Rozhovor s herečkou Evou Burešovou

Konec Slunečné jsem oplakala

Rozhovor s herečkou Evou Burešovou

Slunečná, která její hvězdu pevně ukotvila na českém společenském nebi, končí, ale Eva Burešová se neztratí. Je hvězdou i nového seriálu ZOO na Primě a už příští měsíc znovu zasedne v porotě převlékací show Tvoje tvář má známý hlas.

Pár dílů Slunečné na obrazovce ještě uvidíme, ale pro Vás už skončila, je dotočeno. Věřila jste od začátku, že z ní bude fenomén?

Nečekala jsem to, moc českých seriálů, které se staly fenoménem, tu není. Já znám Rodinná pouta a Ordinaci. Že se po dlouhých letech zařadí po jejich bok Slunečná, mě velmi překvapilo. 

A teď je konec. Bylo to smutné loučení?

No bylo! Já jsem totiž hlavně plánovala, že se poslední den natáčení rozloučím se svým pokojíčkem, kde jsem dva roky točila. Jenže oni ho den předtím vystěhovali! Najednou tam nebylo nic. Takže jsem tam seděla a plakala. 

Chtěla jste si odtamtud něco odnést na památku? 

Naštěstí jsem cestou do šatny našla alespoň skřínku z toho pokoje a na ní fotografii s mým seriálovým tátou Otou Jirákem. A také koníčka, kterého měla Týna ráda. Tak mám doma alespoň tyto tři věci. I když koníčka už mi syn Nathánek vzal. (směje se) 

Kdo z kolegů ze Slunečné Vás nejvíc překvapil? 

Lucie Polišenská. Dostalo mě, jak hodný člověk to je. Nejen na place a v zákulisí, ale i v reálném životě. Navrhovala další setkávání, pozvala mě na představení, návštěvu, večeři nebo oběd. Jsou z nás velké kamarádky. 

Měla Slunečná fanoušky spíš mezi mladými lidmi, nebo naopak ve vyšší věkové kategorii? 

Obojí. Starší lidé psali dopisy nebo se mnou mluvili z očí do očí na autogramiádách a koncertech. Mladí fanoušci byli aktivní na sociálních sítích, a navíc dali dohromady krásnou partu lidí, kteří tvořili nádherné dárky, jezdili na koncerty. A bylo úplně jedno, že byl jeden z Brna a druhý z Ostravy.

Objevila se ale asi i spousta takzvaných haterů…

Bohužel je to tak. Našli se i lidé, kteří byli schopni založit haterovskou stránku jen kvůli tomu, že jsem jim třeba neodpověděla nebo nesdílela jejich obrázek. Šlo hlavně o mladé lidi, od starších lidí jsem žádné nenávistné zpětné vazby nedostávala, ti asi nemají potřebu tohle řešit. Dokázalo mi to klidně zkazit večer. 

A to jste hrála pozitivní postavu. Někteří herci, kteří hráli negativní roli, měli propíchané gumy nebo na ně křičeli na ulici. Zažila jste něco takového? 

Já vím, že jednomu kolegovi neprodali rohlíky. Když jsem hrála v Modrém kódu, taxikář po mně chtěl, abych mu přečetla zprávu z kardia. Což jsem udělala, ale pak jsem mu řekla, že by i přesto měl jít na kontrolu. (smích) Během Slunečné mě lidé zase oslovovali Týno nebo si zaměňovali věci ze seriálu za skutečnost. Zvali mě třeba na statek, kde potřebovali pomoct. Nebo někteří lidé ve chvíli, kdy Týna byla těhotná, nechápali, že já ve stejnou chvíli těhotná nejsem. Překvapilo mě, že si i dospělí lidé mysleli, že opravdu čekám trojčata. 

Slunečná se točila v Praze a okolí, nový seriál ZOO vzniká ve Dvoře Králové, Váš přítel, šéfkuchař Přemek Forejt, má restauraci v Olomouci. Jak svoje životy dokážete skloubit? Není to jen vztah na dálku?

Každou noc pohromadě nespíme. Ale můj seriálový příběh nemá dějovou linku v zoo ve Dvoře, takže točím pouze v Praze. A Přema je sice v Olomouci, ale v Praze velmi často pracuje. Když člověk chce a dá do toho maximum, tak to vždycky nějak jde.

Nejste úspěšná jen na hereckém poli, záříte také jako zpěvačka. Nedávno jste v anketě Český slavík dokonce skončila třetí. A vypadalo to, že jste v pořádném šoku…

To jsem byla. Poslední informace, kterou jsem měla, bylo, že jsem v nejlepší jedenáctce, už to byl pro mě úžasný úspěch. Moje fanouškovská základna je opravdu neskutečná, opravdu hlasují v různých anketách, ale tohle jsem nečekala. Kdyby ano, tak bych si připravila trošku lepší řeč. (smích) Ale jsem moc ráda, že mi tu cenu předával Přema, vyšlo to hrozně hezky, měla jsem radost, že jsem s ním to překvapení mohla hned sdílet a obejmout ho. 

Co teď? Budou nové písničky, koncerty?

Budou. Měli jsme jich spoustu i v uplynulém roce, i když samozřejmě kvůli covidu jich bylo méně, než jsme chtěli. Chystáme několik koncertů a hromadu písniček. V lednu mi bude vycházet nová písnička, kterou napsal Robin Mood. A po tom Slavíku jsem se trošku otrkala a oslovila nové hudebníky, které vnímám a cením si jich už nějakou dobu, a oni kývli. Což znamená, že chystám i písničky trošku jiného žánru a také bude jedno velké překvapení, které však vzhledem ke covidu raději nebudu ani naznačovat. 

Je pravda, že opatření kvůli koronaviru Vám v koncertování zrovna nenahrávají. 

Měli jsme mít v Praze velký vánoční koncert s hromadou hostů, vyprodal se během prvního týdne a přidávali jsme druhý termín. A úplně všechno se to zrušilo. Ale já mám tak úžasné fanoušky, že si představte, že oni v den koncertu přes to všechno přijeli, sešli se a pouštěli si moje písničky při procházce Prahou se svařáčkem v ruce. 

Když máte volnou chvilku doma, pustíte televizi? 

Televizi nepouštím, zapínám gramofon. Velmi nás baví kupovat nové a nové desky, a pokud televizi, tak většinou jen kvůli Playstationu, který s Náťou hrajeme a on mě pěkně drtí. (směje se)

Sledujete i sebe samu?

Na Slunečnou jsme koukali a volně jsme přepínali na MasterChefa. To je posvátný, na Slunečnou se musí koukat kvůli mé mamince, když je u nás. Ale co u nás neexistuje, to jsou televizní zprávy. To je depka, o kterou nestojím.

Když jste s maminkou koukala na Slunečnou, nevadilo Vám se na sebe dívat? Někteří herci to nesnášejí. 

Naopak, já to beru jako učení. Vidím, co dělám špatně a čeho se mám vyvarovat. Ale poslední dobou se nemůžu slyšet zpívat. 

Proč?

Protože v ZOO končí každý díl mým zpěvem, a tím pádem točíme extrémně moc písniček, jsem pořád ve studiu a denně slyším svůj hlas. Už to nemůžu poslouchat, jsem z toho otrávená. Když člověk točí každý týden osm písniček, má pocit, že už nemůže nic dalšího vymyslet.


Eva Burešová (* 22. července 1993, zpěvačka, herečka)

Do vod šoubyznysu se vrhla díky soutěži Česko Slovensko má talent. Jaro Slávik o ní prohlásil, že je největší talent, jaký kdy v této a jiných soutěžích viděl. Dostala se do finále, ale na první příčku nedosáhla. Zahrála si v muzikálech Jesus Christ Superstar, Lucie – větší než malé množství lásky nebo Dracula. Jako herečku ji diváci mohli vidět v seriálech Gympl s (r)učením omezeným nebo ve Slunečné, kde ztvárnila roli rázné Týny Popelkové.

Rozhovor
Foto FTV Prima

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC