Rozhovor s komentátorem Jaromírem Bosákem 

Dělat fotbal pro zábavu

Rozhovor s komentátorem Jaromírem Bosákem 

Jak vnímá zvláštní období omezení sportu známý fotbalový komentátor? Jde vůbec hrát fotbal bez diváků? Jak očistit český fotbal po skandálu s Romanem Berbrem? O tom všem, a navíc o tom, jak se mu teď žije, jsme si povídali s Jaromírem Bosákem.

Jak se Vám žije v druhém lockdownu? Co se změnilo ve Vaší pracovní a osobní rutině? 

Pochopitelně mi chybí volnost pohybu. Naštěstí to mám blízko do lesa a běžecký pás doma také dostává zabrat. Ale na pivo bych už fakt šel. Pokud jde o práci, tak si nemůžu stěžovat. Respektive trochu ano, mám jí tolik, že skoro nevím, co dřív. Ale to je vždycky ta lepší varianta. Výhodou je, že velkou část práce mohu dělat z domova, což situaci ulehčuje.

Co se změnilo pro Vás a komentování přímých přenosů? Představte si, že Covid-19 už nikdy nezmizí, dokážete si představit zápasy bez diváků?

Já mám takovou fantazii, že si dokážu představit úplně všechno, tedy i pokračování fotbalu bez diváků. Pokud by to byla jediná cesta, nešlo by to zkrátka jinak. Ale byla by to škoda, to je jasné. Nyní necestujeme ani na zápasy českých týmů v EL nebo reprezentace, komentujeme ze studia z monitoru a to není ideální. Komentovat přímo na stadionu je samozřejmě lepší pro komentátora i pro diváky u přijímačů. 

Vláďa Šmicer by mohl být dobrým předsedou.

Myslíte, že to může vést až ke změně pravidel tak, aby se fotbal stal atraktivnějším? Pokud ano, co by se mohlo v extrémním případě změnit?

Nikoliv, současná situace, vyjma počtu střídání, nebude mít na pravidla vliv. Fotbal se hraje pořád stejný. 

Myslíte si, že se špičkoví fotbalisté dokážou i v pandemii připravovat stejně? Nehrají nakonec trochu hůř?

Není to ideální příprava, ale nic jiného nezbývá. Tréninkový proces se víceméně vrátil do normálu, tam potíže nevidím. Někomu se paradoxně může hrát lépe, když necítí tlak nabitých tribun, více si dovolí, nebojí se udělat chybu. Pak jsou zase ti, kterým diváci a atmosféra chybí hodně a nedokážou se možná až tak vyhecovat a nehrají tak, jak jsme zvyklí. 

V jakém stavu je podle Vás česká reprezentace? Co byste pochválil a co zkritizoval?

V současnosti to není žádná sláva. Asi i vinou celé řady absencí. Výkony – viz trápení se Skotskem nebo Izraelem – nejsou úplně k jásání. Chybí mi větší atraktivita, odvaha hrát dopředu. Schopnost dostat soupeře pod tlak a střílet góly. Pozitivní je, že se ukázali někteří další hráči, kteří v budoucnosti mohou reprezentaci doplnit.

Po kauze Berbr vzniká jakýsi prostor pro očistu. Co by se mělo přesně dít? 

Začít na nejnižších stupních, v okresech, na vesnicích. Přestat uvažovat v módu, že výsledek nějak zařídím, protože přijede pískat Franta, kterého znám a vím, že mu nějaká koruna navíc nesmrdí. Dělat fotbal pro zábavu, ne pro postup za každou cenu.

Co by potřebovala důvěryhodná osoba ve vedení FAČR, aby se všechno v dobré obrátilo? Mohl by to být Vladimír Šmicer?

Vláďa Šmicer by mohl být dobrým předsedou. Ale potřeboval by kolem sebe dobrý tým, sám by nic nezvládl. A to platí pro jakéhokoli kandidáta. Pochopitelně je nutností čistý štít, morální kredit a znalost prostředí. 

Přesunul jste se na internet, kde děláte rozhovory kvůli pandemii a zamrzlému sportu, nebo to spolu nemá nic společného?

To máte špatné informace. Svou talkshow Ušák vyrábím už skoro tři roky, prezentuji ji na YouTube a poslední rok a půl na Televizi Seznam či serveru Seznam Zprávy. S pandemií to věru nemá nic společného.

Dokázal byste si s Robertem Zárubou vyměnit na jeden zápas role a komentovat hokej? Co by v takové výměně bylo nejtěžší?

To už máme dávno za sebou. Robert komentoval fotbal během olympijských her v Riu, já jsem komentoval řadu zápasů NHL, když jsem pracoval ve Švédsku pro společnost FilmNet. Je třeba sehnat dostatek informací, zvyknout si na jiné tempo, ale není to nic, co by člověk s určitými zkušenostmi neměl zvládnout. Navíc – v hokeji je spousta přestávek, kdy si můžete vydechnout. :-) 

Na co se teď nejvíce těšíte pracovně a taky osobně?

Hodně se těším na oblíbené hospody a pivo s kamarády, to mi opravdu schází. Stejně jako na možnost jít do divadla, zahrát si zase fotbal s Realem Top Praha či mužstvem Šestajovic. A pracovně? Na každý další zápas, na každého dalšího hosta v Ušáku.


Jaromír Bosák (* 13. května 1965, komentátor)

Jeho prvním sportovním zaměstnáním byla pozice redaktora v rádiu Bonton. V tu dobu psal rovněž články do časopisu Gól a již tehdy si získal pověst vynikajícího specialisty na německý fotbal. Fotbalové přenosy pro Českou televizi komentuje už od roku 1994. V současnosti je s Robertem Zárubou jedním z nejpopulárnějších komentátorů v Česku. V roce 2008 se s tanečnicí Evou Krejčířovou zúčastnil třetí řady televizní soutěže Star Dance.

Rozhovor
Foto Mafra – Michal Sváček

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC