Rozhovor s Martinem Škodou

Jídlo není jen potrava, ale způsob jak lidi spojit

Jídlo není jen potrava, ale způsob jak lidi spojit

Tenhle sympaťák žije gastronomií. V kuchyni se motal už jako malý kluk a dnes patří mezi nejmladší a zároveň nejžádanější kuchaře u nás. I když v oboru vyučený není. Nepovažuje to totiž za důležité. Při vaření i mimo něj se řídí instinktem a rád experimentuje. I díky tomu patřila jeho první kuchařka mezi nejprodávanější na světě. V podstatě je to šťastný člověk – živí se tím, co ho nejvíc baví, a daří se mu!

Jak ses dostal k vaření? Koukal jsi už jako malý kluk mamince v kuchyni pod ruce?

Jako malý kluk jsem hlavně hodně rád jedl a koukal na Jamieho Olivera v televizi. Líbilo se mi, jak

ZDE BUDE UMÍSTĚNA GALERIE

se vařením baví, pozve bandu přátel, něco si uvaří, u toho si dají pivo, nebo dvě a jsou spokojení. Jídlo vnímám jako součást kultury, je to prostě nádhera! Taky jsem často býval u babiček, ty vaří každý den.

První kuchařku jsi vydal v sedmnácti, to je věk, kdy kluci spíš běhají za děvčaty nebo vymetají večírky. Kolik času zabralo připravení Tvé prvotiny?

To teda, to byly časy! Ne, že bych za holkami nechodil, ale místo toho, abych ve volném čase kopal do míče, tak jsem trávil čas za sporáky a zkoušel různá jídla. První kuchařku jsem dával dohromady celou téměř sám, vymyslel jsem koncept, nafotil jsem recepty a napsal texty. Zabralo to zhruba rok intenzivní práce. Ale vyplatilo se, Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby se stala dokonce třetí nejlepší prvotinou na světě!

Loni na podzim vyšlo pokračování Tvé kuchařky. V čem je druhá knížka jiná než ta první?  I tady ses snažil o originální, kreativní pojetí?

Určitě je dospělejší. Za těch pět let jsem vyspěl nejen já, ale doufám, že i moje vaření. Tentokrát je to kuchařka plná akce, takže vařím na různých místech, při různých příležitostech. Jde mi o to ukázat, že jídlo spojuje lidi a patří opravdu na každou akci. Ukázalo se, že i s malým rozpočtem jde udělat kuchařku, která bude slavit úspěchy, letos je opět ve finálové TOP 3 o nejlepší kuchařku světa v soutěži Gourmand Cookbook Awards, což je skvělé. Také jsme dali ke kuchařce dohromady historicky první hudební intro, které propojuje svět jídla a hudby.

Co pro Tebe znamená jídlo?

Zásadní součást života, kultury, životního stylu. Jídlo zásadně ovlivňuje tvoji náladu, výkony v práci i zdraví. Je to pro mě jeden z nejdůležitějších aspektů života.

Některé postupy a normy ve školních jídelnách jsou hodně zastaralé. Stále je co zlepšovat

Zmínil jsi, že Tvým velkým vzorem je britský populární kuchař Jamie Oliver. Chtěl by sis v budoucnu také otevřít restauraci, nebo mít v TV vlastní show?

Jamie je skvělý člověk i kuchař. Hospoda jednou možná bude, ale předtím bych to viděl spíše na tour po hudebních festivalech, chci nabízet street food po mém, časem možná založíme nějakou gastronomicky hudební akci. 

Jaké ingredience používáš nejraději?

Čerstvost a kvalita, to je základ. Pracovat se pak dá se vším možným. Jinak ale nikdy nedám dopustit na maso, hlavně na hovězí.

Na jakém jídle si vždy pochutnáš? Co Tě nikdy neomrzí?

Určitě to budou všechny možné záležitosti z grilu, na ty nikdy nedám dopustit. Hezky vyzrálý hovězí steak, to je paráda. Stačí trocha soli, pepře a je hotovo. 

Jsi velký cestovatel. Jaké destinace sis oblíbil a máš i dovolené spojené s vařením?

Stále mě baví poznávat nová místa, je to skvělá možnost, jak se vzdělávat a objevovat. Na střední jsem studoval španělskou sekci gymnázia, takže od té doby mám hodně v lásce právě Španělsko, mám tam i hodně kamarádů. Ale jsem otevřený novým cestám, každá země má něco svého.

Jak je na tom podle Tebe stravování na českých základních a středních školách?

Myslím, že se to lepší, ale pořád je hodně co zlepšovat. Některé postupy a normy jsou hodně zastaralé. Jsou tu i nějaké iniciativy, které se s tím snaží pracovat a stravování v jídelnách zlepšit. Také se každý rok v květnu slaví Food Revolution Day, který založil právě Jamie Oliver. Jde o akci, při které se mají právě děti přilákat k vaření a naučit se jíst dobře. Mohou se do toho zapojit klidně i jídelny.

Které pořady o vaření sleduješ v televizi?

Celkově mám hodně nabitý program, takže pořady moc nestíhám, ale teď jsem se tomu věnoval o něco víc, protože jsem právě na tohle téma psal bakalářku. Hodně rád mám programy od Jamieho, stále si drží svůj 
styl, je inovativní už přes 15 let. Také se mi líbilo, jak byla zpracovaná třeba poslední série Ano, šéfe!

Přemýšlel jsi někdy, čím by ses živil, kdyby Tě už vydávání kuchařek a profesionální vaření nedokázalo uživit?

Těžko říct, mám hodně rád hudbu, občas dělám DJing, tak bych se tomu možná začal věnovat více. Ale něco mi říká, že se toho vaření nevzdám.

Martin Škoda (* 25.07. 1994, kuchař)

Vaření se věnuje od osmi let. Není ale prototypem klasického kuchaře. V sedmnácti letech mu jako nejmladšímu autorovi nakladatelství vydalo první kuchařku s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby, která se okamžitě stala třetím nejlepším debutem na světovém knižním trhu. Vede vlastní kurzy vaření, připravuje gastronomické akce a podporuje kampaně za zlepšení stravování. Cílí na všechny generace a snaží se u lidí zvyšovat zájem o kvalitní suroviny a domácí vaření. 

Rozhovor
Foto archiv Martina Škody

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC