Film / seriál

Vraždy s duší staré dobré Anglie

Grantchester – britský detektivní seriál

Před zemitým inspektorem Keatingem a jeho charismatickým velvyslancem v sutaně Sidneym Chambersem neobstojí ani ten nejrafinovanější zločin.

Detektivní žánr má nespočet podob i forem. K těm nejoblíbenějším patří odnož, jejíž zakladatelkou je Agatha Christie. Zločiny se zpravidla odehrávají v prostředí anglického venkova či maloměsta, v domcích obklopených nádhernými zahradami nebo v salonech elegantních panských sídel. Detektiv bývá amatér s nádechem podivínství, ať už jde o staré dámy na odpočinku, symetrií posedlé Belgičany, nebo kněze všeho druhu. A právě takový je i půvabný britský seriál Grantchester spisovatele, dramatika a producenta Jamese Runcieho.

Zrádné rty jsou Hospodinu ohavností.

Neklidné srdce fary

Děj nás zavede do padesátých let minulého století do tichého městečka Grantchester, které sousedí s Cambridge a dodnes slouží jako oblíbené výletní místo studentů a učitelů tamní univerzity. Hlavním hrdinou seriálu je poněkud nekonvenční anglikánský vikář Sidney Chambers – je mladý, velmi pohledný a beznadějně zamilovaný do zasnoubené ženy a jazzu. Poté, co si jako elitní voják prošel peklem druhé světové války, trpí posttraumatickým syndromem a snad i proto holduje whiskey více než se na duchovního sluší. Kromě toho je obdařen talentem rozplétat i nejzapeklitější kriminální záhady a pro odhalení pachatelů neváhá přestoupit nejedno přikázání. Jeho sparingpartnerem při vyšetřováních i pití se po počátečních neshodách stane místní policejní inspektor, sympatický Geordie Keating.

Zločin za každým oknem s muškáty

Hned v prvním díle bude potřeba vyřešit záhadnou sebevraždu místního prominentního právníka. Je to právě Sidneyho strhující kázání na pohřbu, které přiměje Pamelu Nortonovou, jednu z truchlících, aby se doznala k tomu, že byla milenkou zesnulého a nevěří, že příčinou smrti byla sebevražda. Je to právě ona, kdo našeptá Sidneymu sladké tajemství – jako kněz má přece důvěru místních a přístup k tolika tajemstvím, že pro něj bude hračkou zjistit, kdo stál za smrtí jejího milence. Sidneymu není od této chvíle pomoci – záhady se staly jeho vášní, hříchem a snad i důvodem k vykoupení.

V hlavní roli kněze skorokněz?

Seriál měl premiéru v roce 2014 a rychle si získal srdce diváků. Není proto divu, že bylo natočeno již šest řad čítajících 38 dílů.

Role vikáře Chamberse se ujal anglický herec James Norton, kterého jsme mohli vidět například v remaku Hráčů se smrtí či ve filmu Malé ženy. Za mimořádně přesvědčivé ztvárnění psychopatického kriminálníka Tommyho Lee Royce v seriálu Šťastné údolí  byl v roce 2015 nominován na cenu BAFTA za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Zajímavé je, že James Norton nejprve navštěvoval katolickou internátní školu a poté vystudoval teologii na univerzitě v Cambridge! Svou rolí se tak vlastně vrací na „místo činu“. A aby toho nebylo dost, šušká se, že je jedním z kandidátů, kteří by mohli po Danielu Craigovi převzít roli agenta 007.

James Geoffrey Ian Norton 

Vyrostl v Severním Yorkshiru. Po absolvování teologie na univerzitě v Cambridge studoval herectví na Royal Academy of Dramatic Art, které díky prvním hereckým angažmá nedokončil. Účinkoval v mnoha televizních seriálech, kromě Grantchesteru například ve Vojně a míru, McMafii či Šťastném údolí. Jeho služeb využila i režisérka Agnieszka Holland ve svém biografickém dramatu Pan Jones, kde ztvárnil postavu novináře Garetha Jonese, jenž v roce 1933 po své návštěvě Sovětského svazu odhalil světu pravdu o tamním ničivém hladomoru.

Grantchester

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,9 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Tim Fywell, Edward Bennett, Harry Bradbeer, Jill Robertson, David O'Neill, Rob Evans, Rebecca Gatward

Scénář Daisy Coulam

Obsazení James Norton, Robson Green, Tessa Peake Jones, Morven Christie, Al Weaver, Kacey Ainsworth, Seline Hizli…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Petr Lněnička, Martin Stránský, Anna Brousková, Marcela Nohýnková, Josef Pejchal…

Délka 45 min.

Rok 2014

úterý 18. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC