Rozhovor s hokejistou Jaromírem Jágrem

Nejsem žádný svatoušek

Rozhovor s hokejistou Jaromírem Jágrem

Je to nezmar! Za dva roky mu bude padesát let, přesto hokejová legenda Jaromír Jágr stále hraje profesionálně hokej. Aktivní je ale i mimo led. Slavný český sportovec se totiž rozhodl promluvit o svém životě a prozradit fanouškům věci, které ještě nikdo nikdy neslyšel. Na červnové akci Noc s legendou chce lidem předávat nejen zkušenosti, ale je i pobavit.

Pro hodně lidí jste velký vzor. Nesvazuje Vás to někdy přitom, co děláte?

Vážím si toho, že jsem pro někoho vzor. Je to pro mě i velká zodpovědnost. Nechci si na nic hrát. Dělám naplno práci, kterou miluji. Snažím se i měnit názory na danou situaci, abych se dokázal přizpůsobit danému trendu, abych neměl nikdy výčitky, že jsem nevyužil na maximální potenciál ten talent, který jsem dostal jako dar od Boha. To by pro mě bylo největší zklamání. Nikdy nebyl můj cíl dělat věci, abych ukázal někomu cestu. Každý by měl mít svou cestu. Nikdo na světě nejsme podobní. Musíš umět vnitřně komunikovat se svou cestou, aby ti ukázala, jakým směrem jít.

Přesto se budete snažit lidem pomoci nasměrovat je na správnou cestu přes akci Noc s legendou, kde budete vyprávět o svém životě a Vaší cestě.

Můj příběh může lidem, kteří se ocitli ve slepé uličce, pomoci. Mně se to taky stalo. Věřím, že mě budou poslouchat. Už mi není 20 ani 25 let. Mám nasbíráno spoustu zkušeností. Věřím, že můj život může být pro lidi zajímavý. Není to jen o tom, že někde budu sedět 2,5 hodiny a vyprávět. Chci, aby si to lidé užili. Bude to spojení sportu s kulturou, aby tam byli moji oblíbení zpěváci, které jsem neměl možnost kvůli mé hokejové kariéře vidět naživo. Budou tam i hosté hokejisté, se kterými jsem hrál a soupeřil během kariéry.

Život není jen taková pohádka nebo sen, který si představujeme. Na životní cestě máme situace, které ne vždy dobře vyřešíme

Tušíte, co bude lidi nejvíce zajímat? 

Na hodně otázek během mého života jsem už odpověděl. Napsaly se dvě knížky o mém životě. Jde spíš o to, že každý člověk se vyvíjí. Má jiný názor, než měl v 18 nebo 45 letech. Život není jen taková pohádka nebo sen, který si představujeme. Na životní cestě máme situace, které ne vždy dobře vyřešíme. Důležité je poučit se a oklepat se z toho. Jsou věci, které jsem zažil. Věřím, že mě lidé budou poslouchat, a každý, kdo bude chtít, si z toho může něco vzít.

Nemáte strach, že se Vás fanoušci budou ptát především na otázky, na které jste v minulosti už mnohokrát odpovídal?

Nejsem typ člověka, který odpovídá na věci, které se už dávno staly, a popisuje situace například na ledě. Témat se najde spousta. Nechci, aby to bylo o hokeji. Kdy a jak jsem dal gól, si můžete vyhledat ve statistikách. Chci mluvit o tom, jak jsem se změnil, jak myšlenky ovládají člověka. Co jsem udělal v určité situaci a proč jsem neudělal něco jiného. Je úplně jedno, jestli jste popelář, hokejista nebo podnikatel. Každý se dostane občas do slepé uličky a čeká na nějaký signál, jak dál.

Jsou nějaká témata, o nichž nebudete chtít hovořit?

Jestli se někdo zeptá na nejoblíbenější pozici v sexu, tak na to odpovídat nebudu. Nejsem žádný svatoušek a ani lidi si to o mně nemyslí. Nemám se za co schovávat. Mám dost chyb. Je to o tom, aby každý prožil život nejšťastněji. Budu vyprávět svůj příběh a nemám se za co stydět. 

Musel Vás promotér Petr Větrovský dlouho přemlouvat, abyste kývl na projekt Noc s legendou? 

Poprvé jsme se viděli na večeru s boxerem Tysonem Furym. Názorově jsme si padli do oka, což je důležité. Když chcete dělat nějaké akce, tak to musí být s kamarádem. On je promotér, který ví, jak se co prodává. A já jsem ten člověk, co to chce mít pod kontrolou a korigovat to. Ve finále chci, aby byli lidé spokojeni a řekli si, že to bylo skvělé a něco jim to dalo.

Byl jste někdy jako divák na podobné show, kdy někdo slavný vyprávěl svůj životní příběh?

Byl jsem účastníkem show v Americe. Tehdy hvězda večera vyprávěla svůj příběh. Lidé se u toho mohli najíst… Já to chci spojit s muzikou, kterou mám rád. Bude to můj příběh s několika zpěváky, které mám rád a bývalými spoluhráči. Chci, aby si lidé přišli na své.

Přijdou se na akci podívat Vaši rodiče?

Vše záleží na tom, jak na tom budou zdravotně. Už nejsou nejmladší a nechodí ani na moje zápasy. To jsou moje poslední zápasy, které mají šanci vidět. Nemyslím si, že přijdou, ale ne z toho důvodu, že by to nechtěli vidět, ale kvůli tomu zdraví.

A je šance, že budete v těchto akcích pokračovat i v budoucnu?

Nebudu dělat věci, které jsou nucené a nikoho nezajímají. Vyzkoušíme si, jaký je o to zájem u lidí a uvidíme.

 


Jaromír Jágr (* 15. února 1972, hokejista)

Jeden z nejlepších hokejistů historie. Dokázal vyhrát mistrovství světa, olympijské hry a dvakrát zvedl nad hlavu legendární trofej pro vítěze NHL Stanley Cup. V nejprestižnější hokejové soutěži světa odehrál 25 sezon a vždy patřil k největším hvězdám. V historii NHL je druhým nejproduktivnějším hráčem. Před ním je už jen fenomenální Wayne Gretzky. Jágr hokej miluje, a proto ho hraje na profesionální úrovni i ve 48 letech, kdy je nejen útočníkem týmu Rytíři Kladno, ale i majitelem klubu.

Rozhovor
Foto Klenoty Aurum a Nocslegendou.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC