Rozhovor s Andreou Kalivodovou

Carmen mě neustále posouvá, jako pěvkyni i jako ženu

Carmen mě neustále posouvá, jako pěvkyni i jako ženu

Nejznámější česká operní pěvkyně a mezzosopranistka jede na plný plyn. Její diář je nabitý k prasknutí, kromě pracovních aktivit ale vychovává také dvě malé děti. I když občas padá únavou, prý by neměnila. Pokud má volno, vždycky si najde čas i na péči o sebe – žena by podle Andrey měla vypadat stále jako žena, i když se stará o děti a domácnost nebo pracuje na plný úvazek.

Když se člověk podívá na Vaše webové stránky, nestačí se divit. Od půlky prosince jedete koncertní šňůru několikrát do měsíce. K tomu vychováváte dva syny. Jak se dá takové pracovní tempo skloubit s rodinou?

Opravdu to není jednoduché, musím zaťukat, ale zatím se to daří. Je to ale náročné pro všechny, pro rodinu i mé nejbližší okolí. První, co jsem musela udělat po narození svých dětí, bylo naučit se lépe si organizovat svůj čas, být racionálnější a to se mi podařilo.

Kdo Vám nejvíc pomáhá?

Stíhat desítky koncertů, představení, pracovních a společenských setkání by nešlo bez pomoci a pochopení hlavně mého manžela, který mě velmi podporuje, a vůbec celé rodiny. Určitě to mají obdobně i mé kolegyně, ale i ženy v jiných profesích. Smekám před všemi obdobně vytíženými matkami a velmi si jich všech vážím. Občas to přináší humorné situace, občas lehce „dramatické“, jako v každé rodině, ale i těm se nakonec po čase umíme zasmát.

Jak vypadá ve zkratce Váš běžný pracovní týden? Jaké činnosti Vám zaberou nejvíce času?

Záleží v jakém období, třeba v listopadu a v prosinci mám denně nějaký koncert či představení, v jiném období, kromě léta, v průměru 2–4 akce týdně po celé republice. Na to se musím také připravit, jak hlasově, textově, tak i psychicky a abych také dobře vypadala. Takže občas musím poprosit hlídací tetu nebo manžela, který je ale také dost vytížený, a odjet na zkoušku do Národního divadla, na různá pracovní setkání, na rozhovory s médii. Ale také na nezbytnou kosmetiku, kadeřníka, zkoušku šatů. Bohužel dost času strávím i v autě.

Publikum v Itálii či Španělsku dává více najevo emoce, a to jak pozitivní, tak negativní.

Zmiňujete, že kvůli práci musíte dobře vypadat. Jak konkrétně o svůj vzhled pečujete?

Důležitá je relaxace. Odpočívám nejvíce a nejraději s rodinou, na zahradě našeho domu, na výletech do přírody, s manželem rádi zajdeme do kina nebo na představení jiných žánrů. Hodně sil naberu v létě u moře, kde dýchám zdravý mořský vzduch a maximálně vychutnávám klid a pohodu. Snažím se o tělo pečovat zdravým spánkem, lehkou stravou a pohybem. Každá žena chce dobře vypadat, tak pravidelně pečuji o pleť, vlasy a nehty. V tomto směru mi naprosto ideální a komplexní péči poskytuje špičková klinika estetické medicíny Petra Clinic a kadeřnický salón Colour By Nikola.

Vlasy máte opravdu krásné, dopřáváte jim speciální péči i doma?

Ano, používám přípravky zakoupené v salónu, který je také výhradním distributorem luxusní vlasové kosmetiky z Hollywoodu, která se jmenuje J Beverly Hills. Tato kosmetika mi vyloženě sedí, obsahuje bylinné výtažky a její silnou vlastností je, že umí vlasy dobře hydratovat, což je základ zdravých a krásných vlasů.

Jak je na tom dnes mladá generace – má zájem o operu?

Stále více se na svých koncertech, ale i na představeních v Národním divadle, setkávám s mladými lidmi a mám z toho radost. Jsou vzdělaní, ale také kritičtější. Mají vysoké nároky, což je však jen dobře. Chystám nové projekty, kde chci spojit operní hudbu s novými proudy, blízkými mladým lidem. Myslím, že to může jejich vztahu k opeře jen prospět.

Chystáte také premiéru v Národním divadle, prozradíte nám víc?

Jde o operu Sergeje Prokofjeva Láska ke třem pomerančům. Budu zde zpívat jednu z hlavních rolí, princeznu a jsem tomu velmi ráda. Teď jsem ve skvělé hlasové i psychické formě, tak doufám, že mi vydrží. Není to snadná hudba, ale je krásná a těším se na ni. Premiéra bude v květnu příštího roku a určitě bude vydařená.

Na podzim se Vaše diskografie rozroste o další CD. Tentokrát budete vydávat první CD v rámci OPERA DIVAS společně s operní pěvkyní Pavlínou Senić a Terezou Mátlovou. Jaké bude?

Myslím, že CD Kouzelná noc, jak jsme ho nazvaly, bude krásné. Je nahráno v úžasném prostředí se skvělou akustikou v Kapli Zjevení Páně ve Smiřicích. Snažily jsme se, aby CD mělo duši a přinášelo posluchačům pohodu, klid a radost z hudby. Jsou na něm písně a árie, které si naše publikum na společných koncertech nejvíce oblíbilo a které patří nejen k předvánoční a vánoční době, kdy bude vydáno, ale k navození příjemné atmosféry v jakémkoliv čase.


Andrea Kalivodová (* 24. listopadu 1977, operní pěvkyně)

Vystudovala konzervatoř v Brně a hudební fakultu múzických umění v Praze. V letech 2003 až 2011 působila jako sólistka Státní opery Praha, kde ztvárnila role jako Carmen či Dulcinea. Od roku 2012 je sólistkou Opery Národního divadla. V hudebním divadle Karlín si zahrála roli Wandy v legendární opeře Polská krev. Spolupracuje s dirigenty světových jmen, několikrát vystupovala v Japonsku, Koreji nebo USA.

Rozhovor
Foto Martin Buček, BLUE DEER AGENCY

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC