Rozhovor s herečkou Annou Kameníkovou

Hraju jen v tom, na co bych sama šla

Rozhovor s herečkou Annou Kameníkovou

Anna Kameníková byla v poslední době vidět především jako mladá Božena Němcová v úspěšném seriálu ČT. Jak si s rolí legendární české spisovatelky vlastně sedla? I o tom jsme si povídali v rozhovoru, kde nám herečka prozradila také, co dělá, když si potřebuje odpočinout od práce, nebo na jaké projekty se chystá v blízké budoucnosti.

Vaší nejznámější rolí z poslední doby je samozřejmě Božena Němcová v seriálu ČT. Proč myslíte, že jste byla do role vybrána? V čem jste si s Boženou podobná?

Já jsem se sama sebe dlouho ptala, proč mě na to vzali, protože mi přišlo, že s ní vlastně nemám nic společného. Že má přesně ty vlastnosti, které já na mnoha ženách obdivuju, ale sama jimi nedisponuju. Ale co jsem se tak bavila třeba s režisérkou Lenkou nebo s producenty, tak na ně nějak tímhle dojmem působím. I od hodně dalších lidí jsem slyšela, že jsem názorově silná a tak. Což úplně nejsem, ale asi tak působím. (smích)

Pociťovala jste nějaký tlak z toho, že hrajete tak významnou historickou osobnost, nebo jste si to naopak užívala?

Byl to nátlak, já jsem cítila šílenou zodpovědnost. Možná jsem si ji na sebe navalovala víc, než jsem měla, ale hodně jsem to prožívala. Nejenom proto, že to byla žijící a důležitá osobnost, ale i že to vlastně byla tak velká role. Protože já vlastně podobně velkou roli ještě nikdy nedělala. Takže jsem z toho měla hodně vítr.

Pořád vařím a taky se tak nějak snažím pracovat na sobě jako na osobnosti

Párkrát jste v rozhovorech zmiňovala, že si role hodně vybíráte. Co musí splňovat nabídka, abyste na ni kývla?

No ono to vlastně všechno stojí a leží na scénáři. Může se prostě stát, že role není třeba tak atraktivní, ale scénář nebo příběh je nějakým způsobem zajímavý. Takže potom do toho ráda jdu, protože chci být součástí projektu. Jde vlastně jenom o to, jestli se mi líbí ta věc a jestli bych já sama třeba na to šla do kina nebo do divadla. 

A co jsou pro Vás naopak naprostá tabu? Do čeho byste nikdy nešla?

Obecně věci, co nemají jasný rámec, jsou věci, kterých se bojím. Takže když je předpoklad něčeho, co by trvalo roky a roky a nemá to žádné konkrétní sdělení, tak to není úplně můj rajón.

Když tedy zrovna nehrajete, čemu se ráda věnujete?

Vaření! (smích) To dělám pořád ráda. To je takový můj hlavní únik. Pořád vařím a taky se tak nějak snažím pracovat na sobě jako na osobnosti. Snažím se třeba hodně číst nahlas a představovat si situace, které mi jsou nekomfortní, protože nejsem úplně společenský člověk. Prostě abych se cítila v tomhle světě líp, to je v posledních letech můj hlavní zájem.

A když už zmiňujete zálibu ve vaření, kterou jste ostatně demonstrovala i vydáním vlastní kuchařky, co Vás v kuchyni inspiruje?

Hodně se to střídá. Záleží, koho potkám, s kým se seznámím nebo jakou zemi navštívím. Nebo kdo mě zrovna ovlivní z kuchařů, které vidím na internetu. I můj táta mě hodně ovlivňuje, protože skvěle vaří a hledá hodně inspirace… Takže může to být cokoliv.

Jak na Vás dolehlo období pandemie? Musela jste hledat práci mimo obor?

Já jsem si vlastně našla práci mimo obor už před pandemií, a to v sýrárně, kde jsem chtěla nějak prohloubit svoje kulinářské vzdělání. A hlavně jsem chtěla zkusit něco úplně jiného, protože po Boženě jsem toho měla plný kecky. Jinak jsem ale první rok pandemie zkoušela tři věci v divadle, takže jsem neměla pocit, že bych z toho byla úplně venku. Bylo zvláštní je hrát s prázdným jevištěm, to opravdové nás vlastně čeká teprve teď.

A jak jste jinak tuhle dobu zvládala, co Vám pomáhalo udržet hlavu v chodu?

No, pokojové rostliny! (smích) Nemůžu teda říct, že bych to úplně zvládala. Doteď mám takové postapokalyptické, nebo možná spíš preapokalyptické stavy. Teďka beru Bachovy kapky, snažím se cvičit, abych byla aspoň fyzicky unavená a nemyslela na to nejhorší, ale nejsem úplně v klidu. Teď v létě mi snad pozitivní energii dodá, že po dvou letech konečně pojedu do zahraničí. Byla jsem zvyklá někam aspoň na víkend vyrazit třeba šestkrát do roka, takže absence toho mě hodně ubíjela.

A jaké máte plány do budoucna? Visí ve vzduchu nějaká nová hra nebo film, na který se těšíte, že v něm budete účinkovat? Nebo nějaký zcela jiný projekt? 

Já teď v srpnu budu dotáčet film Grand Prix, takže to je teďka taková hlavní věc. No a potom v září odpremiéruju ty všechny představení, něco teda už i dřív… A pak žádný plán nemám. Nějaké věci jsou rozjednané, ale to je tak vždycky. Buď to vyjde, nebo ne. Snažím se dlouhodobé plány nemít, protože si chci co nejvíce držet svoji svobodu.

 


Anna Kameníková (* 21. března 1994, herečka)

Je dcerou známé herečky a moderátorky Jitky Asterové. Sama vstoupila do povědomí diváků v rámci internetového seriálu Semestr nebo v několika epizodách krimi série Dáma a Král. Letos ve své dosud největší roli ztvárnila v seriálu Božena slavnou českou spisovatelku Boženu Němcovou. Mimo obrazovky působí Kameníková také v řadě pražských divadel a její další vášeň – kulinářství – se projevila například prací v sýrárně nebo vydáním kuchařky s titulem Řešíš/hřešíš.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC