Rozhovor s Peterem Saganem

Když mě někdo kritizuje, tak už to není fanoušek

Když mě někdo kritizuje, tak už to není fanoušek

Je fenoménem současné cyklistiky. Trojnásobný mistr světa, slovenský závodník Peter Sagan bude i na letošním nejslavnějším závodě planety Tour de France jednou z největších hvězd. Jezdec stáje BORA hansgrohe prozradil nejen to, jak se připravuje na legendární závod, ale například i jak tráví volný čas.

Jak se Vám vede?

Daří se mi dobře v osobním životě i cyklistice, i když možná někteří očekávali víc během období, co mám teď za sebou. Některé ty závody jsem ale neabsolvoval v úplně ideální formě, v Sierra Nevadě na mě přišla nějaká žaludeční viróza, to mé formě také nepomohlo. Nemám si ale nač stěžovat, hodnotím to pozitivně. Několikrát jsem bojoval v popředí, mezi prvním a pátým je jen maličký rozdíl. Navíc sezona ještě není u konce a já se pokusím, aby to bylo ještě lepší.

Bylo hodně těžké vrátit se zpět do závodního kolotoče po té zdravotní nepříjemnosti ze Sierra Nevady?

Tak zhubnul jsem kvůli té viróze čtyři kila… Cyklistika je ale taková, že nikdo na nikoho nečeká a musel jsem dál závodit, abych neztratil tempo.

Tempo nabere nejvíce na obrátkách v červenci během slavné Tour de France. Jakou máte největší motivaci pro letošní ročník?

Motivace je tam pořád velká. Minulý rok jsem dorovnal rekord Zabela se šesti zelenými dresy, teď bych ho chtěl překonat a získat sedmý.

Pokusím se být v nejlepší formě, abych mohl bojovat o další duhový dres

A nepomýšlíte přeci jen trochu na celkové vítězství na Tour de France a zisk žlutého trikotu?

Už jsem tu otázku dostal mnohokrát, ale nemyslím, že jsem na to stavěný. Je to na mě moc silná káva. Mám jiné charakteristiky než vrchaři.

Velkou motivací pro Vás je určitě i návrat na trůn na mistrovství světa, které jste vyhrál třikrát v řadě.

Pokusím se být v nejlepší formě, abych mohl bojovat o další duhový dres, ale není to tak jednoduché, jak to vypadá. Budu se snažit šlapat na kole a udělat nějaké výsledky.

Nyní jste měl pár dní volno, jak pak vypadá Váš návrat do sedla?

Sednu na kolo na dvě až tři hodiny, aby se tělo zresetovalo. Je pravda, že si ve volnu trochu dopřávám. Tím, že jsem zavítal domů, tak si vychutnávám jídla, která bych neměl asi moc jíst. Třeba perkelt, guláš a podobně. Myslím, že těch pár dní v roce mi to neublíží. Když jsem pak v přípravě, jezdím čtyři až pět hodin denně.

Dbáte hodně na životosprávu, nebo to příliš neřešíte?

Všichni víme, co je dobré a co špatné. Že nejsou dobrá mastná a smažená jídla nebo hamburger s hranolky, ale jako sportovec mám velké výdaje energie a před sportovním výkonem musím i hodně sníst. Těsně před závody jím těstoviny, rýži, brambory…

Jak a kde nejčastěji trávíte volný čas?

Sezona je dost dlouhá, takže nemám moc času na nic. Hodně času trávím v Americe. V Monaku, kde mám hlášený trvalý pobyt, mám dům, kde bydlím a jsem tam většinu času. A na Slovensko jezdím jen za rodinou. Byl jsem tam například dva dny na Vánoce. Jsem rád i za to málo, kdy je vidím. Rodina za mnou do Monaka občas i přijede, ale spíš v létě než v zimě.

Jste globální celebritou. Je Vám velký zájem ze strany fanoušků stále ještě příjemný?

Vnímám od nich hodně pozitivní energie. Víc než té negativní. Řekl bych, že když mě někdo kritizuje, tak už to není fanoušek.

Kromě medailí z prestižních závodů se můžete pyšnit i nedávno vyraženou speciální medailí z ryzího zlata na počest Vašich tří vítězství na mistrovství světa. To Vás asi hodně potěšilo?

Je to pro mě pocta. Sám mám sbírku medailí ze závodů a tohle je moc krásné i pro sběratele, protože má hodnotu a připomíná moje tři tituly z mistrovství světa. Medaile je drahá, protože je ze zlata a bylo jí vyraženo jen sto kusů.

 


Peter Sagan (* 21. ledna 1990, cyklista)

Kariéru zahájil jako cyklokrosař a jezdec na horských kolech. V roce 2008 se na nich stal juniorským mistrem světa a Evropy. Pak přešel na silniční cyklistiku a jako první muž v historii vyhrál třikrát za sebou mistrovství světa v silničním závodě (2015–2017). V období 2010–2014 jezdil za ProTour stáj Cannondale (Liquigas). Od sezóny 2015–2016 byl závodníkem WorldTour stáje Tinkoff-Saxo. Momentálně závodí za tým Bora hansgrohe a je nejlépe placeným cyklistou světa.

Rozhovor
Foto Bora Hansgrohe

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC