?

Krásně. Já píšu texty, a manžel jako multi-instrumentalista tvoří hudbu. Vedle domku máme nahrávací studio se zkušebnou, kde trávíme hodně času. Na podzim nám vyjde autorské CD, na které už se moc těšíme. Bude z něj cítit naše práce, náš čas a nápady. Bude úplně jiné, než to, které jsem natočila, když mi bylo devatenáct. Příští rok bychom pak k němu chtěli odehrát i turné.

Brzy po vašem seznámení jsi otěhotněla. Jak sis zvykla na roli maminky?

Chtěla jsem být mladou maminkou, i když jsem netušila, jak to bude náročné. Rozárka je hodně živá holčička, takový ďáblík, který neposedí. Přes den už nespí, a tak leckdy padám únavou, protože ona má opravdu neuvěřitelnou energii. Ale je skvělá a baví mě to s ní.

 


Jitka Boho (* 11. listopadu 1991, zpěvačka)

Studovala Katolické Gymnázium v Třebíči, které kvůli účasti v České Miss 2010 přerušila, dostudovala nakonec Gymnázium Jana Palacha v Praze. V srpnu 2010 se v Las Vegas v soutěži Miss Universe probojovala mezi 15 nejkrásnějších dívek. Celý život se věnuje hudbě, především zpěvu a v poslední době i psaní textů. Momentálně pracuje na autorském albu. Brzy vyjde její pátý videoklip k singlu VaroVarování. Je aktivní na svém Instagramu Jitka Boho. Miluje přírodu a do budoucna by se chtěla v oblasti ochrany přírody dále vzdělávat.

Rozhovor
Foto Andrea Sovová

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC