Film / seriál

Idylka pro záporáky

Zlovolné historky z předměstí – italské drama

Místy až surrealistický italský film oceněný na festivalu Berlinale je vlastně sarkastickým návodem na špatné rodičovství.

V idylickém prostředí bílých plotů a upravených zahrádek se začnou dít nevídané věci. Což v případě tvůrčího sourozeneckého dua, bratrů D'Innocenzových, kteří film Zlovolné historky z předměstí napsali i režírovali, není nic neobvyklého. Upozornili na sebe už filmem Země hojnosti (2018), ale až Zlovolné historky z nich udělali filmové celebrity. 

Grimmové by se divili

Originální italský ani anglický název nejsou tak poetické jako ten český. V obou jazycích se však mnohem víc odkazuje k obsahu filmu. „Špatné povídky“ jsou vlastně poměrně svižným dramatem odehrávajícím se o letních prázdninách na římském předměstí Spinaceto v několika rodinách. Vše poeticky otevírá vyprávění z dívčího deníčku. Ale žádná romantika se konat nebude. Místní rodinky jsou pravým opakem úhledně upravených ulic a hezoučkých domečků s předzahrádkami. Tyhle rodinky jsou prohnilé, bezohledné a sobecké. D'Innocenzovi ovšem kromě lidské zkaženosti ještě otevírají další téma, a to vztah rodičů a dětí. Samozřejmě ani v tomto případě nejde o žádnou idylku.

Příběh byl inspirován skutečnými událostmi, skutečné události byly inspirovány vymyšleným příběhem.

Hlavní postavy představuje partička místní omladiny ‒ Dennis (Tommaso Di Cola), Geremia (Justin Korovkin), Viola (Giulia Melillo) a Alessia (Giulietta Rebeggiani). Jsou to hlavní sígři, ale zároveň také oběti dysfunkčních rodin. Nemají o nic opravdový zájem, všechno je nudí, chtějí se jen tak flákat a experimentovat se vším možným. Jejich tatíci nejsou o nic lepší ‒ hlavně Bruno (Elio Germano), Pietro (Max Malatesta) a Amelio (Gabriel Montesi) ‒ se často chovají jako hovádka boží, která si neváží manželek a děti jim spíš pijí krev. 

Zní to všechno trochu děsivě? Tento malý společenský experiment je však nesmírně zajímavý. D'Innocenzovi si dávají záležet na propracovanosti příběhu a vyloženě je baví pohrávat si s vizuálem. Vaše oči se můžou těšit na barvitou pastvu, která nabízí snad vše od krásných záběrů předměstí zalitého sluncem přes expresivní detaily zachycující děsivé emoce až po barevné, téměř výtvarné pasáže v duchu klasického italského filmu. Za takové barvité i mrazivé vyprávění by se nemuseli stydět ani bratři Grimmové. 

Zlovolné historky z předměstí

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Damiano D'Innocenzo, Fabio D’Innocenzo

Scénář Damiano D'Innocenzo, Fabio D'Innocenzo

Obsazení Elio Germano, Barbara Chichiarelli, Lino Musella, Gabriel Montesi, Max Malatesta, Tommaso Di Cola, Giulietta Rebeggiani

Délka 98 min.

Rok 2020

Cinemax pondělí 24. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC