Rozhovor s moderátorkou Barborou Kroužkovou

Člověk může pomáhat třeba i tím, že bude laskavý

Rozhovor s moderátorkou Barborou Kroužkovou

Tvář, kterou diváci zpravodajského kanálu ČT24 dobře znají, je moderátorkou jejích pořadů. Barbora Kroužková, jinak maminka dvou dcer Julie a Olívie, je také patronkou letošní sbírky Adventních koncertů ČT.

Vystudovala jste politologii a mezinárodní vztahy, už po střední škole jste pracovala jako novinářka. Bylo to Vaše vysněné povolání?

I když se to zpočátku nezdálo, tak dnes mohu s jistotou říci, že ano. Učila jsem se novinařinu za pochodu v divokých devadesátkách, a byť to často bylo hodně těžké časově i po psychické stránce, protože jsem při práci i studovala, nikdy jsem ani na vteřinu neuvažovala o jiném povolání. Vlastně mi dlouho ani nepřišlo, že to je práce.

Moderujete kontinuální zpravodajské pořady a také půlhodinové Interview ČT24. Jak se připravujete na tato vysílání?

Připravuji se vlastně nepřetržitě. Poslouchám, co říkají lidé kolem mě, co mi říkají moje děti, snažím se vnímat život kolem sebe co nejvíce a dívat se na všechno nejen svýma očima. Připravuji se průběžně i tak, že se snažím sledovat naše vysílání, konkurenci, číst, studovat. Jinak se samozřejmě připravuji také podle toho, který pořad mě čeká. V kontinuálním vysílání je potřeba reagovat na aktuální dění, je to více kratších rozhovorů a proud zpráv, je potřeba mít opravdu široký přehled, rychle zpracovávat nové informace a připravit divákům základní servis. Interview ČT24 je kriticko-analytický formát, tzv. hard talk, je to jeden host a jeden moderátor, necelá půl hodina. Jdeme s hostem do hloubky jeho oboru, jeho funkce, jeho činnosti v politice. Na přípravu nejsem sama, pracuji s editorem, se kterým vše průběžně konzultuji, výsledný scénář spolu probíráme a je v režii i během vysílání a může se mnou komunikovat.

Musíte reagovat v rozhovorech na aktuálně vzniklé situace. Je to pořád adrenalin?

Dnes už je to 30 let, co jsem v médiích a stále mám velký respekt z každého vysílání, i běžného každodenního. Když se pak náhle přechází v mimořádné vysílání, tak ten respekt nepolevuje. Přidá se zodpovědnost, i ten adrenalin a určitě i stres, ale to já si vůbec neuvědomuji. Jak to říct – naskočí vám prostě ty základní moderátorské funkce pro vypjaté chvíle. Po těch letech to už naskakuje nějak samo.

Mít oči a srdce otevřené, poslouchat se navzájem, netolerovat žádné zlo...

Jste i maminkou dvou dcer, jedna z nich se narodila s vrozenou vývojovou vadou. Jak všechno zvládáte?

Stejně jako obrovská spousta jiných lidí u nás a po celém světě. Prostě máme nějaké komplikace, kdo nemá. Ale vlastně to tak vůbec neberu. Dítě je dar a já jsem na druhé dítě čekala devět let. Dítě je dar vždy a za všech okolností. Víc bych k tomu vlastně ani říkat nemusela. Ale chci dát naději všem rodičům, pomáhat jim zpracovat i těžké situace, podpořit je, dodat energii. Každá živá bytost tu má své místo. Olívie se narodila s atrézií jícnu a měla a má ještě přidružené komplikace. Všechno přeskočím, bylo to strašně těžké, ale cítím pokoru a štěstí. Olívie v září nastoupila s asistentkou do první třídy a je to úžasná a překrásná osobnost. Stejně tak moje první dcera, které bude 16, strašně moc nám pomáhá a pomáhala, je statečná, nádherná a velmi vzdělaná, jsem jí neskutečně vděčná za mnohé.

Také jste letošní patronkou Adventních koncertů ČT. Jak tyto koncerty a jejich pomoc fungují?

Každý rok se vyberou organizace a také patroni a spojuje se to podle mě bez nějakého speciálního klíče. Takže já jsem se moc ráda stala patronkou stacionáře Vlaštovka, který funguje v rámci Centra pro rodinu a sociální péči Hodonín. Jsou tam děti těžce handicapované, děti s kombinovaným postižením apod. Je to denní stacionář, byli jsme za nimi se štábem České televize. Dopředu tak vznikají nejen pozvánky ke sledování adventních koncertů, ale i medailonky, které danou organizaci představí. Děti, které jsou ve Vlaštovce, si zaslouží víc prostoru, pomůcek a rehabilitační péče. A taky si chtějí hrát. Jsou tam nádherné děti, strávila jsem s nimi velmi výjimečný den a děkuji za všechno, co jsem s nimi zažila, cítila a odvezla si ve svém srdci. Moc se těším až tety i děti přijedou na adventní koncert, ten náš bude 11. prosince na Vyšehradě.

A jak můžeme pomáhat my ostatní?

Pokud jde o adventní koncerty, tak se posílají peníze pomocí DMS, tedy dárcovských esemesek. Ale dají se poslat peníze i na účet, jednorázově nebo pravidelně. V celém sektoru a v Hodoníně také, se dá dobrovolničit a člověk může pomáhat dál třeba i tím, že bude laskavý, bude pomáhat lidem kolem sebe, bude si všímat, jestli někdo o pomoc nějak skrytě nevolá apod. Mít oči a srdce otevřené, poslouchat se navzájem, netolerovat žádné zlo…

 



Barbora Kroužková (* 6. září 1973)

Vystudovala gymnázium a poté politologii a mezinárodní vztahy. Absolvovala studijní pobyty v Sydney a Paříži. Jako novinářka začala pracovat hned po maturitě, prošla Českým rozhlasem, Frekvencí 1. Od roku 1998 pracuje pro Českou televizi, aktuálně moderuje Studio ČT24 a pořad Interview ČT24.

Rozhovor
Foto Česká televize

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC