Rozhovor s Barbarou Nesvadbovou

Jsem neléčený workoholik

Jsem neléčený workoholik

Téměř dvě dekády šéfovala českému vydání slavného módního magazínu. Roky tak trávila na služebních cestách, módních přehlídkách po Evropě i Americe, kde sledovala nejnovější trendy. Móda a luxus jí už ale nechybí. Raději se věnuje psaní a úspěšně se drží na předních příčkách nejprodávanějších tuzemských autorek. Podle jejích knih byly natočeny filmy Bestiář a Pohádkář. Hlavním tématem Bářiných povídek a románů vždycky byly a stále jsou vztahy mezi muži a ženami.

Loni jste po osmnácti letech opustila pozici šéfredaktorky Harper‘s Bazaaru. Máte teď na sebe více času?

To já neumím. Vlastně ani neznám ten pojem „mít čas“. Jsem neléčený workoholik. Ale jelikož mne moje práce nesmírně těší a baví, tak se nijak nebráním. Čas, který mi zůstal po magazínu, věnuji fondu Be Charity. A je to nesmírně cítit, roste nám pod rukama. Snažíme se vybudovat transparentní neziskovou organizaci, která veškeré prostředky, které získá, rozdělí postiženým.

O co se konkrétně stará Váš fond?

Primárně o 54 handicapovaných dětí, kterým kupuje vše potřebné k jejich nelehkému každodnu, na co rodiče nestačí. Zároveň jim sponzorujeme rehabilitace. Dále podporujeme zaměstnávání mentálně handicapovaných dospěláků ve Středočeském kraji. Věřím, že dát lidem práci, vyvést je z ústavů nebo chráněného bydlení, naprosto změní jejich život. A za třetí jsou to nemocniční pracoviště, s kterými jsme propojeni: Spinálka Motol, perinatologie Apolinář a dětská plastika Vinohrady.

Jste považovaná za módní ikonu, dokonce jste navrhla kolekci pro Concept Store Bibloo. Plánujete další módní návrhy?

Pracuji s Tonakem, každý rok pro ně navrhuji kolekci kloboučků. Bibloo kolekce byla určena na pomoc Elence Szymanské, skvělé holčičce z našeho fondu. Zrovna včera mi její maminka poslala fotku, jak ťapká s bráchou za ruku po Zoo. A to jsem ji před šesti lety potkala jako jen ležící. Dělala jsem taky kolekci bot pro La Novestu. Ta se prodala během týdne. Bizár je, že mé holínky fungovaly líp, než mé knihy – to je kapku au. Navrhování mne bavilo, ale není to moje profese.

Odmala mě fascinují lidské vztahy a veškerá jejich proměnlivost a modifikace

Na čem si kromě černé barvy v módě ujíždíte? Většina žen sbírá kabelky nebo boty, které leckdy ani neunosí, patříte k nim také?

Knihy. Mám tolik knih, že už se všude kupí. Myslím, že mne jednou zavalí. Pod dvacet tisíc svazků to nebude. Patří tam i knihovna po tátovi, pochopitelně. Pak také kočky. Neustále ke mně přicházejí toulavky a já je neumím poslat pryč. A pak, bohužel, boty. Byť pořádáme naši každoroční Žofínskou hadrárnu, která letos bude 11. listopadu, tak jich stejně mám až moc.

Už to bude rok od vydání Vaší poslední knihy Momentky. Jaké momenty Vás teď dělají nejvíc šťastnou?

Těší mne být s Bi. Těší mne každá práce pro fond. Těší mne číst. A pak mě taky těší se těšit na jednoho muže.

Prý píšete nejraději po nocích, když je kolem Vás klid. To asi musíte být vyloženě sova, že?

Asi. Já nebývám unavená. Tedy pokud to nepřeženu s vínem.

Vaše dcera Bibiana už je skoro dospělá. Jste připravená na to, že třeba brzy vylétne z Vašeho hnízda?

Neuvažuji takhle. Nemůžu ji přece spoutat. Bolelo mne, když dospívala. Když jsme si najednou přestaly večer číst pohádky. To byl ošklivý zlom. Ale jsme si natolik blízké, že se přece nesmím bát. Láska je volnost. Ne vězení.

Píšete především povídky na téma láska, složitost vztahů, přátelství i nevěra. Jsou vztahy to, co Vás fascinuje? Nebo se tomuto tématu věnujete proto, že je zkrátka nevyčerpatelné?

Odmala mě fascinují lidské vztahy a veškerá jejich proměnlivost a modifikace. Zamilovanost, touha, láska, žárlivost, zrada, lež. Já osobně jsem velmi racionální kozoroh. Tak si aspoň ty všechny zvláštní věci vymýšlím. Ne tedy že by mne zcela míjely…

Jaká je Vaše představa ideálního letního odpočinku?

Miluji Savudriji v Chorvatsku. Mám tam léta objevený malý penzion, kde sedím na kamenech, Bi říká, že jsem jak had, pozoruju moře a každou chvíli jdu plavat do nikam.

Dobrý spisovatel prý musí mít hodně načteno, a to ideálně knihy různých žánrů. Kolik knížek dokážete přelouskat za rok?

Ročně přečtu na tři sta knih. Někdy i víc. Tedy, pokud se počítají i ty brakové a detektivky!

 


Barbara Nesvadbová (*14. ledna 1975, spisovatelka a novinářka)

Jejím otcem byl uznávaný psychiatr a spisovatel science fiction Josef Nesvadba. Po vystudování žurnalistiky a masové komunikace na Univerzitě Karlově pracovala jako šéfredaktorka časopisů Xantypa a Playboy. Je kreativní ředitelkou časopisu Page sítě knihkupectví Luxor. Založila nadační fond Be Charity a v neziskové organizaci Etincelle funguje jako dobrovolník a fundraiser. V domě za Prahou žije se svou maminkou a šestnáctiletou dcerou Bibianou.

Rozhovor
Foto Archiv Barbory Nesvadbové

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC