Rozhovor s Tomášem Hertlem

Důležité je, zbytečně se nebát

Důležité je, zbytečně se nebát

Je jednou z největších hvězd českého hokeje. Útočník Tomáš Hertl září ve slavné NHL v dresu San Jose Sharks, kde v minulé sezoně sahal po jedné z nejslavnějších sportovních trofejí – Stanley Cupu. O kousek to nevyšlo a letos ho zase společně s týmem zabrzdila zranění. Proto ani nemohl pomoci českému týmu na mistrovství světa. Hertl se ale nevzdává a věří, že velké úspěchy brzy přijdou.

Kvůli zraněné noze jste letos nemohl reprezentovat na světovém šampionátu Českou republiku. Trpěl jste hodně u televize, když jste nemohl zasáhnout do hry a pomoci národnímu týmu?

Byl jsem na dovolené na Havaji, a tak jsem sledoval hlavně čtvrtfinálový zápas. Je to o jednom utkání a buď to vyjde, nebo ne. Kluci to měli ve čtvrtfinále proti Rusku těžké. Škoda, že nedali první gól. Mohlo to dopadnout jinak. Český tým už delší čas čeká na úspěch, ale stále máme skvělé hráče a mezi nimi i ty mladé, kteří jsou budoucností reprezentace. Když se tým dobře zkombinuje, tak ten úspěch může časem přijít.

Dalším velkým zklamáním pro Vás je, že kvůli sporu vedení NHL a Mezinárodní hokejové federace pravděpodobně nepojedete Vy, hráči ze zámoří, na olympijské hry v roce 2018. Je podle Vás ještě šance to zvrátit?

Samozřejmě to není nic příjemného, protože o olympiádu v Soči před třemi lety jsem přišel kvůli zranění a teď by to zase nemělo vyjít, protože se vedení NHL a Mezinárodní hokejová federace zatím nedohodly na uvolnění hráčů ze zámoří. Reprezentovat na olympiádě je snem každého sportovce. Nevím, jak to dopadne, ale zatím to nevypadá moc nadějně. My hokejisté s tím ale nic neuděláme.

A do třetice všeho zlého jste letos nepostoupili do 2. kola play off NHL. V čem byl největší problém, v tom, že jste vypadli hned v úvodu s Edmontonem?

Nebylo to pro nás nejlehčí. Většinu zápasů jsme dominovali, ale nakonec jsme se porazili sami. V týmu bylo cítit velké zklamání. Edmonton byl tým, který jsme si do play off moc přáli, ale zastavilo nás i hodně zranění. Musíme na to zapomenout a co nejlépe se připravit na novou sezonu.

Příjemnou změnou pro příští sezonu je, že budete mít v týmu San Jose Sharks českého spoluhráče. Jak se těšíte na příchod obránce Radima Šimka?

Hned jsem Radimovi psal, když podepsal smlouvu, a gratuloval jsem mu. Nabídl jsem mu pomoc, protože sám vím, jak jsou začátky v NHL těžké. Pamatuju si, jak mi tehdejší spoluhráč Martin Havlát pomáhal, když jsem do San Jose přišel. Teď chci zase pomoci Radimovi s čímkoliv, co bude potřebovat. Jsme s přítelkyní moc rádi, že budeme mít po dlouhé době zase Čecha u nás v týmu.

Chceme se s Radimem ještě v létě sejít a všechno probrat. Bude to skvělé, když se hned probojuje k nám do prvního týmu. Co pro Vás bylo nejtěžší, když jste jako devatenáctiletý přestoupil z české extraligy do slavné NHL?

Pro mě nebylo ze začátku lehké domluvit se anglicky. Samozřejmě třeba rozumíte, o čem se ostatní baví, ale když je na týmové večeři pohromadě celý stůl spoluhráčů, tak jste dost nervózní a bojíte se jako nováček cokoliv říct. Bylo to ze začátku nepříjemné, ale není čeho se bát. Na ledě jsme si s klukama rozuměli skvěle. Jde spíš o ten život mimo hokej a já jsem teď připraven Radimovi se vším pomoci, abych mu to ulehčil.

Je příjemné, když mě lidé žádají třeba o fotku či podpis.

V San Jose působíte už čtyři sezony, jak se Vám tam žije?

Je to krásné místo, ale rádi jezdíme i do jiných částí Kalifornie. Čtyřicet minut od San Jose je San Francisco a to je opravdu kouzelné, ať už díky slavnému mostu Golden Gate, anebo legendárnímu vězení Alcatraz. Ještě máme oblíbenou pláž Santa Cruz, kde s přítelkyní Anetou trávíme hodně času.

Dovedete si představit, že byste měl vyměnit slunnou Kalifornii za tým například v kanadském Winnipegu, kde je skoro pořád zima?

Hodně těžko by se nám stěhovalo s Anetkou někam do zimy. Navíc tady v Kalifornii to žije a třeba ve Winnipegu to není zrovna ideální místo pro nás mladé. Nějak by to ale člověk musel zvládnout, protože bych s tím sám nic neudělal a šel bych.

Užíváte si pozornosti fanoušků, nebo jste spíš typ, který je nerad středem pozornosti?

Je příjemné, když mě lidé žádají třeba o fotku či podpis. Hlavně přítelkyně si všímá, jak mě lidé sledují na ulici nebo v restauraci. Mně to nevadí a rád jim vyhovím.

V květnu jste byl na dovolené na Havaji. Co Vás čeká přes léto?

Jsem tváří turnaje Urban Buly. Jsou to zápasy na ulici s tenisákem a hokejkou. Dřív jsme tak hrávali na ulicích za barákem s klukama, když jsme byli malí a teď se to vrací. Těšíme se, až si zahraju. Je o to mezi lidmi v Česku velký zájem a určitě si to všichni užijeme.

Tomáš Hertl (* 12.11. 1993, hokejista)

Už v devatenácti letech patřil k nejlepším hráčům české extraligy, což neuniklo zahraničním pozorovatelům. Ze Slavie tak přestoupil v roce 2013 do slavné zámořské hokejové soutěže NHL, kde od té doby válí v dresu San Jose Sharks. Přestože ho několikrát zastavila těžká zranění, vždy se dokázal uzdravit a vrátit se na led ještě silnější. V sezoně 2016/17 měl se svým klubem na dosah zisk nejcennější hokejové trofeje Stanley Cupu, ale finálovou sérii ovládl Pittsburgh. Hertl věří, že jednou si na Stanley Cup sáhne a s českou reprezentací vyhraje zlatou medaili na mistrovství světa a olympijských hrách.

Rozhovor
Foto Red Bull Media House a Instagram.com

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC