Rozhovor s Andreou Hlaváčkovou

Doufám, že lidem dělám radost

Doufám, že lidem dělám radost

Ani během těhotenství nezpomalila životní tempo. Možná ho naopak ještě zrychlila. Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková se stane v červnu poprvé maminkou. Do toho zvládá organizovat stěhování do Londýna s manželem Fabriziem, natáčení reportáží pro televizní pořad, a pomáhá s charitativními projekty. Pro Skylink navíc prozradila, že chce tančit ve StarDance.

Jak nyní probíhá Váš život, když jste si kvůli rodičovství musela dát pauzu od tenisu?

Pořád mám pocit, že jsem se ještě nezastavila. Snažím se cvičit, zařizuji hodně věcí, do toho se stěhujeme do Londýna. Rozhodně doma nesedím a netrápí mě, co dělat s volným časem.

Navíc Vás ještě zaměstnává práce reportérky pro pořad Sport Star na televizi Prima.

Hrozně mě to baví. Já jsem se k téhle práci uchylovala už během tenisové kariéry a dělala jsem spoustu mediálních projektů. Teď jsem rovnou skočila do vody na televizi Prima, kde jim jednou za čas pomáhám v pořadu Sport Star s nějakou reportáží. Je to obrovsky časově náročné. Hodně práce, ale doopravdy mě to moc baví. Když udělám dobrou reportáž, dodává mi to pocit, jako kdybych vyhrála zápas.

Jak se v těhotenství jako profesionální sportovkyně udržujete ve formě?

Ještě se nějak snažím. Na začátku pátého měsíce jsem chodila dvakrát týdně cvičit se svou kondiční trenérkou. Nyní je to opatrné, ale alespoň se hýbu. Chodila jsem i tančit, což jsem vždycky chtěla. Je to pro mě nový pohyb.

Vaším učitelem tance je Marek Dědík, který vystupoval ve StarDance. Plánujete se v budoucnu zúčastnit této oblíbené soutěže?

Vždycky to byl můj velký sen se po kariéře do StarDance dostat. Letos bych ale ani nemohla a zatím mě ani nikdo nekontaktoval. Uvidíme po miminku, jestli se to trefí a budou mě chtít. Nejdřív jsem si to chtěla vůbec zkusit, jestli by mě to dlouhodobě bavilo. Zatím mě to baví dost.

Držíte teď  během těhotenství na uzdě své chutě, nebo se ráda najíte, když nemusíte dřít na kurtu?

Miluji jídlo. Nikdy v životě jsem nedržela diety a nic si neodpírala. Moje tělo tak nyní není v šoku, že by jedlo večer čokoládu nebo brambůrky.

Když udělám dobrou reportáž, dodává mi to pocit, jako kdybych vyhrála zápas

Narodí se Vaše dcera v Česku, nebo v jiné zemi?

Porod plánujeme v Česku. Maminka je gynekoložka a v Plzni mám všechny doktory, navíc je tam jedna z nejlepších nemocnic v Evropě, takže nebylo vůbec na místě o tom pochybovat. Akorát kvůli tomu budu muset být v Česku delší čas. Pro manžela je to trochu komplikace, že tu bude muset být hodně se mnou.

Budete učit dceru všechny jazyky, které ovládáte?

Já určitě česky, manžel italsky a do toho na sebe budeme mluvit anglicky. Asi kvůli tomu bude mluvit později. Možná mi řekne až v deseti letech „ahoj“.

Jak je na tom Váš manžel s češtinou a Vy s italštinou?

V češtině umí sprostá slova a používá je za volantem. Já jsem na tom podobně. Před devíti lety jsem měla ambice se učit, ale to už opadlo. Třeba se naučím díky dítěti.

Prozradíte jméno, které jste pro dceru vybrali?

Ještě ho nechceme říkat, ale docela jsme se na něm i shodli. Povídali jsme si o tom už dřív a vždycky jsme řešili, aby ta jména k sobě pasovala, byla mezinárodní a měla trochu váhu. Až se to bude blížit, tak ho řekneme. Nechceme to teď ještě zakřiknout.

A podle čeho jste ho vybírali?

Vždycky to musí být jméno někoho, koho mám ráda a ne někoho, kdo mi přináší nějaké negativní emoce. Spousta jmen se tím vyřadí. Na holčičím jménu jsme se shodli hned. U kluka jsme polemizovali. Měla by to být holka, ale když to bude kluk, tak jméno máme v záloze.

Sledujete i na mateřské dovolené pravidelně tenis, nebo jste si od něj dala pauzu?

Sleduji, ale neležím na gauči a nevidím kaž­dý zápas. Jsem ráda, že během mé pauzy necítím žádnou zášť vůči tenisu a opravdu z toho mám radost a fandím.

Od roku 2012 máte svůj nadační fond. Máte spočítáno, kolik peněz jste na charitu vybrala?

Na dražbách to byly skoro dva miliony korun. Pomáhám i přítomností na různých akcích. Osobní kontakty kolikrát zařídí víc než aukce. Všechno dělám já. Odepisuji lidem, balím dárky i s balíky chodím na poštu. Doufám, že lidem dělám radost, když jim přijde tak osobní balíček.

 


Andrea Sestini Hlaváčková (* 10. srpna 1986, tenistka a televizní reportérka)

Od pěti let se začala naplno věnovat tenisu a na profesionální ženský tenisový okruh WTA vstoupila v roce 2004. Roku 2011 společně s Lucií Hradeckou dominovaly na grandslamovém French Open, o rok později se stejnou partnerkou absolvovaly finále Wimbledonu, kde navíc měsíc poté ve finále tenisového olympijského turnaje vybojovaly stříbro. V roce 2013 získala dva grandslamové tituly na US Open – v deblu s Lucií Hradeckou a také v mixu, kde byl jejím partnerem Max Mirnyi. Dalším obrovským úspěchem je vítězství v deblovém WTA Finals v Singapuru v roce 2017 s partnerkou Timeou Babos. Vedle tenisu se věnuje i charitativní činnosti.

Rozhovor
Foto Adidas a archiv Andrey Hlaváčkové

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC