Rozhovor s Evou Samkovou

Nepotřebuji trhat rekordy

Nepotřebuji trhat rekordy

Na zasněžených tratích po celém světě závodí s namalovaným knírkem pro štěstí. A olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková právě teď rozhodně potřebuje, aby jí byla přízeň osudu nakloněna. Kromě častých vítězství se totiž potýká i s problémovými zraněními ramen. Přesto je stále pozitivní a usměvavá, čímž si získává srdce (nejen) českých fanoušků.

Každou sezonu máte zdravotní problémy s rameny. Už víte, jak tomu předcházet?

Moje ramena budou dobrá, až přestanu závodit. Mám je zatejpovaná a navíc ještě i v ortéze. Jsem oblečená v takové neoprenové vestičce od rukou až po prsa. Ruce proto nemohu zvednout nad ramena. Přesto mi může rameno vypadnout, protože svaly zaberou proti pohybu, já mám mělké ramenní jamky a občas to prostě vypadne. Za to děkuji rodičům, protože to mám vrozené. (smích)

Mají Vaše soupeřky podobné trable?

Takové problémy s rameny jako mám já žádná z holek nemá. Ale zase si prodělaly jiná a ještě horší zranění.

Pro štěstí závodíte s namalovaným knírkem pod nosem. Vždycky Vám to pomáhá?

Nedávno jsem měla takový myší knírek. Podobný jsem měla před několika lety a utrhla jsem si křížový vaz… Trenér mi říkal, že mi bude malovat trochu jiný, abych neměla strach. Teď budu mít tedy raději nějaký kočičí.

Nejsem úplně fixovaná na to, že bych potřebovala trhat nějaké rekordy

Čím Vám ten legendární knírek trenér maluje?

Kreslí mi to fixou a někdy jsem s ním i roztomilá. Holky jsou na závodech namalované, vypadají moc dobře a já tam chodím v cíli taková ušmudlaná s černou šmouhou pod nosem. Ale patří to už ke mně.

A třeba muži s knírem se Vám líbí?

Asi to pro mě není podmínka.

Jedna z vašich největších rivalek Američanka Lindsey Jacobellis závodí na špici ještě ve 33 letech. Budete taky tak dlouho jezdit?

To si nedovedu představit. Lindsey už jezdí sedmnáct let Světový pohár a já teď osmou sezonu. Dalších deset let bych asi nezvládla. Nejsem úplně fixovaná na to, že bych potřebovala trhat nějaké rekordy jako třeba lyžařka Lindsey Vonn. Nedávno jsem byla podvacáté na stupních vítězů a to už mi taky přijde dost. Nejsem žádný sběratel umístění.

Kromě závodění jste zvládla natočit se skicrossařem Tomášem Krausem pro Českou televizi i cestovatelský dokument Alpami nejen za sněhem. Jaký jste na to měla ohlas?

Všem známým se to docela líbilo, ale nevím, jestli to neříkali jen ze slušnosti. Líbilo se to ale i mé sestře, a to už je co říct. Chtěli jsme lidem ukázat, že i v poměrně známých destinacích jako Rakousko, Slovinsko nebo Itálie je co dělat, a že je tam krásně. Jezdíme tam na snowboardu, lyžích, ale i na lodi po Lago di Garda.

Dokonce se v některých dílech otužujete v ledové vodě.

Právě během natáčení jsem začala a byla to taková kolektivní radost. Myslím si, že na horách je to trochu jednodušší. Všude okolo krásné prostředí a čirá voda. Je to hezčí, než lézt do vody v Praze. Nic proti Vltavě, ale v Braníku kolem vás plave nutrie, a pak na druhý straně labuť a kachny všude okolo.

Kolik minut vydržíte v té ledové vodě?

Jsem otužilec začátečník. Byla jsem ve vodě skoro tři minuty v těch dvou stupních. Ve čtyřstupňové vodě vydržím i ty čtyři minuty. Chodím podle toho, jak se ten den cítím. Je to krásné. Kluky z týmu hecuju, protože oni jsou tak trochu ubrečení. Prý je to ta nejhorší věc na světě. Já tam sedím a křičím, že je to nádhera.

Není tajemstvím, že kromě natáčení dokumentu byste si chtěla vyzkoušet před televizní kamerou účast v taneční soutěži StarDance.

To bych moc ráda, ale kříží se mi to vždy se začátkem sezony. Takže spíš asi až ukončím kariéru. Doufám, že soutěž bude pokračovat. Musím ukecat Českou televizi, a když ne, tak budu tancovat jinde.

Dívala jste se na poslední ročník StarDance?

Pravidelně jsem to nesledovala, protože nemám televizi. Když jsem ale byla jednou nebo dvakrát doma u rodiny, tak jsem si se sestrou zalezla do postele a dívaly jsme se spolu. Maminka mi pořád připomínala, abych posílala hlasy Davidovi Svobodovi, že je moc šikovný a snaží se.

Kromě tancování máte i jako koníčka saxofon. Máte vůbec čas si na něj zahrát?

Saxofon mám pořád odložený v rohu v pokoji. Plánuji ale, že si vezmu učitele, protože sama podle knížky moc nezahraju.


Eva Samková (*28. dubna 1993, snowboardistka)
Olympijská vítězka ve snowboardcrossu ze Soči 2014 a bronzová medailistka z Her v Pchjongčchangu. Vyhrála třináct závodů Světového poháru a celý šampionát předloni ovládla. Nakročeno k zisku křišťálového glóbu má i letos. Eva Samková ráda jezdí na svém koni Pepinovi, hraje na saxofon a věnuje se trénování nových snowboardových nadějí.

Rozhovor
Foto Jan Kasl/Red Bull Content Pool a Toyota Czech

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC