Film / seriál

Vzpomínky protkané smíchem a slzami

Karel a Karel Special – dokumenty

Fenomén, jaký se objevuje jen výjimečně. To byl zpěvák Karel Gott. Dva dokumenty vyprávějí (nejen) příběh posledního roku jeho života.

Měl talent od Boha a prožil život jako málokdo z nás. Zároveň to byl vtipný a chytrý muž s vášní pro ženy a výtvarné umění, táta, manžel i kamarád. Všechny tyto polohy mimořádného zpěváka Karla Gotta, jehož od šedesátých let vzývaly generace posluchačů, dokládá dvojice dokumentů režisérky Olgy Špátové. Ale především mapuje poslední rok jeho života.

Špátovou oslovil před šesti lety sám Karel Gott s rodinou. Dokumentaristka se tak mohla s Mistrem setkávat opakovaně a proniknout do jeho života hlouběji než kdokoliv jiný. Nejenže získala řadu unikátních rodinných i pracovních videozáběrů, ale směla natáčet i v situacích, které by za obvyklých okolností zůstaly veřejnosti skryty. Byla tak třeba u rodinné vánoční pohody na chalupě, ale i v ordinaci, kde si Karel Gott za doprovodu manželky Ivany vyslechl zprávu o tom, že jeho nemoc nelze vyléčit. V dokumentech nechybí řada vtipných zážitků s kamarády, třeba saxofonistou Felixem Slováčkem nebo kapelníkem Ladislavem Štaidlem, dojemná setkání i vzpomínání se zpěvačkou Martou Kubišovou, výlety do minulosti i zpěvákova životní ohlédnutí.

Karel a Karel Special

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto CANAL+

Režie Olga Malířová Špátová

Délka 133, 49 min.

Rok 2020

Satelitní televize: Skylink Live TV

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC