Rozhovor s kuchařem Jiřím Halamkou

I svíčková na smetaně může být trendy

Rozhovor s kuchařem Jiřím Halamkou

Od svého vítězství v soutěži MasterChef v roce 2016 Jiří Halamka založil vlastní cateringovou firmu, otevřel restauraci a teď dokončil vlastní televizní show Čtyři roční období s šéfkuchařem, kterou můžete sledovat na TV Paprika. Jak natáčení probíhalo a co Jiřího na vaření nejvíc baví?

V souvislosti s Vaší účastí v soutěži MasterChef jste často zmiňoval nervozitu z kamer, teď jste ale natáčel vlastní kuchařský pořad. Už jste si na ně zvykl? 

Je to docela dlouhá doba, co jsem před kamerami stál naposledy, každopádně jsem byl před prvním natáčením strašně nervózní. Příjemní a trpěliví kolegové mě z toho postupně dostali a pak už jsem si natáčení jen užíval. Doufám, že to tak bude působit i na diváky.

Natáčení vlastního pořadu a soutěž MasterChef jsou dvě velmi odlišné zkušenosti. V čem byl podle Vás největší rozdíl?

Natáčení MasterChef bylo náročné především psychicky. Člověk nemá nic připravené, točí deset a více hodin denně a atmosféra pořadu se točí kromě vaření i kolem emocí a jejich vyvolávání. Navíc já osobně jsem v MasterChefovi vůbec nebyl v roli herce. Vše, co jsem dělal, bylo přirozené. Naopak u natáčení televizního pořadu musíte být trochu profík a umět se na kamery soustředit. Co mi zpočátku dělalo problém, bylo právě to, jak se chovat před kamerou a jak se vyjadřovat.

Natáčení pořadu Čtyři roční období s šéfkuchařem probíhalo v Maďarsku, setkal jste se tam s něčím, co Vás překvapilo?

V rámci gastronomie mě velice překvapily místní trhy, na které jsem měl možnost se podívat. To množství krásné čerstvé zeleniny, masa a všech ostatních surovin bylo dechberoucí! Také mě překvapilo, že u nás v Čechách seženete veškeré suroviny v jakémkoliv ročním období. My jsme sháněli dýni prakticky v celé Budapešti a nenašli jsme ani jednu. Ale myslím si, že v červenci je to svým způsobem správně. A rozhodně bylo skvělé spolupracovat s příjemnými lidmi v produkci. 

Česká klasika je hodně postavená na dlouhém vaření, dušení, pečení, zahušťování.

Co pro Vás bylo nejpříjemnější a naopak nejnáročnější na natáčení vlastního pořadu?

Příjemná pro mě byla rozhodně péče a trpělivost celé produkce, jejich profesionalita a přístup. „Zavařil“ jsem si s krásnými surovinami a myslím, že se nám to povedlo. Celkem náročné bylo natáčení fyzicky. V rámci druhého natáčecího dne, za přičinění tepla a únavy, jsem už nebyl moc schopen a asi třikrát jsem se říznul.

Čtyři roční období s šéfkuchařem se, jak již název napovídá, věnují sezónním potravinám. Máte své oblíbené roční období z hlediska vaření? 

Na každém ročním období mám něco, co mě baví. Jsem přesně ten typ, který si užívá sezónní potraviny. Miluju jaro se spoustou rané zeleniny – hrášek, cibulka, pažitka, na přelomu léta a podzimu miluju lesní houby, rád udělám kulajdu nebo ragú. Dá se říct, že se vždy na konci jednoho období těším, až si uvařím něco z období dalšího. 

Často říkáte, že chcete českou kuchyni odlehčit a udělat ji trochu víc sexy. Co byste doporučil čtenářům, kteří by se tím chtěli inspirovat při jejich domácím vaření?

Rozhodně bych začal alternativní úpravou masa i zeleniny, která udržuje co nejvíce vitamínů a živin. Česká klasika je hodně postavená na dlouhém vaření, dušení, pečení, zahušťování. Dobré je se pro začátek zamyslet nad složením jednotlivých pokrmů a pokusit se je přeskládat v rámci jiné úpravy. Například taková svíčková na smetaně není úplně letní záležitost, ale dá se za použití stejných surovin poskládat jako hezké, lehké a sexy jídlo. 

V souvislosti s pandemií utrpělo mnoho gastro-podniků velké ztráty. Jak se Vám daří v této nelehké době udržet své podnikání nad vodou? 

Bohužel je to pravda. V rámci pandemie jsme podnik drželi nad vodou všemi možnými silami. Skočili jsme rovnou do období prázdnin, které pro nás, jako restauraci pro mladé, nebylo ideální a nyní stále čekáme a nevíme, co bude dál. Myslím, že důležité je vytrvat, dělat svoji práci pořád dobře a věřit. Samozřejmě jsme sáhli i po jiných oborech gastronomie (balené pasterované pokrmy a výrobní a dodavatelské činnosti), ale věříme, že není všem dnům konec.

Jaké další projekty máte v plánu? Co Vás čeká v nejbližších měsících?

Do konce roku před sebou máme naplánovaných spoustu soukromých akcí, firemních a stužkovacích večírků, VIP akcí, které doufáme, že vzhledem k nařízením zvládneme uskutečnit. Mě osobně velice nadchla mediální činnost, takže vymýšlím projekty v rámci TV a online medií.

 


Jiří Halamka (* 31. ledna 1992, kuchař)

Hrdý rodák ze Stěžer u Hradce Králové se živil jako bankovní úředník. Pak ale přišel velký životní i profesní zlom. V roce 2016 vyhrál populární televizní kuchařskou soutěž MasterChef a už nikdy nebylo nic stejné. V zaměstnání podal výpověď a založil si cateringovou firmu. Dnes je spolumajitelem restaurace Na Palmovce v Hradci Králové a do televize míří jeho první pořad – kuchařský seriál Čtyři roční období se šéfkuchařem.

Rozhovor
Foto TV Paprika

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC