Film / seriál

Vražedný orchestr

Vražedný orchestr

Lidé zabíjejí z různých důvodů, někdy i pro vyložené hlouposti. Ve filmu Virtuos má však vrah ušlechtilé důvody – lásku a hudbu.

Alik (Samvel Tadevosian) žil až do svých 25 let bez větších problémů. Vychovával ho sice dědeček, nikoli vlastní rodiče, ale ani tak neměl proč si na život stěžovat. Jeho děda byl navíc dirigentem renomovaného klasického orchestru, a Alika tak vždy obklopovala hudba. Žádný div, že se jí později začal sám živit a coby talentovaný klarinetista získal angažmá v orchestru, ovšem žádná závratná hudební kariéra na něho nečekala. V postsovětské Arménii se totiž na kulturu peníze nedávaly, oligarchové spojení s mafií raději investovali do pro ně zajímavějších věcí (především svých vlastních kapes).

Víš, kdo má taky finanční problémy? Alain Delon a papež mají finanční problémy

Co má Alik dělat teď? Děda ho už živit nemůže, orchestr je sice skvělý, jenže s bídou si vydělají na zaplacení řidiče, který je vozí po koncertech. A na všech úřadech jim říkají to stejné: „Žádné peníze nemáme.“ Možná by bylo lepší dostat kulku do hlavy… A nebo sám někomu takovou kulkou pomoci na věčnost. Jednoho večera totiž Alik náhodou najde telefon, který zřejmě patří nájemnému vrahovi. Vyslechne si „zakázku“ a je v šoku. Jak někdo může jen tak vraždit lidi? I když, jen tak to není, bere za to pořádný balík, který by se Alikovi zrovna hodil. Jeho přítelkyně (dcera prohnaného podvodníka) ho začne v „nové práci“ podporovat. A tak se z klarinetisty stane nájemný vrah, jenž si říká Virtuos. Náhoda? Možná. Jenže Alik není vrah, nýbrž opravdový virtuos.

Povedená arménská gangsterka Virtuos má v sobě něco z vtipu Johna Wicka (tužkou sice Alik nikoho nezabije, ale tvářit se umí stejně drsně), z nadsázky Kingsmana a poetičnosti klasických evropských dramat. Prim zde hraje hudba, která je opravdu všudypřítomná. A samozřejmě že když jde o klasický orchestr, jde i o klasickou hudbu. Možná budete překvapeni, jaké grády dokážou koncertní melodie přidat akčním scénám a jak nekýčovitě dokreslují chvíle, jež Alik tráví s dědečkem nebo se svou přítelkyní.

Netuctový arménský film vás kromě hudební stránky překvapí také někdy drsnějším, jindy zase něžným humorem. A i když to tak zpočátku nevypadá, budete se docela často smát. Ale pozor, za vším tím vtipem je ukryta nepříjemná skutečnost, běžná realita, s níž se občas umělci, zvláště v postsovětských zemích, museli a musí vyrovnávat. Kultura je mnohdy považována za jakýsi nadstandard a peníze na ni se politikům hledají těžce. Až když jim dá někdo doslova nůž na krk, jsou ochotni nějakou tu korunu přeci jen najít. Dalším a velmi milým překvapením Virtuose je mladý arménský herec Samvel Tadevosian. Sám o sobě říká, že patří spíš na divadelní prkna, ale jak se přesvědčíte, filmová kamera ho má rozhodně ráda (hlavně dámy na něm rády spočinou pohledem). Navíc kombinace komedie a dramatu mu sedí jako ušitá.

Netradiční film se svéráznou poetikou neurazí ani fanoušky hollywoodských trháků. Arménské kulisy dodávají snímku na exotičnosti, ale jinak vše jede jako v každém jiném dobrém filmu – dialogy mají tempo, herci se svou prací očividně baví a příběh má hlavu a patu.

Nezbývá nic jiného než vám Virtuose vřele doporučit.

Samvel Tadevosian

Samvel se narodil v roce 1993 v Jerevanu, kde absolvoval Divadelní fakultu Jerevanského státního institutu divadla a kinematografie a dostal angažmá v Národním divadle opery a baletu a loutkovém divadle Hovhannes Tumanyan. Získal divadelní cenu Artavazd coby nejlepší mladý herec roku, a to za roli v inscenaci Egoista. Hrál ve filmech Virtuos a Kyanq u Kriv.

Zajímavost

Ačkoliv snímek vznikl ve francouzsko-belgické produkci, zahráli si v něm jen arménští nebo rusky mluvící herci.

Koukněte i na

Kyanq u Kriv

Realistický film zobrazuje život v Arménii na počátku 90. let minulého století, v prvních letech nezávislosti Arménie. Dobu plnou politických i lidských konfliktů sledují a prožívají na vlastní kůži čtyři přátelé a dvě sestry. Samvel Tadevosian zde má roli Tigrana, jednoho z přátel, jenž se stává hlavním hrdinou filmu.

Změním si jméno

Období dospívání není lehké pro žádnou dívku na světě – ani pro čtrnáctiletou Evridiku z arménského městečka Alaverdi. Dívka netouží po ničem jiném než stát se někým jiným a žít někde jinde. Citlivá sonda do duše teenagerky kombinuje moderní technologie s tradičním arménským vyprávěním šakaran.

Virtuos

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Levon Minasian

Scénář Levon Minasian

Obsazení Samvel Tadevosian, Marija Achmetzjanova, Arman Navasardyan, Levon Minasian, Narine Grigoryan…

Délka 107 min.

Cinemax středa 27. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC