Film / seriál

Bojíte se rádi?

Zvrhlost – brazilský kriminální thriller

Thriller inspirovaný případem tzv. „nekrofilních bratrů“, který se odehrál v Brazílii 90. let. Brutální vraždy žen, jež byly po smrti znásilněny, přivádí do oblasti Serra dos Orgaos elitního vyšetřovatele Tea. S postupujícím pátráním v něm narůstají pochybnosti o vině podezřelých.

Zvrhlost je v nejlepším slova smyslu drsný thriller o sériových vrazích jako vystřižených z románů Jamese Pattersona. S tím rozdílem, že tentokrát nejde jen o pouhou fikci, ale scenáristé Lucas Paraizo a Rita Glória Curvo se inspirovali reálnými událostmi a lidmi. Stále se budeme pohybovat v blízkosti brazilské metropole Rio, ale na druhé straně hor. Vesničané zde žijí v úplně jiném světě než obyvatelé kosmopolitního Ria. Přesto se i na jejich území daří kriminalitě a musí zasahovat tzv. BOPE ‒ brazilská elitní policejní jednotka.

Může to být realita?

Na děsivé případy zavražděných žen si nemusíte vzpomínat, ale Brazílii ve své době opravdu děsily. Filmová verze vše sleduje z pohledu vyšetřovatele Tea (Renato Góes). Ten se tak trochu potřebuje vykoupit, protože je zodpovědný za smrt nevinného civilisty během jiné operace. Jeho kapitán mu slíbí, že incident zamete pod koberec, pokud se mu podaří zajmout bratry Inácia a Matiase, kteří zavraždili už tucet žen a následně znesvětili jejich těla. Teo má trochu výhodu, protože vraždy se odehrávají v horách, které velmi dobře zná. Vyrůstal v nich, ale bohužel se s rodinou a přáteli nerozešel zrovna v dobrém. 

Ďábel si vybral naši komunitu, aby nám ukázal peklo.

Když Teo zahájí vyšetřování, okamžitě se ukáže, že vina jednoho z bratrů je nepopiratelná, je to prostě šílenec a sadista. U druhého už vše tak jednoznačné není. Jenže vyšetřování do určité míry komplikují výpovědi místních, které nejsou založeny ani tak na faktech, ale jejich předsudcích, rasistických odsudcích, domněnkách a strachu. A tak je třeba hledat průkazné důkazy, jelikož Teo nechce dopustit lynč, ale snaží se najít pravdu, ať už bude jakákoli.

I když Zvrhlost obsahuje některé velmi děsivé scény, takže si na své přijdou fanoušci thrillerů, ale také hororů, velká část násilností zůstává v náznaku mimo obrazovku. Ve skutečnosti film zachycuje velmi mnoho úchvatných přírodních scenérií, které jsou v přímém kontrastu s hlavním dějem. Kameraman Azul Serra dokázal však obojí mistrně spojit, takže atmosféra filmu zůstává po celou dobu mrazivě zlověstná. A pokud tento případ vražd neznáte, určitě si o něm nic před zhlédnutím nezjišťujte. Mrazivá atmosféra a napínavé pátrání si pak vychutnáte mnohem lépe až do poslední minuty.

Zvrhlost

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Marcos Prado

Obsazení Renato Góes, Amanda Grimaldi, Flavio Bauraqui, Juliana Schalch, Cláudia Assunção

Cinemax2 neděle 17. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC