Rozhovor s Matějem Ruppertem

Jsem optimista, rok 2021 bude hezčí

Rozhovor se zpěvákem Matějem Ruppertem

S frontmanem skupiny Monkey Business Matějem Ruppertem jsme se původně chtěli bavit hlavně o hudbě. Nakonec se ale rozhovor často stáčel k tématu pandemie, politiky a očkování. Ono ale v této době vlastně není divu.

V první vlně covidu jste se pěkně vydováděl na Facebooku, co přijde dál? 

No, já spíš dováděl na Instagramu. Mám ho propojený s Facebookem, takže se to vždycky propsalo i tam. Já obecně Instagram považuju za trošku vlídnější prostředí. Nevím, čím to je, ale mám zkušenost takovou, že se tam daleko míň nadává do různejch havloidů nebo pravdoláskařů. Ale k věci, v tom prvním lockdownu, když jsme byli všichni doma zavření, tak jsme z toho byli pořádně vyděšení.

Vy jste byl taky vyděšený? Z čeho nejvíc?

Já jsem byl hodně vyděšený do té doby, než se zjistilo, že ta nemoc pro děti není nijak nebezpečná. Jakožto otec dvou malých dcer jsem měl o ně samozřejmě strach. Je zajímavé, že vlastně jeden z prvních nakažených vůbec, možná v celé České republice, byla moje žena. Nakazila se už 12. března, ale naštěstí měla velice mírný průběh.

A v té době jste začal natáčet videa?

To jsem si na sebe trošku ušil bič, že jsem to pojal jako seriál. Využil jsem toho, že umím napodobovat jazyky a různý sociální skupiny jako zhulenec nebo fotbalista. Mělo to mimořádně dobrou odezvu – na každé video reagovaly tisíce lidí. 

Co je jiného ve Vašem životě v tom současném lockdownu oproti jaru?

Ten rozdíl oproti jaru cítíme všichni. Jsme z toho daleko víc unavení, daleko míň se bojíme té nemoci. Tu první vlnu se sice podařilo zvládnout, ale česká vláda nebyla vůbec připravená na tu druhou.

V čem myslíte, že nebyla vláda připravená?

Opatření přišla neuvěřitelně pozdě, takže geometrickou řadou začaly stoupat počty nakažených, tím pádem i počty úmrtí, a dneska jsme na tak hrozivých číslech, na který jsem si myslel, že se nikdy nedostaneme. Jsem přesvědčen, že ty pozdní nařízení přišly kvůli krajským volbám. Předseda vlády evidentně čekal, až proběhnou volby, aby náhodou nepřišel o pár procent. 

Co vnímáte jako největší problém vlády?

Ve vládě nefunguje ani jeden ministr tak, aby se aspoň zdánlivě jevilo, že svou situaci zvládá. Za všechno samozřejmě nese odpovědnost Andrej Babiš, to je bez debat.

Jak se stavíte k očkování? Dokážete si představit, že na koncerty bude povolen vstup jen očkovaným? Co si o tom myslíte z hlediska svobody volby? 

To je strašně těžká otázka a ve mně se to velice pere. Jsem bytostný demokrat. Uznávám volby, i když jsem velice kritický k premiérovi a prezidentovi. Oni ale vzešli ze svobodných demokratických voleb a v podstatě jediná možnost, jak se jich „zbavit“, je zase u dalších demokratických voleb.

Takový je tedy Váš pohled demokrata. Ten druhý pohled je jaký?

To, co se poslední měsíc (prosinec 2020) rozjelo za neuvěřitelně iracionální dezinformace ohledně očkování, ohledně vakcíny, je neuvěřitelně alarmující. Já si to vysvětluji tak, že za to může Ruská federace a její hybridní válka proti nám, proti západní civilizaci. 

Kdy očekáváte návrat do normálního života?

Jsem optimista, myslím, že už to půjde poměrně rychle. Pokud se totiž proočkujeme, tak by to v průběhu prvního půl roku 2021 už mohlo být výrazně lepší.

V roce 2020 Vám vyšla nová deska, jak k tomu došlo?

Nás pandemie zastihla v době, kdy Roman (Holý) už měl na novou desku, která vyšla teď na podzim, napsaných spoustu písniček. Album se jmenuje Freedom On Sale a já jsem z něho neuvěřitelně nadšenej. Ono se vždycky říká, že nová deska je nejlepší, ale já jsem fakt přesvědčený o tom, že Roman složil jedny z nejkrásnějších písniček, které kdy, napsal.

Co kdyby už nikdy nepřišla vakcína, už nikdy nebyl žádný živý koncert? Co byste chtěl dělat, kdybyste nemohl hrát před lidmi? 

No, já to mám v tomhle blbý. Mám střední pedagogickou školu, takže bych mohl leda učit v mateřské škole. Po škole jsem chvilku dělal asistenta produkce, takže bych se asi mohl živit i tímhle, jenomže tahle činnost byla taky silně omezena koronavirem… Takže vlastně téměř cokoliv, čemu jsem se věnoval ve svým životě. 

A nějaký plán C byste měl?

Asi bych s bráchou začal stavět zdi, protože on dělá ve stavebnictví. Obkládal bych a montoval různé věci. Ale nejspíš bychom se asi nejdřív zamysleli, jak naši muziku přece jen dostat k lidem.

Věříte, že rok 2021 bude lepší?

Já v to pevně věřím, protože jsem celoživotní optimista. Rok 2021 bude rozhodně hezčí, než byl ten minulý a k normálnímu životu se vrátíme mnohem dřív, než si teď myslíme.
 


Matěj Ruppert (* 12. března 1978, zpěvák)

Nepřehlédnutelný zpěvák skupiny Monkey Business je původně vystudovaný pedagog, který se však učení nevěnoval. Místo toho se už během studií zúčastnil televizní pěvecké soutěže Caruso Show a rovnou ji vyhrál. Do Monkey Business vstoupil v roce 1999, což bylo ve stejném roce, kdy začal studovat na konzervatoři. Spolu s Romanem Holým se vrhali i do dalších hudebních aktivit například G-Point Hunters či do rockového projektu Neruda. Matěj si zahrál i v několika českých filmech.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC